Zondag 25/09/2022

Ministerposten

Wie wordt minister in regering-Michel I?

Coformateur Kris Peeters (CD&V) en toekomstig premier Charles Michel (Open Vld). Beeld PHOTO_NEWS
Coformateur Kris Peeters (CD&V) en toekomstig premier Charles Michel (Open Vld).Beeld PHOTO_NEWS

De onderhandelaars van N-VA, MR, CD&V en Open Vld zitten sinds iets over 14.00 uur opnieuw samen in het voorzitterschap van de Kamer om nog een aantal hoofdstukken uit de formatienota een laatste keer tegen het licht te houden. Daarbij worden geen grote discussies meer verwacht. Nadien trekken coformateurs Kris Peeters en Charles Michel en de vier partijvoorzitters zich in conclaaf terug om de bevoegdheden te verdelen. Achter de schermen zouden de ministerportefeuilles echter allang verdeeld zijn en doen heel wat geruchten de ronde. Een overzicht.

Tommy Thijs

De regering-Michel zal 14 ministers tellen, waarvan zeven Nederlandstalige en zeven Franstalige, inclusief Michel zelf. Die 'pariteit' is verplicht door artikel 99 van de Grondwet, al is het optioneel om de premier mee te tellen in de pariteit. Die wordt meestal als 'taalneutraal' beschouwd, zoals nu ook bij de regering-Di Rupo.

Om het evenwicht tussen Franstaligen en Vlamingen recht te trekken en ook een evenwicht te vinden tussen de Vlaamse partijen, komen er ook vier Nederlandstalige staatssecretarissen.

Charles Michel. Beeld PHOTO_NEWS
Charles Michel.Beeld PHOTO_NEWS

De verdeling tussen de partijen is als volgt:
• De MR krijgt het premierschap en zes ministers.

• De N-VA krijgt drie ministers en twee staatssecretarissen en waarschijnlijk ook het voorzitterschap van de Kamer

CD&V krijgt twee ministers, één staatssecretaris en de Europese Commissaris

Open Vld krijgt twee ministers, één staatssecretaris en waarschijnlijk ook het voorzitterschap van de Senaat.

Eén minister van elke partij wordt ook vicepremier.

Welke partij krijgt welke bevoegdheid?

N-VA

Bij N-VA mogen onderhandelaars Jan Jambon en Johan Van Overtveldt zich alvast opwarmen. Jambon zou het vicepremierschap en Binnenlandse Zaken krijgen. Voor Van Overtveldt zou volgens L'Echo en De Tijd Financiën in het verschiet liggen. De Vlaamsnationalisten zijn ook vragende partij voor Asiel en Migratie, dat naar Theo Francken zou gaan.

Als kandidaten voor de twee staatssecretariaten worden voornamelijk genoemd de Antwerpse districtsburgemeester Zuhal Demir, kamerlid Sarah Smeyers, senator Elke Sleurs en kamerlid Steven Vandeput.

Siegfried Bracke zou het Kamervoorzitterschap krijgen.

Jan Jambon en Bart De Wever. Beeld PHOTO_NEWS
Jan Jambon en Bart De Wever.Beeld PHOTO_NEWS

CD&V

CD&V stuurt naar alle waarschijnlijkheid Kris Peeters als vicepremier en minister van Werk en Economie naar de regering-Michel. Koen Geens zou volgens De Tijd en La Libre Sociale Zaken krijgen, om zo de voor de centrumrechtse coalitie kwetsbare linkerflank af te dekken tegen de oppositie van de PS.

In die constellatie is er geen plaats voor Pieter De Crem, die wel het staatssecretariaat zou kunnen krijgen. "Wij laten niemand vallen", reageerde coformateur Peeters deze middag. "Wij zullen een oplossing vinden voor elk probleem". Partijvoorzitter Wouter Beke hield het erop dat CD&V "zeer veel goede mensen telt die bewezen over het talent te beschikken om goed te kunnen besturen".

Koen Geens, de volgende minister van Sociale Zaken? Beeld BELGA
Koen Geens, de volgende minister van Sociale Zaken?Beeld BELGA

Open Vld

Bij Open Vld liggen uittredende ministers Alexander De Croo en Maggie De Block voorop in de running. Vraag is of De Croo het vicepremierschap mag behouden en minister van Pensioenen blijft. Ook Ambtenarenzaken wordt voor hem genoemd. Maggie De Block ziet voor zichzelf naar eigen zeggen een sociale post weggelegd en krijgt op die manier Volksgezondheid onder haar hoede.

De liberale staatssecretaris is nog onduidelijk - Bart Tommelein is een kanshebber - al zou het wel om die voor Mobiliteit gaan. En voor het Senaatsvoorzitterschap zijn er verschillende kandidaten: Jean-Jacques De Gucht, Rik Daems, of misschien Lode Vereeck?

Alexander De Croo en Maggie De Block worden de Open Vld-ministers in de nieuwe regering. Beeld BELGA
Alexander De Croo en Maggie De Block worden de Open Vld-ministers in de nieuwe regering.Beeld BELGA

MR

De MR tot slot mag zichzelf het ruimst bedienen, met naast premier Michel nog zes ministerposten. Certitude als vicepremier is Didier Reynders, die ook op Buitenlandse Zaken zou blijven. Verder liggen ook de bevoegdheden Begroting, Justitie, Defensie, Overheidsdiensten en Energie nog op tafel.

Kandidaten zijn er alvast genoeg. Daniel Bacquelaine, arts van opleiding, zou ook zijn oog hebben laten vallen op Volksgezondheid en moet dus met De Block concurreren. Energie zou voor kamerlid David Clarinval zijn, Defensie voor kamerlid Denis Ducarme, Begroting opnieuw voor Olivier Chastel. Maar de kans bestaat dat die laatste de regering verlaat. Hij wordt namelijk ook nadrukkelijk genoemd als opvolger van Charles Michel, als voorzitter van de partij.

Justitie gaat nog tussen Waals parlementslid Christine Defraigne en kamerlid Marie-Christine Marghem. Ook de Waalse parlementsleden Jean-Luc Crucke en Willy Borsus (voor wie hier en daar de bevoegdheid Energie wordt gesuggereerd) zouden op een post kunnen rekenen.

Charles Michel en Didier Reynders. Beeld BELGA
Charles Michel en Didier Reynders.Beeld BELGA
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234