Maandag 26/08/2019

"Wie vrijwilligerswerk doet, is gezonder"

Vrijwilligers in een vluchtelingenkamp op Lesbos. Beeld ANP

Vrijwilligers verkeren in duidelijk betere gezondheid dan niet-vrijwilligers, ze zijn even gezond als vijf jaar jongere niet-vrijwilligers. Dat meldt doctoraal onderzoeker Jens Detollenaere van de Vakgroep Huisartsgeneeskunde en Eerstelijnsgezondheidszorg van UGent, die data over vrijwilligerswerk, werkzaamheid en gezondheid bij meer dan 40.000 Europeanen analyseerde.

"Zelfs na controle voor andere factoren die gezondheid beïnvloeden - zoals geslacht, leeftijd, scholingsniveau, migratiestatus, religiositeit en land waar ze wonen - blijken vrijwilligers in duidelijk betere gezondheid te verkeren dan niet-vrijwilligers", zegt Jens Detollenaere. "De sterkte van deze associatie is vergelijkbaar met de gezondheidswinst die je hebt als je een man bent - in vergelijking met een vrouw - vijf jaar jonger bent of autochtoon bent - in vergelijking met een allochtoon."

Bijkomende analyses tonen dat een deel van de associatie loopt via het inkomen. "Vrijwilligers hebben, na controle voor de voornoemde persoonskenmerken, een hoger inkomen en dit hogere inkomen is op zijn beurt geassocieerd met een betere gezondheid", zegt professor Stijn Baert. "Deze bevinding strookt met ons eerder onderzoek dat aantoonde dat wie vrijwilligerswerk opneemt op haar/zijn cv, vaker uitgenodigd wordt voor een jobgesprek."

De onderzoekers schuiven wel drie bijkomende verklaringen voor hun bevindingen naar voor, zoals eerder onderzoek dat aantoonde dat vrijwilligerswerk een positief effect kan hebben op psychologische factoren. Daarnaast werd ook aangetoond dat vrijwilligerswerk voor fysieke en psychische activiteiten zorgen die een bescherming bieden tegen een functionele achteruitgang en dementie bij ouderen. Tenslotte toont neurologisch onderzoek dat vrijwilligerswerk zogenaamde zorggerelateerde hormonen vrijgegeven die helpen om weerstand te beiden aan stress en ontsteking.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden