Zaterdag 27/02/2021

Portret

Wie was de "ik ben geen racist, kieken, ik kan je gewoon niet rieken of zien"-man ?

Lieven Vanleuven (links), de man die overal in de media was nadat hij racistische verwijten naar het hoofd slingerde van VRT-reporter Danira Boukhriss Beeld Bas Bogaerts
Lieven Vanleuven (links), de man die overal in de media was nadat hij racistische verwijten naar het hoofd slingerde van VRT-reporter Danira BoukhrissBeeld Bas Bogaerts

"Ik ben geen racist, kieken, ik kan je gewoon niet rieken of zien." Wie was die akelige man in dat item over de Pegida-betoging in het tv-journaal? Zeno, de weekendbijlage van De Morgen, reconstrueert het verhaal.

Lieven Vanleuven (54) was alleen naar Gent gekomen, met de trein. Hij had zich voorzien van wat bierblikjes en roltabak. Hij had, zoals we later die avond in het tv-journaal konden zien, een blauwe trui aangetrokken met achterop in witte letters 'Autonome Nationalisten'. Dat zijn, zeggen kenners, de neonazi's van nu. Ze vinden Vladimir Poetin en Bashar al-Assad geweldig, maar ergens ook Che Guevara.

Sommigen lopen rond in shirts van de harde neonazigroep Combat 18 en ze zijn in elk geval tegen de islam in Europa. "Ik kende die man nauwelijks", zegt AN-leider Christian Berteryan, een bevlogen Holo­caust­ontkenner en strijder tegen de islamisering van Europa. Hij was een van de 250 aanwezigen op de Pegida-betoging in Gent, maandagavond.

Christian Berteryan: "Ik heb die man, die Lieven, daarvoor één keer gezien, een paar weken terug op een activiteit. Hij heeft toen dat truitje gekocht. Hij is géén lid van de Autonome Nationalisten, eerder een sympathisant. Op de beelden kunt u zien dat hij in onze buurt is komen staan, maar er toch niet echt bij hoorde."

Lieven Vanleuven verhuisde meer dan tien jaar geleden van Aalst naar Vilvoorde, en daar kent men hem vooral als onderdeel van het meubilair in cafés als De Post­hoorn en Het Kraampje. Ooit, lang geleden, was hij een alternativo, iemand die riep dat de wereld naar de kloten gaat en we met z'n allen beter meer boek­weit zouden eten. Cannabis is hij altijd blijven roken, ook maandagavond. "Hij is de jongste tien jaar veranderd", zegt een jeugdvriendin. "Vilvoorde kent een zware instroom van Marok­kaanse gezinnen. Als hij al in jaren geen werk meer weet te vinden, is dat hun schuld. Vindt hij. Lieven is zo iemand met wie je graag zwanst over de titelkansen van Club Brugge of het laatste concert van Megadeth, maar van wie je wegloopt wanneer hij over 'de makakken' begint."

'Geprovoceerd'

Lieven Vanleuven is iemand met uitgesproken meningen over het wereldse gebeuren en ventileert die 's avonds op nieuwsfora, de site van het Vlaams Belang of sociale media. Over een actie van uitgeprocedeerde asielzoekers post hij in 2009: "Aan alle hongerstakers zonder papieren volhouden AUB tot het einde. Niet opgeven."

Na een succeseditie van Music for Life: "De Belgische weeskinderen danken stubru omdat het stubru weer is gelukt om geld rond te halen voor weeskinderen in het buitenland. Met andere woorden onze weeskinderen kunnen stikken."

Over de Syrië-strijders uit Vilvoorde: "Waarom gaat hassan bonte niet mee, dan kan hij er nog een pak meenemen."

Op Facebook heeft Lieven Vanleuven meer dan duizend vrienden, op Badoo is hij daarentegen juist op zoek naar "vrienden". Over zichzelf heeft hij niet zo veel te melden. "Over mezelf: goede kanten heb ik ni." "Geïnteresseerd in: niks, alleen in muziek."

Op 24 december zegt zijn Facebook-status: "Amaai, al goe aant zuipen."

Rudy Van Nespen, de woordvoerder van Pegida Vlaanderen, kreeg deze week niet krachtig genoeg benadrukt dat hij het incident betreurt. En dat ook hij "die persoon" nooit eerder heeft ontmoet, zijn naam niet eens kent en zelfs niet wenst te kennen. "Kijk, er waren voor de start van de manifestatie duidelijke richtlijnen: geen racistische uitspraken. Racisme is namelijk een misdrijf. Wij betreuren dat de media dit ene voorval zo hebben uitvergroot. Wij hebben de man duidelijk gemaakt dat hij niet langer welkom is op manifestaties van Pegida Vlaande­ren."

En ook niet op die van de Vlaamse Verdedigings Liga (VVL), die maandagavond in Gent samen met Voorpost werd geacht de interne ordehandhaving te verzorgen. Op de beelden zie je hoe een man met een Vlaamse leeuw om de schouders Vanleuven nog aanklampt als Danira Boukhriss en de cameraman naast hem komen staan: "Niet mee discussiëren."

Dat is Diego, zo verduidelijkt een zegsman van VVL. Hij zegt ook dat VVL het zich niet kan veroorloven met dergelijke figuren te worden geassocieerd: "De man die riep is een kwiet, een alcoholverslaafde."

Sinds woensdag is er de Facebook-groep 'Ik ben elke dag slachtoffer van de linkse leugenpers'. Daar kun je je profielfoto vervangen door een Twitter-tegel met de woorden die Lieven Vanleuven een klein beetje onsterfelijk moeten maken ("Ik ben geen racist, kieken, ik kan je gewoon niet rieken of zien"). Je kunt hier ook je profielfoto veranderen in een zwart vierkantje: 'Je suis Lieven'.

De pagina, intussen goed voor 87 likes, is een aanklacht tegen de manier waarop Van Nespen Vanleuven als een baksteen heeft laten vallen: "De man die uitgedaagd werd wordt op de brandstapel gegooid door de woordvoerder van Pegida. Laten we iedereen de waarheid weten, nl. die man is onschuldig en werd uitgedaagd door de linkse leugenpers!"

De uitdagers zouden Jamila Channouf en Siham El Maa­dou­ri zijn geweest. De twee moslimvrouwen, de ene in korte rok, de andere met hoofddoek, mengden zich maandagavond onder de betogers om op de (meestal) man af te vragen wat het probleem was. Provocatie, zegt VVL-zegsman Marnix Colaes, nog eens benadrukkend dat ook hij "die man" niet kent en ook vindt dat hij nooit meer mee mag komen manifesteren. Toch is de VRT voor hem in deze zaak de grote schuldige: "Ik ben aan het bekijken om op internationaal recht klacht neer te kunnen leggen tegen de VRT."

VRT-reporter Danira Boukhriss Beeld Eric De Mildt
VRT-reporter Danira BoukhrissBeeld Eric De Mildt

Aangeslagen

Ongeveer de helft van de Pegida-betogers is nu van mening dat Rudy Van Nespen voor zijn beurt heeft gesproken. De Autonome Nationalisten laten alvast weten dat ze een volgende keer niet meer komen opdagen. "Om meerdere redenen", zegt Berteryan. "Maar het in de ban slaan van die ene man is er één van."

Van Lieven Vanleuven zelf is sinds maandagavond niet veel meer gehoord. Het volle besef dat zijn leven vanaf nu een vóór en na 13 april 2015 zal hebben gekend, dat dit het korte en enige moment zal zijn geweest waarop zijn aardse bestaan iets zal hebben betekend, lijkt hem te hebben getroffen als een donderslag. Christiaan Berteryan: "Hij is aangeslagen, dat kunt u wel begrijpen. Hij heeft me gezegd dat hij geen vertrouwen meer heeft in de media, voor zover hij dat al had."

En ook niet meer in Pegida Vlaanderen, zo valt op te maken op een korte online dialoog op de Facebook-pagina van de beweging, dinsdagnamiddag.

Lieven Vanleuven: "Jullie zijn ni beter dan de linkse vrt."

Pegida Vlaanderen: "Graag wat verduidelijking?"

Lieven Vanleuven: "Mij ziede ni meer."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234