Donderdag 20/02/2020

Essay

Wie zijn de opvolgers van de hipster?

Beeld Thinkstock

De hipster is aan het eind van zijn culturele levensduur, dus is het tijd voor de nieuwe hippe m/v. De Nederlandse schrijfster Aaf Brandt Corstius zet de nieuwe kandidaten voor deze titel op een rijtje.

De yuccie

Het eind van de hipster werd een tijdje geleden al voorspeld, en zoals dat ook ooit ging met het eind van Generatie X moet er wel meteen een nieuw menstype worden aangekondigd. Bij Generatie X werd dat dan maar Generatie Y, en na de hipster komt volgens de Amerikaanse journalist David Infante de yuccie.

De yuccie verschilt op het eerste gezicht helemaal niet zo veel van de hipster, want hij is een Young Urban Creative. Waren de hipsters toch ook, young, urban en creative?

Het gaat hier om een subtiel verschil: de hipsters zijn vooral óptisch creatief (lange baard, uitgebreide tatoeages, kleren waar extreem lang over nagedacht is) en yuccie's zijn van bínnen heel creatief en ze doen ook creatief werk. Ze stampen festivals uit de grond, bouwen kunstige apps of doen iets met moestuinen op stadsdaken. Daarbij, en dat is dan wel weer verwarrend, kan het best voorkomen dat ze alsnog een baard of een oude racefiets hebben, maar omdat ze van binnen oprecht creatief zijn, mag je ze geen hipster noemen. Yuccie's zijn dus ook mierenneukerige zeurpieten.

Beeld Thinkstock

De ORC

Maar woon je buiten de stad en ben je dus niet urban, en toevallig ook niet young, maar wel creatief ? Dan behoor je alsnog tot een belangrijke groepering: de ORC's, de Old Rural Creatives.

De ORC is alomtegenwoordig in de Nederlandse provincie. ORC's zijn mensen die werkzaam zijn op het kunstige vlak. Vaak hebben ze als jongeling ook wel iets met kunst gestudeerd in de grote stad of zijn ze werkzaam geweest als spelbegeleider in de zorg bijvoorbeeld, en later in hun leven zijn ze naar Oost-Groningen of een klein Brabants dorp verhuisd omdat dat, welnu, goedkoper is. En inspirerender, natuurlijk.

Op het platteland organiseren de ORC's talloze kunstmarkten en Open Galeriedagen waar je hun kunstuitingen kunt komen bekijken. Denk aan: sieraden van kapotgeslagen glas, landschappen met veel primaire kleuren, van alles met mozaïeksteentjes en Cobra-achtig beschilderde beschuitblikken.

Omdat dat niet per se goed verkoopt, organiseren ORC's ook regelmatig cursussen en workshops in eigen garage/atelier met namen als 'Mandala's maken met pastelkrijt', 'Tekenen in poreuze steen', 'Spelen met beeldelementen', 'Boeddhaschilderen' of gewoon: 'Schilder je eigen huisdier'.

De slashie

U denkt misschien dat u geen slashies kent, maar de kans is groot dat u er verscheidene in uw vriendenkring heeft, of er zelf een bent. Een slashie is iemand met meerdere beroepen, loopbanen, aspiraties en functies, die het ook niet nalaat om ál die roepingen te vermelden als je op een feestje de onschuldige vraag 'Goh, wat doe je eigenlijk?' stelt. Zo sprak ik onlangs iemand die zich profileerde als docent-slash-filosoof-slash-mediator-slash-maker-van-postmoderne-familieportretten.

Echt.

Sinds de opkomst van internet en vooral de sociale media zijn er een heleboel slashies bijgekomen, want het is bijvoorbeeld helemaal niet zo ingewikkeld om huismoeder-slash-webshophoudster te zijn, of administratief-medewerker-slash-fashionblogger of leraar-slash-journalist-slash-Twitterexpert. Maar je kunt ook echt opticien-slash-keramist zijn, of advocaat-slash-kunstenaar. Het valt ook op dat de meer wonderlijke en hermetische (zelfbedachte) beroepen van de slashie vaak na de laatste slash genoemd worden, want die moeten de meeste indruk maken op de toehoorder.

De fitgirl/foodie

Over slashies gesproken: kent u de fitgirl/foodie? Vroeger noemde je het gewoon een meiske met een eetprobleem als iemand alleen maar peulvruchten en noten at en zeven keer per week intensief hardliep, maar die tijden zijn voorbij.

Er is een nieuw type vrouw (pardon, girl) opgestaan. Dit type sport tot ze een ons weegt, eet nooit brood maar des te meer chiazaad en heeft een aan verering grenzende liefde voor de avocado, groene smoothies en het product kokoswater.

Sommige van deze girls (Rens Kroes, Gwyneth Paltrow) richten zich vooral op eten, waarbij ze zichzelf trots 'foodie' noemen, al is dat een verwarrende term, want ze zijn doodsbang voor alles wat een gluut, vet of Echte Suiker bevat, of uit de familie van de nachtschade komt. Daarom doet ze nogal veel aan voedselvermijding, drinkt ze uitgeperste chicorei in plaats van koffie, geitenmelk in plaats van koeienmelk en wantrouwt ze zelfs het goede oude kraanwater.

De andere helft van deze beweging bestaat uit de meer sporterige types, en is te herkennen aan de kekke bilpartij in strakke yogabroek en het delen van foto's van inspirerende quotes als 'Win Your Own Game' en 'Who Gon' Stop Me'. Een bekend voorbeeld is de Australische fitgirl Kayla Itsines die ook in Nederland een enorme aanhang begint te vergaren. Itsines is een goeroe onder fitgirls die een perfect bikinilichaam willen hebben. Deze meisjes fotograferen hun afvallende lijf elke week en delen de kiekjes met elkaar op de sociale media. Gezellig!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234