Maandag 28/09/2020

Wie wint de race naar een senaatszetel?

Freya Piryns was de eerste die zich publiekelijk outte als kandidaat, maar ze heeft alles behalve gewonnen spel.Beeld PHOTO_NEWS

Nog niet alle teerlingen zijn geworpen. Zes zetels vallen er nog te verdelen aan Vlaamse kant: die voor de gecoöpteerde senatoren. Zowat al wie vorige week niet verkozen werd, grijpt nu angstvallig naar die laatste strohalm.

Vlaanderen mag 35 van de 60 zitjes vullen in de hervormde Senaat: 29 van hen worden gedelegeerd vanuit het Vlaams Parlement en zijn dus al verkozen, voor de andere zes woedt de interne campagnestrijd nog volop. CD&V, sp.a, Open Vld en Groen mogen ieder nog één gegadigde gelukkig maken, N-VA als grootste partij twee. De rij kanshebbers is echter veel langer, ook al is de job niet voltijds en het loon veel minder dan vroeger.

Freya Piryns (Groen) was de eerste die zich publiekelijk outte als kandidaat. Binnen de partij valt ook te horen dat de niet-verkozen Antwerpse de beste kaarten in handen heeft. Piryns heeft echter allesbehalve gewonnen spel. Verwacht wordt dat er vanuit alle windstreken kandidaten naar voor geschoven zullen worden. De Oost-Vlaamse professor Petra De Sutter (UGent) is daarbij de belangrijkste concurrente. Dat Antwerpen al goed bedeeld is qua parlementaire mandaten kan in haar voordeel spelen.

Bert Anciaux (sp.a) verkeert in dezelfde situatie als Piryns. In 'De zevende dag' liet hij verstaan wel zin te hebben in de job, maar de socialisten hebben ook nog anderen in de rangen die bij de lijstvorming naast een zekere plek grepen. Voor CD&V komt Steven Vanackere in beeld, tenzij hij de duimen moet leggen voor een opkomend talent als Benjamin Dalle.

Reddingsboei
N-VA mag dan vele tientallen verkozenen hebben, lijstduwers Huub Broers en Pol Van Den Driessche zijn daar niet bij. Zowel Broers als Van Den Driessche haalden nochtans een ontzettend hoog aantal voorkeurstemmen. Voor hen kan de coöptatie een reddingsboei zijn.

Open Vld lijkt momenteel de enige partij die een reeds verkozene naar het rode pluche wil sturen. Bij de liberalen ligt namelijk Herman De Croo in poleposition. De blauwe nestor heeft er zelf ook wel zin in. "Ik denk effectief dat ik iets kan gaan doen in de toekomstige Senaat", zegt hij. Een verhuizing van De Croo zou meteen goed nieuws betekenen voor Sas Van Rouveroij, die dan als eerste opvolger toch nog mag dromen van een verlengd verblijf in het Vlaams Parlement.

Tegen het eind van deze maand zouden alle partijen ook deze laatste knoop doorgehakt moeten hebben.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234