Maandag 05/12/2022

AnalyseZaak- Jürgen Conings

Wie zijn de 11 radicale militairen die de toegang tot wapendepots ontzegd wordt?

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Elf militairen die door de militaire inlichtingendienst ADIV gevolgd worden wegens hun radicale meningen en sympathieën, hebben sinds gisteren geen toegang meer tot wapendepots en gevoelige plaatsen en informatie. Dat verklaarde minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) vanmiddag op RTL-TVi. Wie zijn ze? Vormen ze een netwerk? En waarom gebeurt dit nu pas?

Erwin Verhoeven

Om wie gaat het?

Het gaat om elf militairen van de 28 die de militaire inlichtingendienst ADIV (Algemene Dienst Inlichtingen en Veiligheid) in de gaten houdt omwille van rechts-extremistische sympathieën. Vanaf het moment dat kabinet van Defensie geïnformeerd was over het geval Conings, heeft de minister de opdracht gegeven aan de chef van Defensie (CHOD) Michel Hofman om die hele lijst tegen het licht te houden. Al wie daar op stond en nog bij wapens kon en/of een veiligheidsmachtiging had, moest meteen voorwerp zijn van een maatregel. Verplaatsing, schorsing, om het even. Elf waren dus (nog) in dat geval. Sinds gisteren niet meer.

Kennen die elf mekaar? Behoren ze tot het netwerk van Jürgen Conings?

De elf zijn “losse individuen”, zegt een bron bij Defensie. Er zijn geen aanwijzingen dat ze elkaar op regelmatige basis zien, horen of met elkaar communiceren. Ze maken geen deel uit van een netwerk.

Wat betekent het juist dat ze ‘hun rechten’ verliezen?

Concreet wil dit zeggen dat ze hun “veiligheidsmachtiging” verliezen, indien ze die nog hadden. Zo’n veiligheidsmachtiging is nodig om toegang te krijgen tot documenten met gevoelige informatie — dat is info vanaf het niveau “geheim” — en tot gebouwen en installaties waar gevoelige info aanwezig is of kan zijn.

De paracommandokazerne van Flawinne.  Beeld Photo News
De paracommandokazerne van Flawinne.Beeld Photo News

Waarom gebeurt dit nu pas en niet eerder?

Doorstroming van de ADIV naar Defensie en verder is soms nogal een probleem. Laten we dit “beroepsmisvorming” noemen. De ADIV is een militaire inlichtingendienst, wat in de goede oude tijd het “deuxième bureau” genoemd werd. Alles wat zo’n dienst doet, is geheim, al hun documenten zijn geheim, zelfs hun budget is geheim. Vandaar dat delen van informatie eerder karig gebeurt. Te karig? Dat zal het onderzoek dat in gang gezet is uitwijzen. Woensdag verwacht minister van Defensie Ludivine Dedonder de eerste rapporten.

Hoe kan het dat die 28 door ADIV gevolgd werden en niet door OCAD?

ADIV volgt militairen op wiens gedachtengoed een probleem kunnen vormen voor leger en land. Om op de zogenaamde OCAD-lijst te komen moet men het bonter maken dan alleen “verkeerd denken”. Criteria voor de ‘OCAD-lijst’ — officiële naam de Gemeenschappelijke Gegevensbank Terrorist Fighters /Haatpropagandisten — zijn sterke aanwijzingen van aanzetten tot geweld, van het plan om geweld te gebruiken in een extremistische of terroristische context of ernstige aanwijzingen dat betrokkene anderen wil radicaliseren. Aan elke persoon in de gegevensbank geeft een individuele dreigingsniveau, van 1 (laag) tot en met 4 (zeer ernstig). Dat een persoon gekend is of opgevolgd wordt in het kader van een bepaalde problematiek bij de ADIV, de Federale Politie of de Veiligheid van de Staat betekent dus niet per se dat hij/zij ook in de Gemeenschappelijke Gegevensbank wordt opgenomen.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234