Vrijdag 14/05/2021

'Wie voorleest, geeft liefde voor boeken door'

De Boekenbeurs focust dit jaar op kinder- en jeugdboeken, maar hoe krijg je je kroost met de neus in de boeken? Een beproefde manier is hen voor het slapengaan nog op een verhaaltje te trakteren. Maar er zijn nog meer voordelen, zo vertellen onder anderen Goedele Wachters, Alex Agnew en Lieven Scheire.

Siska Schoeters

StuBru-presentatrice en mama van Lucien (4)

"Ik lees elke avond voor en Lucien mag het verhaaltje kiezen. In de zomer kiest hij meestal Sinterklaas- en kerstverhalen. Hij vindt het ook leuk om mij dingen te laten voorlezen die niet voorleesbaar zijn, zoals prentenboeken over vrachtwagens. Lucien kiest vaak dezelfde verhalen en als ik al eens iets anders probeer te doen, roept hij mij tot de orde. De Gruffalo heb ik heel vaak voorgelezen, en daar moest ik echt niet proberen om af te wijken van de tekst of eens een andere intonatie te gebruiken.

"Ik lees het liefst Het boek zonder tekeningen van B.J. Novak voor, een boek waarin geen prentjes staan en waarin ouders alles wat erin staat moeten voorlezen. Je moet dus eigenlijk vooral heel domme dingen zeggen, en dat vindt Lucien fantastisch. Dat boek toont aan dat er geen prenten in moeten staan om leuk te zijn. Ook de boeken van Charlotte Dematons zijn heel plezant. Zo heeft ze een boek over Sinterklaas waarin je onder meer een doorsnede van zijn boot kunt zien. Het is heel tof getekend en je kunt echt niet stoppen met kijken.

"Ik vind voorlezen vooral een heel gezellig momentje. Ik ga er altijd even bij liggen, en dat is ook het moment om hem rustig te krijgen. Het is een fijn moment om het - letterlijk en figuurlijk - samen lekker warm te hebben. Ik denk ook dat kinderen daar goed van slapen. Bovendien is Lucien altijd heel geconcentreerd tijdens het voorlezen, dus het is ook een moment waarop je kind echt eens naar je luistert. (lacht)"

Lieven Scheire

Comedy- en televisiemaker, papa van Gitte (7) en Lander (6)

"Ik lees voor wanneer ik kan. Meestal leest mijn vrouw 's avonds voor omdat ik vaak opnames heb, maar we hebben ons vast voorleesmomentje voor het slapengaan. Je kunt ook samen naar televisie kijken, maar dan ben je veel minder verbonden. Die geborgenheid heb je tijdens zo'n voorleesmoment veel meer.

"Mijn favoriete kinderboek is eigenlijk pas geschikt voor over een paar jaar. Het raadsel van alles wat leeft van Jan Paul Schutten is een van de beste wetenschapspopulariserende boeken voor kinderen die je in het Nederlands kunt vinden. Ik ben nu aan het wachten tot ze oud genoeg zijn om het te kunnen lezen en begrijpen. Vanaf een jaar of 10 is dat het ideale boek om aan je kinderen te geven: zoveel prachtige mysteries uit de evolutietheorie en de genetica die op een heel mooie en bevattelijke manier uitgelegd worden.

"Gitte leest nu zelf en is helemaal weg van Geronimo Stilton. Ze is die boeken echt aan het verslinden. Het is fantastisch om te zien dat ze zo'n enthousiaste lezer is. Dat is het mirakel van het eerste leerjaar: opeens krijgen kinderen dat hele alfabet mee, beginnen ze te lezen en merken ze dat het lukt. Die sprong in hun ontwikkeling is prachtig om te zien."

Jelle De Beule

Televisiemaker en papa van Ellis (7) en Flynn (3,5)

"Ik ben elke avond de voorlezer van dienst. Ik lees voor beiden een boekje voor dat afgestemd is op hun leeftijd. Voor de oudste zijn dat de laatste tijd vaak Jommekes, voor de jongste Jip en Janneke. De Jommekes voorlezen doe ik compleet met stemmetjes, dat is voor mij even plezant als voor hem. Ik was vroeger een grote fan van Jommeke en het is heel plezant om die strips nog eens allemaal terug te lezen en er een toneeltje van te maken."

"Een heel leuk boek is Don't Let the Pigeon Drive the Bus van Mo Willems. Het gaat over een duif die met een bus wil rijden. De kinderen moeten proberen om hem tegen te houden. Ik heb veel Engelse kinderboeken, die zijn vaak veel plezanter. This Book Just Ate My Dog van Richard Byrne is er nog zo een, over een boek waarin van alles verdwijnt en dat je op het einde moet uitschudden. Gewoon voorlezen is ook leuk, maar het mag voor mij ook wel wat interactiever. We vertalen de tekst uiteraard, maar we hebben een au pair uit Australië. Zij leest wel in haar moedertaal voor, dan leren Ellis en Flynn nog wat Engels ook.

"Ik vind voorlezen een tof moment waarop je tijd maakt voor elkaar. En ik merk ook dat kinderen taalvaardiger worden door hen voor te lezen. Ze pikken veel op en ze gebruiken ook echt woorden die uit boeken komen. Je leert hen taal en tegelijk stimuleer je hun fantasie. Ik zie alleen maar voordelen."

Gregory Frateur

Zanger van Dez Mona en papa van Lola (bijna 2)

"Lola is nog heel jong, maar ik lees haar regelmatig voor. Ze is verzot op boekjes, maar omdat haar aandachtspanne nog niet zo groot is, kort ik het allemaal wat in. Ik vertel het verhaal eerder aan de prentjes dan aan de tekst, want dat begrijpt ze natuurlijk nog niet. Een heel leuk voorleesboek is Wij gaan op berenjacht. Het is een verhaal dat heel sterk op herhaling berust. Als ik dat begin voor te lezen, roept ze mee. (lacht)

"We hebben geen voorleesritueel, maar het gebeurt wel elke dag. Lola geeft eigenlijk meestal zelf aan wanneer ze wil dat we voorlezen. Dan haalt ze een boekje en komt ze dat afgeven. Een van de boekjes waarmee ze graag gaat slapen is Kleine beer, en dan hoor je haar 's morgens in haar kamer zelf in dat boek bladeren en 'voorlezen' in babytaal.

"Ik heb de indruk dat kinderen door hen voor te lezen heel snel dingen oppikken, en bovendien beleeft Lola er veel plezier aan. Het is ook een knus moment. Ik denk dat het heel belangrijk is om warmte aan een kind te geven zodat het zich goed voelt. Ik herinner me nog dat mijn ouders en grootouders mij voorlazen, en ik vond dat altijd fantastisch. Het is een moment van samenzijn en het geeft een echt warm thuisgevoel.

"Het is bovendien een manier om al van kinds af aan de liefde voor boeken mee te geven. Het prikkelt de fantasie en ik denk dat het daardoor ook uitnodigt om later een boek vast te nemen. Ik blijf zeker voorlezen, en ik denk dat het ook alleen maar leuker gaat worden wanneer ze echt begint te praten."

Alex Agnew

Comedian en zanger, papa van Amy (7)

"Voor mijn dochter is voorlezen een manier om toch nog een paar minuten langer te kunnen opblijven. Amy luistert graag naar de verhalen van Roald Dahl en dan lezen mijn vrouw of ik telkens een hoofdstuk voor. Als het mijn beurt is, maak ik er echt een toneelstukje van, met voor elk personage een ander stemmetje. Op die manier beleven we er allebei plezier aan, ik vind het dan wel schattig als ze moet lachen met die stemmetjes of als ze doorheeft dat ik er dingen bij aan het verzinnen ben. Ze heeft ook al een goed gevoel voor humor, dus dat is wel leuk.

"Het lijkt me ook leuk om, als Amy wat ouder is, de boeken van Harry Potter voor te lezen. Ik merk nu al aan mijn dochter dat ze niet zo'n grote lezer is. Ze zit niet de hele tijd met haar neus in de boeken, iets wat ik op haar leeftijd wel deed, ook al kan ze al heel goed lezen.

"Je merkt wel dat de kinderboekenindustrie helemaal anders is dan tien of twintig jaar geleden. Het is heel groot geworden, met zelfs een heel segment voor adolescentenboeken. Dat bestond vroeger gewoon niet. Toen ik opgroeide, waren er wel klassiekers zoals Jan Terlouw, maar als je meer geïnteresseerd was in nerdy stuff zoals ik, zat je al snel bij Lord of the Rings, Frankenstein of Dracula. Niet bepaald de meest kindvriendelijke boeken. (lacht)"

Goedele Wachters

Nieuwsanker en mama van Sander (6) en Elien (5)

"Ik lees elke avond voor het slapengaan een verhaaltje voor, met aan elke kant een kind. Het is een momentje om met ons drie volop van te genieten. Het is een uitbolmoment, de perfecte brug tussen wilde spelletjes spelen en gaan slapen. Voorlezen werkt ook echt kalmerend, merk ik.

"Mijn kinderen verschillen 1,5 jaar in leeftijd, al is er nu wel meer verschil dan vroeger omdat de oudste intussen kan lezen. Ik probeer er een spelletje van te maken door Sander af en toe een stukje te laten voorlezen. Zo kan hij wat oefenen en is er meer interactie.

"Ik lees het liefst voor uit Roald Dahl. Vorig jaar heeft de Sint vier boeken van Roald Dahl gebracht en die heb ik al verschillende keren voorgelezen. Sander en Elien houden wel van die herhaling, ik denk dat het op een bepaalde manier een comfortabel gevoel geeft als ze weten waar het verhaal naartoe gaat. De GVR was in het begin eigenlijk best een akelig boek, maar nu weten ze dat het allemaal goed eindigt.

"De boeken van Roald Dahl waren ook mijn lievelingsboeken. Ik zag hun oma onlangs met Pluk van de Petteflet komen aandraven, een boek dat ze ook nog aan haar eigen kinderen heeft voorgelezen. Bij voorlezen grijpen veel mensen terug naar hun eigen vaste waarden, denk ik. Het is leuk om die nostalgie te herbeleven. Roald Dahl heeft veel facetten: er zit humor is, het is soms een beetje stout... Het zijn boeken die de verbeelding fel aanscherpen."

Stijn Van de Voorde

StuBru-presentator en papa van Josefien (9)

"Josefien kan zelf al goed lezen, dus echt voorlezen doe ik niet meer. Ik ga meestal tegelijk met haar slapen, en dan ga ik nog even mee bij haar in bed liggen om samen wat te lezen.

"Wat ik een beetje jammer vind aan Nederlandstalige jeugdboeken is dat de verhaaltjes ofwel te lang zijn, ofwel te belerend. En altijd die aquareltekeningen erbij... Ik vind dat er heel weinig toffe boeken zijn voor kinderen, daarom wil ik er zelf één schrijven. In de Engelstalige literatuur zijn er wel veel toffe dingen, zoals de Flanimals-boeken van Ricky Gervais over rare beesten die niet bestaan. Nog zo'n boek is The Melancholy Death of Oyster Boy van Tim Burton, wat nu ook vertaald is in het Nederlands. Dat zijn leuke boekjes omdat je daar zelf ook bij kunt vertellen. Ik gebruik een boek graag als basis, maar de verhalen die je er zelf bij verzint, zijn veel toffer.

"Josefien leest graag Geronimo Stilton, maar dat begrijp ik echt niet. Ik vond dat heel flauwe verhaaltjes waar niks grappigs aan was, maar kinderen vinden dat op een of andere manier wel nog plezant. Ze wil soms ook dat ik strips voorlees, maar daar is echt niks aan.

"Dat Josefien zo graag leest, heeft zeker ook te maken met het feit dat we haar altijd hebben voorgelezen. Kinderen zijn geweldig beïnvloedbaar. Als je hen boeken geeft, gaan ze die lezen. Dat is hetzelfde met films en met muziek. Ik heb er geen probleem mee als Josefien naar Studio 100-liedjes luistert, maar ik vind het wel tof dat ze ook geïnteresseerd is in The Monkeys, Das Pop en The Beatles."

De Boekenbeurs, van 31/10 tot en met 11/11 in Antwerp Expo. www.boekenbeurs.be

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234