Vrijdag 26/02/2021

Recap De mol

Wie zal deze mol ooit nog overtreffen?

Het invullen van de laatste vragenlijst. Beeld rv
Het invullen van de laatste vragenlijst.Beeld rv

Op sublieme wijze veegde de mol met iedereen het Mexicaanse stoepwerk aan. Lloyd neemt 27.665 euro mee naar huis, Bahador mag naar zijn feestje komen. Een overzicht van een prachtige laatste strijd. 

Zaventem, acht maanden geleden: Pieter geeft grif toe dat hij het 'supervet' zou vinden om de mol te zijn. En wat kan er nu belangrijker zijn om iemand aan te nemen voor een job dan enthousiasme? Zijn leven lang nog geen vijf minuten acteerlessen gevolgd, maar een weergaloze rit gereden als mol. "Ik ben stiekem zelf ook wel trots", zegt hij achteraf. Nu weten we waarom de mol plots op alle heilige dagen moest geprogrammeerd staan. Applaus voor de jokkende kerkvader!

Pieter moest uiteindelijk zelf weinig verraad plegen: alle andere apostelen werden onder zijn juk zélf allen heidenen. Daar was de proef bij de Torre Latinoamericana een paar afleveringen terug nog het allerbeste voorbeeld van. Ook vandaag bleef de mol vooral op de achtergrond, met weinig slechte antwoorden, en vooral het bevestigen van de goede zaken. 

Blokken goes salsa

Wie de laatste aflevering bekijkt, kan niet goed meer ontwaren wat Pieters sterkte was als saboteur: vooral met het zaaien van wantrouwen hield hij de groep steeds zo ver mogelijk weg van het prijzengeld. En dat konden we vandaag helemaal niet meer zien. Dus nee, op grote fouten betrapten we hem niet; meestal volgde hij gewoon het juiste antwoord van de andere mollers. Ja hoor, het zal wel zout zijn. En de kathedraal. Maar Pieter zag zijn kans schoon wanneer er net géén juist antwoord mogelijk was. Bij de chocolade kon hij zo wel zeggen dat de kathedraal van Antwerpen de hoogste is van België, maar wat maakt het uit: het is niet Blokken goes Mexico, het is De mol

(Lees verder onder de foto)

Pieter speelde zijn rol als mol voortreffelijk. Beeld rv
Pieter speelde zijn rol als mol voortreffelijk.Beeld rv

De 'what the hell's' waren trouwens alweer niet te tellen. "Ik zou wel eens willen weten wat jij zegt mocht je boven een waterval hangen", zegt Pieter achteraf over zijn vloeken, vergoelijkend.

Maar aan die fameuze 'what the hell's' komt volgende week écht wel nog een staartje. We weten ondertussen dat Pieter listig en welbespraakt is; niet bepaald het type dus dat zomaar het minste door zijn lippen laat glippen.  Al zal hij er hoogstwaarschijnlijk niet voor in het vagevuur verwijlen, maar er met drie weesgegroetjes wel vanaf komen. 

"De kerkgemeenschap vindt mijn deelname fantastisch", dixit de schijnheilige. "Al deed ik niet mee om het imago te verjongen." Het aangenaam neveneffect krijgt de christelijke community er dan weer gewoon gratis bij. 

Demon dance

Het begint pas verdacht te lijken wanneer Pieter zo veel tijd aan de platenspeler wil spenderen – zo'n lekkere plaat als 'Guantanamera', die leg je niet gewoon af, toch? Lloyd doet lekker mee met van sjansen aan de koptelefoon, maar Bahador voelt dit keer de nattigheid al aankomen. Hoe hard hij – plots – ook zijn best doet om de groep door de chocoladeproef te halen, hij doet er vast meer kwaad mee dan goed. Want zo sterkt hij Lloyd in zijn theorie dat de priester niet voor het geld aan het spelen is.

Misschien was dàt wel een tip: ook Christus bleef het liefst zo ver mogelijk weg van de aardse rijkdommen. "Weinig geld is meer waard dan veel geld", is een devies dat de mol en de heer tot het einde der dagen zullen delen. 

"Ik heb ooit naar Friends gekeken", zegt Pieter vrolijk na veel meer dan negentig Mississippi's. Misschien had hij daar zijn acteerwerk opgepikt? In ieder geval wist hij waarschijnlijk dat hij daarmee te traag ging, maar dat deed er ook niet toe. Al het geld verkwanseld, job well done

"Is het niet te ambetant dat je alweer amper geld hebt verdiend vandaag?", vraagt hij na de opdracht aan Lloyd via zijn persoonlijke mollenchat. "Ja, da's verzekers megakut, merci hé Pieter", zegt Lloyd, maar dat zien we niet op het scherm verschijnen. Maar gulzigheid is uit den boze, wat uitmaakt is dat Lloyd de juiste info krijgt. En wint. Terecht. 

Beestige leugenaar

In ieder geval, zouden we Pieter graag benoemen als meest memorabele mol der mollen. Wat een geweldig personage, wat een pret, wat een beestige leugenaar. Wie zal er de priester eigenlijk ooit nog overtreffen als mol? Enkel Donaldo Trumpo, misschien.

Wat wij ons nog afvragen: hoe kan Pieter zo goed doen alsof hij een vragenlijst oplost? En lost hij eigenlijk wel een vragenlijst op? Of is hij ook gewoon punten aan het verbinden om een tekening van een teddybeer te vervolledigen?

Lees hier het interview met de mol en de winnaar.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234