Woensdag 12/08/2020

Archief

Wie zijn de Aquino's?

V.l.n.r.: Antonio, Lucio en Silvio Aquino.Beeld PHOTO_NEWS

Is dit 'The Godfather IV' of toch eerder de obsessie van speurders en magistraten die leden van de Maasmechelse familie Aquino één keer te veel zagen wegkomen met dure advocaten en procedurefouten? Op 8 juni 2013 publiceerde De Morgen leven en werk van broers Antonio, Lucio en Silvio Aquino.

Antonio, de oudste

De 53-jarige Antonio Aquino, ook wel Raffaele of Rafke, werd geboren in het Italiaanse dorpje Torano Castello. Dat is pal midden in het territorium van de 'Ndrangheta, de Calabrische maffia. Vaak is gedacht dat het niet anders kan dan dat de Aquino's banden hebben met de 'Ndrangheta, maar een bewijs er niet.

Toen Antonio begin jaren zeventig aan de hand van papa Francesco uit de trein stapte, was die vastbesloten om voor zijn gezin - zes jongens, twee meisjes - als mijnwerker een beter bestaan op te bouwen. Hij wou zijn zonen behoeden voor de lokroep van het makkelijk verdiende geld. Het gezin vestigde zich in Leut bij Maasmechelen, het plan was dat ook Antonio mijnwerker zou worden.

Antonio wordt vaak gezien als 'peetvader' van de bende, maar volgens zijn advocaat Jef Vermassen deed dat misverstand de man al vaker in voorarrest belanden. "En keer op keer is hij vrijgesproken, behalve die ene keer dan, voor een zaak met een Lottobriefje."

Dat de oudste Aquino door het leven gaat met een vrij maagdelijk strafblad is in hoge mate te danken aan strafpleiter Sven Mary. Die was nooit zijn advocaat, wel die van Anthony V.A., een spierbundel die aan de zijde van Jean-Claude Van Damme te zien was in Legionnaire en Inferno. Hij moest zich in 2005 met enkele anderen verantwoorden voor een cocaïnetransport van 752 kilo. In de beklaagdenbank zaten ook nog Antonio Aquino, ex-naaktmodel Nancy Zago en een gewezen portier van dancing Zillion. De rechtbank sprak zware straffen uit, maar het hof van beroep volgde Mary in zijn argumentatie over ongewettigde telefoontaps. De hele bende ging vrijuit.

In speurderskringen is te horen dat de vermeende peetvader zich al enkele jaren geleden uit de misdaad heeft teruggetrokken, volgens Vermassen was er niks om zich uit te trekken: "Zijn vriendin, met wie hij ochottekes twee maanden samenwoont, rijdt met een autootje waarvoor ze 250 euro per maand betaalt. Tien jaar geleden hebben ze bij hem een gouden kettinkje in beslag genomen, een familiestuk. Na lang wachten kreeg hij het terug. Nu hebben ze het weer in beslag genomen. Het is herhaling van dezelfde film."

Lucio, de tweede

Ook Lucio Aquino (51) zag het levenslicht in Torano Castello. Het is hij die eind jaren tachtig de dresscode van de Aquino's bedenkt. Kaal, gouden ketting, spannend T-shirt. De Aquino's lijden aan een verslaving aan alles wat uit de Ikea komt. Van buitenuit zien hun villa's eruit als kastelen, binnenin heerst een overdaad aan kitsch en onafgewerkte kasten. Lucio was als twintiger al min of meer beroepscrimineel. Na een veroordeling voor een gewapende overval bracht hij zeven jaar door in een Nederlandse gevangeniscel.

De arrestatiegolf van vorige week werd geleid door federaal procureur Johan Delmulle. Die nam in 1996 als jonge substituut in Gent het Openbaar Ministerie waar in een drugsproces waarop hij in totaal 44 jaar gevangenisstraf wist te krijgen tegen 11 verdachten, met voorop Lucio Aquino. De bende had zich gespecialiseerd in de import van Marokkaanse hasj en de export van xtc-pillen naar Groot-Brittannië. Er hing spanning over het proces. Getuigen waren afgedreigd, een verdachte hing zich op in de gevangenis. "De aanklager wees erop dat de beklaagden, ondanks het feit dat ze werkloos waren, een opvallend chique levensstijl ontwikkelden, met dure auto's reden en merkkledij", aldus een krantenbericht.

Lucio Aquino liep acht jaar cel op. Sindsdien heerst de paranoia. De bendeleden communiceren in codetaal, wisselen voortdurend van gsm en zijn extreem achterdochtig voor al wie niet van "de familie" is. De Aquino's letten ook goed op. De dure wagens - onder meer een Porsche Cayenne en een Bentley - waarvan vorige week sprake op de persconferentie van het federale parket, werden in beslag genomen bij een boekhouder. De Aquino's zelf gaan niet gekker doen dan nodig.

Lucio wordt beschouwd als de leider van de clan, zijn criminele palmares is in elk geval het grootst. In 2004 werd hij door een Nederlandse misdaadorganisatie ingehuurd als bemiddelaar in een conflict met de Antwerpse oplichter Peter De Laender, ooit beroemd vanwege zijn deelname aan de Gumball-race. Twee animeermeisjes lokten hem naar een dancing naar Maaseik, waar hij door Lucio en zijn mannen werd ontvoerd en naar de villa van de Nederlandse topcrimineel Petrus van Dijk overgebracht. Die verdacht De Laender ervan hem een container met 4 ton marihuana te hebben ontstolen. De Laender kon hem ervan overtuigen dat dat niet zo was en mocht gaan, maar het Antwerpse parket wist de bende achteraf te ontmantelen en bewijzen over drugs en de ontvoering hard te maken. Petrus van Dijk werd in 2006 tot acht jaar cel veroordeeld, Lucio Aquino tot zeven jaar.

Het is deze nukkige kaalkop die eind vorig jaar te zien was in Alloo in de gevangenis op VTM. Hij kwam in november van vorig jaar vervroegd vrij met een elektronische enkelband, wat maakt dat justitie niemands gangen zo makkelijk kon volgen als de zijne.

Bij de start van het onderzoek van het federale parket tegen de Aquino's in augustus 2012 zat Lucio netjes in de cel, daarna stond hij onder permanente observatie. Er zat voor de speurders vorige week weinig anders op dan vrede te nemen met de situatie en Lucio Aquino weer vrij te laten. Met enkelband.

Silvio, eerste luitenant

Op het grote drugsproces in Gent stond ook de toen 22-jarige Silvio terecht. Aanklager Johan Delmulle noemde hem "de eerste luitenant van de bende". Silvio kreeg toen vijf jaar cel.

Door het tijdelijke wegvallen van Lucio werd Silvio Aquino (39) de laatste jaren steeds meer gezien als de nieuwe clanleider. Toen hij onlangs in het vizier kwam te liggen van het Australische gerecht, huurde hij Sven Mary in als advocaat. "Ik heb het dossier kunnen inkijken", zegt Mary. "Ik heb gekeken naar het strafblad van mijn cliënt. Dat is blanco."

De Australiërs verdenken Silvio Aquino van grote transporten van partydrugs en een reeks witwasoperaties met vastgoedprojecten. De Australiërs linken hem aan de Nederlandse topcrimineel Janus van Wesenbeeck. In Antwerpen loopt ook nog een onderzoek naar een smokkel van 590 kilo cocaïne in vaten plantaardige olie. Naast Silvio en nog een andere broer, Mario, viseerde het onderzoek ook Helmi Gedik.

Hij is een Maasmechelse kapper die werd beschouwd als de rechterhand van Silvio. Op 30 november 2012 werd de man in zijn woning geliquideerd met meerdere kogels in hoofd en borst. Lokale media spraken van een "afrekening in het bandietendorp Maasmechelen". Het lichaam van Gedik werd gevonden door Silvio Aquino. "Mijn cliënt is in die zaak ondervraagd en het is nogal duidelijk dat hij in deze aan de slachtofferkant staat", aldus Mary. "Ik hoor het allemaal graag: maffia, 'Ndrangheta, drugsvangsten. Laten we eerst eens rustig het dossier lezen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234