Vrijdag 27/05/2022

Update

Wie wordt wat in nieuwe Vlaamse regering?

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN

Vlaams minister-president Kris Peeters heeft de bevoegdheden bekendgemaakt van de negen ministers in de nieuwe Vlaamse regering. Philippe Muyters, de verrassende nieuwkomer die N-VA naar de regering stuurt, krijgt met de bevoegdheden financiën, begroting, werk, ruimtelijke ordening, onroerend erfgoed en sport een zware portefeuille. Pascal Smet (sp.a) wordt de nieuwe minister van onderwijs.

Kris Peeters (CD&V) volgt zichzelf op als minister-president en behoudt zijn bevoegdheden landbouw, visserij en plattelandsbeleid en buitenlands beleid. Hij wordt ook Vlaams minister van economie. Sp.a-nieuwkomer Ingrid Lieten wordt viceminister-president. Ze wordt de nieuwe minister van media en krijgt ook de bevoegheden wetenschappelijk onderzoek en innovatie en coördinatie van het armoedebeleid. Ze zal ook de voogdij hebben over de Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV) en het nieuw op te richten Vlaams energiebedrijf.

Ervaring Bourgeois
De viceminister-president voor N-VA is Geert Bourgeois. Met bestuurszaken en toerisme heeft hij al ervaring. Hij wordt ook minister van inburgering. Bourgeois krijgt ook de communautair geladen portefeuille "Vlaamse Rand". Als minister van binnenlands bestuur moet hij beslissen over het al dan niet benoemen van burgemeesters, ook in de faciliteitengemeenten.

Hilde Crevits (CD&V) blijft minister van openbare werken, maar krijgt daar nu mobiliteit bij. Crevits wordt dus bevoegd voor De Lijn, waar ze meteen een nieuwe baas voor mag zoeken nu Ingrid Lieten minister wordt. Jo Vandeurzen (CD&V) neemt welzijn, volksgezondheid en gezin over van zijn partijgenote Veerle Heeren. Joke Schauvliege (CD&V) wordt minister van leefmilieu en natuur. Ze neemt het departement cultuur over van Bert Anciaux.

Freya opnieuw van de partij
Freya Van den Bossche (sp.a) wordt minister van wonen, energie, sociale economie en stedenbeleid. Pascal Smet neemt het departement onderwijs over van Frank Vandenbroucke. Hij wordt ook bevoegd voor jeugd en gelijke kansen en wordt als enige Brusselaar ook bevoegd voor Brusselse aangelegenheden. (belga/mvl/adv)

Bevoegdheden:
Kris Peeters (CD&V) wordt minister-president, bevoegd voor algemeen regeringsbeleid, economie, buitenlands beleid, landbouw en visserij en plattelandsbeleid.

Ingrid Lieten (sp.a) wordt viceminister-president, minister van wetenschappelijk onderzoek en innovatie, economische overheidsinstrumentarium met inbegrip van het Vlaams energiebedrijf, media en coördinatie van het armoedebeleid.

Geert Bourgeois (N-VA) wordt viceminister-president, minister van bestuurszaken, binnenlands bestuur, inburgering, toerisme en Vlaamse rand.

Hilde Crevits (CD&V), minister van mobiliteit en openbare werken.

Jo Vandeurzen (CD&V) minister van welzijn, volksgezondheid en gezin.

Joke Schauvliege (CD&V) minister voor leefmilieu, natuur en cultuur.
Pascal Smet (sp.a), minister van onderwijs, Brussel, gelijke kansen en jeugd.

Philippe Muyters (N-VA) wordt minister van begroting en financiën, werk en ruimtelijke ordening en onroerend erfgoed en sport.

Freya Van den Bossche (sp.a) wordt minister van wonen, energie, sociale economie en stedenbeleid.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234