Vrijdag 15/10/2021

Wie was ook alweer wie?

Marc Dutroux * 46 jaar oud. Heeft in zijn hele leven vrijwel nooit gewerkt. Liet zich 'invalide' verklaren.

* Liep in 1989 al een zware veroordeling op wegens het ontvoeren en verkrachten van minderjarige meisjes.

* Gearresteerd op 13 augustus 1996. In zijn kelder werden Sabine Dardenne (12) en Laetitia Delhez (14) teruggevonden. Later volgden de ontdekkingen van de lijken van Julie Lejeune (8), Mélissa Russo (8), An Marchal en Eefje Lambrecks. En ook van zijn Franse kompaan Bernard Weinstein.

* Dutroux bekende de ontvoeringen van Laetitia, Sabine, An en Eefje, maar houdt vol dat Julie en Mélissa hem 'gebracht' werden, en dat hij hen niet misbruikte, wat echter wordt tegengesproken door de autopsierapporten. Dutroux ontkent ook dat hij An en Eefje heeft vermoord, en zegt dat dat het werk was van Bernard Weinstein, die dan weer door hem werd vermoord.

Michel Lelièvre * 31 jaar oud. Komt uit een pleeggezin en leidde zijn hele jeugd een marginaal bestaan als drugsverslaafde.

* Belandde een paar keer in de cel wegens drugshandel. Bracht Marc Dutroux in 1995 in contact met zijn 'beschermengel' Michel Nihoul.

* Gearresteerd op 13 augustus 1996. Pleegde samen met Dutroux de ontvoeringen van Sabine, Laetitia, An en Eefje. Beweert dat hij dat 'moest' doen om een bij Dutroux openstaande schuld af te lossen.

* Legde bekentenissen af, en hoopt nu dat de jury hem tijdens het proces zal zien als een labiele junkie die niet besefte wat hij deed. Werkte in het begin zeer actief aan het onderzoek mee, maar klapte dicht na door Nihoul te zijn bedreigd.

Michelle Martin * 42 jaar oud. Ex-echtgenote van Marc Dutroux. Leidde jarenlang een voorbeeldig bestaan als onderwijzeres, tot ze in 1982 Dutroux leerde kennen.

* Werd in 1989 veroordeeld voor zware zedenfeiten. Ze hielp Dutroux toen bij de kinderontvoeringen.

* Gearresteerd op 13 augustus 1996. Nam deze keer niet deel aan de ontvoeringen, maar was van alles op de hoogte. Kreeg meermaals de kans om de levens van Julie en Mélissa te redden, zeker toen Dutroux begin 1996 maandenlang in de gevangenis zat, maar verkoos dat niet te doen. Ging in Marcinelle, waar de kinderen verborgen werden, wel de honden voederen, maar niet de kinderen.

* Werd tijdens het vooronderzoek veelvuldig betrapt op leugens, maar hoopt in de rechtszaal op begrip, door te benadrukken dat Dutroux psychologische terreur op haar uitoefende.

André Pinon * 47 jaar oud, dubieuze autohandelaar uit Charleroi.

* Absolute specialist in verzekeringsfraude, zij het nu met gestolen auto's of met afgebrande huizen. Deed dat soort dingen samen met Dutroux en zijn kompaan Bernard Weinstein.

* Werd eind augustus 1996 gearresteerd in het kader van het dossier over autozwendel van onderzoeksrechter Connerotte, die een verband zag tussen de kinderontvoeringen en andere criminele feiten.

* Kwam al na enkele weken weer vrij. Wordt nu in de zaak-Dutroux enkel beschuldigd van medeplichtigheid aan de moord op Weinstein.

Michel Nihoul * 61 jaar oud. Zelfverklaard zakenman, gewezen bedenker van politieke campagnes voor lokale Brusselse politici van PSC en PRL.

* Meermaals veroordeeld wegens oplichting. Frequenteerde in de jaren tachtig Brusselse seksclubs, die in verband werden gebracht met een aantal grote criminele mysteries uit die tijd. Geeft volmondig toe een echangist te zijn, maar zegt pedofilie te verafschuwen.

* Gearresteerd op 16 augustus 1996 op grond van opvallend veelvuldige contacten met Dutroux, getuigenissen die hem in verband brengen met de ontvoering van Laetitia, de overhandiging van duizend xtc-pillen ('betaling'?) aan Lelièvre en een niet te overziene reeks contradicties in zijn verklaringen. Werd lange tijd gezien als de 'spin in het web', maar slechts een gering aantal verdenkingen kon worden hardgemaakt, mede doordat de figuur Nihoul leidde tot een regelrecht schisma onder de speurders. En ook in de pers.

* Houdt vol over de hele lijn onschuldig te zijn.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234