Zondag 13/06/2021

Catalonië

Wie zijn de 'de vier ministers' die met Puigdemont in Brussels ballingschap leven?

Carles Puigdemont. Beeld AFP
Carles Puigdemont.Beeld AFP

“Puigdemont en zijn vier ministers”: het is stilaan een standaardbegrip aan het worden in de berichtgeving over de Spaans-Catalaanse kwestie. Maar wie zijn eigenlijk die vier ministers die samen met hun afgezette minister-president als ballingen in Brussel verblijven en op 17 november voor de Brusselse raadkamer moeten verschijnen?

Clara Ponsati (1957), ex-onderwijsminister

Economieprofessor Clara Ponsati was pas sinds juni onderwijsminister. Puigdemont voerde toen een kabinetsherschikking door waarbij ministers die twijfelden over het onafhankelijkheidsreferendum plaats moesten ruimen voor onvoorwaardelijke separatisten.

De keuze voor Ponsati was in die zin logisch maar toch ook wel opmerkelijk omdat zij vooral een academische achtergrond heeft en op het moment van haar benoeming aan het hoofd stond van de faculteit economie van de Schotse Sint Andrew-universiteit. Daarvoor doceerde zij onder meer aan de universiteiten van Minnesota, Toronto, San Diego en Georgetown.

Wel is zij al jaren een overtuigd voorvechter van de Catalaanse zaak en daardoor kwam ze als academicus al meermaals in aanvaring met de Spaanse autoriteiten. In 2013 weigerde het onderwijsministerie in Madrid haar leerstoel aan de universiteit van Georgetown te verlengen. Toenmalig buitenlandminister José Manuel Garcia-Margallo vond het ongepast dat een Spaans academicus haar buitenlands docentschap gebruikte “om een secessiebeweging te promoten die in strijd is met de Spaanse grondwet". Ponsati zelf had het over censuur en vond het ongehoord dat de Spaanse regering een academicus strafte om haar politieke overtuiging.

Clara Ponsati. Beeld ISOPIX
Clara Ponsati.Beeld ISOPIX

Als onderwijsminister speelde zij een belangrijke logistieke rol bij de organisatie van het referendum over de Catalaanse onafhankelijkheid. Ondanks felle tegenstand van de Spaanse regering slaagde Ponsati erin om vele stembureaus in Catalaanse scholen in te richten.

Antoni Comin (1971), ex-gezondheidsminister

Voormalig minister van Gezondheid Comin geldt als een trouwe medestander van Puigdemont en was op het moment van de Catalaanse onafhankelijkheidsverklaring, tien dagen geleden, een van de eersten om de minister-president voor de camera’s te omhelzen.

Comin zetelt in het Catalaanse parlement sinds 2003 en trad in januari 2016 toe tot de Catalaanse regering.

Als gezondheidsminister voer hij een opvallende koers. Hij zette Catalonië in de markt als een koploper inzake digitale innovaties in de medische sector. Verder lobbyde hij ook voor de verhuis van het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) van Londen naar Barcelona, nadat die EU-instelling omwille van de brexit dakloos dreigde te worden.

Toen Comin vorige maand naar Brussel kwam om zijn EMA-dossier te bepleiten, kwam hij in aanvaring met zijn Spaanse collega Dolors Montserrat. Comin verklaarde dat Catalonië na de onafhankelijkheid snel EU-lid zou worden en dus perfect als hoofdzetel kon dienen voor het EU-Geneesmiddelagentschap. Montserrat reageerde boos door te zeggen dat Comin zich geen illusies moest maken en dat zijn “ongepaste” onafhankelijkheidsdiscours het EMA-dossier alleen maar verzwakte.

Antoni Comin. Beeld EPA
Antoni Comin.Beeld EPA

Comin is gepokt en gemazeld in de politiek: zijn vader Alfonso Carlos Comin was een van de leidende figuren van de PSUC, de communistische partij in Catalonië die tijdens het Franco-regime ondergronds ging en daarna uitgroeide tot een van de belangrijkste politieke krachten in Catalonië.

Opvallend: Antoni Comins grootvader, Jesus Comin Sagûés, was parlementslid voor de zogenaamde Carlisten, een politieke beweging die tijdens de Spaanse burgeroorlog meestreed met generaal Franco en tijdens de latere dictatuur een belangrijke rol speelde.

Meritxell Serret (1975), ex-landbouwminister

Tot voor enkele weken was Serret als minister van Landbouw, Vee, Visserij en Voedsel bijna uitsluitend bezig met de afzetproblemen van Catalaanse landbouwproducten. Vooral de Russische importbeperkingen tegen EU-voedingswaren bezorgden haar zware kopzorgen.

Hoewel haar seperatistische antecedenten buiten kijf staan, gold Serret niet meteen als de meest mediatieke spreekbuis van het Catalaanse onafhankelijkheidsstreven. Zij ontpopte zich vooral als een vakminister en de belangenvertegenwoordiger van de Catalaanse landbouwindustrie. In feite was haar bestaan als minister een logisch gevolg van haar professionele verleden bij de Catalaanse boerenbond en de Catalaanse vleesnijverheid.

 Meritxell Serret. Beeld / Cordon Press
Meritxell Serret.Beeld / Cordon Press

Serret behoort tot de links-republikeinse Esquerra Republicana de Catalunya (ERC). Bij de vorming van de regering-Puigdemont gold zij als een van de boegbeelden van de verjonging en vervrouwelijking van de Catalaanse regering.

Lluis Puig (1959), ex-cultuurminister

Lluís Puig staat bekend als een groot voorvechter van de Catalaanse traditionele cultuur. Hij was jarenlang directeur en danser van culturele verenigingen en folkgroepen. In 1984 ontving hij de Nationale Dansprijs van de Catalaanse regering.

Sinds 2008 was Puig directeur van de Mercat de Musica Viva de Vic, een van de belangrijkste muziekfestivals in Catalonië waar internationale folkartiesten en platenbonzen elkaar ontmoeten.

Lluís Puig (rechts). Beeld / Cordon Press
Lluís Puig (rechts).Beeld / Cordon Press

Ook Puig is een van de ministers die pas in juli dit jaar toetraden tot de Catalaanse regering. Met die recente herschikking wilde Puigdemont zich ontdoen van zij die twijfelden over het Catalaanse onafhankelijkheidsreferendum.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234