Maandag 26/09/2022

Naziproces

Wie was de boekhouder van Auschwitz?

Auschwitz-Birkenau. Tussen 2 mei en 9 juli 1944 zijn meer dan 430.000 Hongaarse Joden afgevoerd naar Auschwitz. Beeld GETTY
Auschwitz-Birkenau. Tussen 2 mei en 9 juli 1944 zijn meer dan 430.000 Hongaarse Joden afgevoerd naar Auschwitz.Beeld GETTY

Oskar Gröning (94), ook wel omschreven als de "boekhouder van Auschwitz", is veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier jaar. Lees hier het portret dat we in april maakten van de oud-SS'er.

*****

Hij telde het geld van de Hongaarse Joden die aankwamen in Auschwitz en voerde hun bezittingen af. Vandaag begint het proces tegen de 93-jarige oud-SS'er Oskar Gröning die wordt beschuldigd van medeplichtigheid aan moord op 300.000 Joden.

Rolf Bos

De stokoude man die morgen in Lüneburg voor de rechter verschijnt, ontkent niet dat hij in 'Mordfabrik' Auschwitz heeft gewerkt. De voormalige SS-Unterscharführer ­Oskar Gröning heeft zijn herinneringen al jaren geleden voor zijn kinderen opgeschreven. Ook in de pers heeft hij erover verteld; hij was 'een radertje in het geheel' geweest. Interviewverzoeken worden nu afgewezen. 'Mijn cliënt zal voor de rechter weer praten', zegt zijn advocaat.

Moord

Vanaf morgen buigt de rechtbank zich over de vraag of de 93-jarige Oskar Gröning als jongeman medeplichtig was aan de moord op 300.000 Joden in het vernietigingskamp. Dat getal is niet zomaar uit de lucht gegrepen. Gröning was in Auschwitz tussen mei en juli 1944, toen er in een paar weken 425.000 Hongaarse Joden werden binnengebracht. 300.000 van hen werden onmiddellijk in de gaskamers vermoord.

Met Gröning staan nog twee andere negentigers terecht - een van hen was in Auschwitz bewaker op een kazerne, de ander verpleger.

Oskar Gröning. Beeld rv
Oskar Gröning.Beeld rv

Geen paniek

137 treintransporten waren in 1944 voor het vervoer van de Hongaarse Joden nodig geweest. De 'Todesfabrik' werkte, lezen we in het gruwelijk gedetailleerde Die Ordnung des Terrors van Wolfgang Sofsky, op volle toeren. Het kamppersoneel draaide dubbele diensten, dag en nacht. Gröning was een van de 'werknemers'. Hij stond op het perron waar de Hongaren aankwamen.

Zijn taak was het om de koffers van de gedeporteerden af te voeren. Ook moest de Unterscharführer erop toezien dat bloed en braaksel van het perron werden verwijderd. Rommel zou alleen maar paniek zaaien bij de Joden in het volgende transport. En chaos, dat wilden de Duitsers niet. 'In Auschwitz sollte alles geordnet ablaufen', schreef dagblad Die Welt gisteren met gevoel voor understatement.

Boekhouder

Gröning werkte ook op kantoor, om het geld van de gedeporteerden te tellen en door te sturen naar Berlijn. Voorheen werd er links en rechts gestolen. De SS'er, die eerder als burger bij een spaarbank had gewerkt, diende daar met zijn collega's in de Häftlingsgeldverwaltung een eind aan te maken. 'De boekhouder van Auschwitz', noemt Der Spiegel hem.

De Duitse justitie heeft Gröning al lang in het vizier, maar tot een proces kwam het nooit. Steeds, onder meer in 1985, kon niet worden bewezen dat Gröning, en met hem vele anderen, rechtstreeks bij de genocide was betrokken.

'Ik zag alles'

Dat veranderde in 2011, na het proces tegen John Demjanjuk in München. Sindsdien bestaat de mogelijkheid ook diegenen te vervolgen die niet direct verantwoordelijk waren voor de georganiseerde moord op miljoenen Joden en anderen. Demjanjuk, bewaker in Sobibor, werd tot vijf jaar cel veroordeeld omdat hij medeplichtig was aan moord op twintigduizend mensen. Er werd niet bewezen dat hij zelf mensen had gedood, zijn aanwezigheid op de 'Tatort' was voldoende.

De postzegelverzamelaar Gröning schreef ooit aan een Holocaustontkenner: 'Ik zag alles, de gaskamers, de crematies, het selectieproces. Anderhalf miljoen Joden zijn er vermoord in Auschwitz. Ik was erbij.'

Onmiskenbaar een nazi

Als jongeman was Gröning onmiskenbaar een nazi. Hij nam vrijwillig dienst bij de SS. Zijn grootste zorg was het 'te laat' aan te komen bij de laatste overwinning van de oorlog. Maar hij kwam niet aan het front. Het werd Auschwitz. Op zijn eerste dag zag hij hoe een SS'er een huilende baby doodsloeg. Toen hij er iets van zei, klonk het: 'Leck mich am Arsch!' Ook hoorde hij geschreeuw uit de gaskamers.

Hij wilde, vertelde hij later, snel overgeplaatst worden, maar dat duurde nog enige tijd. Later kwam hij toch nog aan het front. Hij vocht tijdens het Ardennenoffensief. Na de oorlog was hij, als voormalige SS'er, niet langer welkom bij zijn oude bank. Hij werkte zich op tot hoofd personeelszaken bij een glasfabriek.

Laatste proces

Wat dit nieuwe en mogelijk laatste Auschwitzproces opnieuw pijnlijk duidelijk maakt, is dat de mannen en vrouwen die in het vernietigingskamp werkzaam waren na de oorlog nauwelijks zijn vervolgd. De kille cijfers: van de 6.500 'werknemers' die de oorlog overleefden, werden er in de Bondsrepubliek 29 veroordeeld. In de DDR kregen er 20 een straf opgelegd.

Gröning heeft dus via zijn advocaat laten weten dat hij voor de rechtbank zal spreken. Bij het proces in de Ritterakademie in Lüneburg zullen ook enkele overlevenden als Nebenkläger aanwezig zijn. Als 'de boekhouder van Auschwitz' na de beoogde 27 zittingsdagen wordt veroordeeld, wacht hem, gezien zijn leeftijd, waarschijnlijk een voorwaardelijke vrijheidsstraf.

Oskar Gröning is inmiddels 93 jaar oud. Beeld rv
Oskar Gröning is inmiddels 93 jaar oud.Beeld rv

Speelfilm

Im Labyrinth des Schweigens, een speelfilm over het Auschwitz-proces in het midden van de jaren zestig, draait vanaf volgende week in Nederlandse bioscopen. In deze film, gebaseerd op ware gebeurtenissen, wordt pijnlijk duidelijk hoe moeizaam het was om daders in het naoorlogse Duitsland voor het gerecht te brengen. Een jonge, ambitieuze advocaat ontdekt dat overheidsdiensten en instituten samenzweren om de nazimisdaden in de doofpot te houden.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234