Woensdag 17/08/2022

InterviewPrivacy

‘Wie voorbij camera’s met gezichtsherkenning loopt, is een potentiële verdachte’

Surveillance-expert Pete Fussey: ‘Wie voorbij camera's met gezichtsherkenning loopt is een potentiële verdachte' Beeld Matthew Henry via Unsplash
Surveillance-expert Pete Fussey: ‘Wie voorbij camera's met gezichtsherkenning loopt is een potentiële verdachte'Beeld Matthew Henry via Unsplash

Moet de politie camera’s die gezichten herkennen, kunnen gebruiken? Zelfs indien de technologie honderd procent op punt staat, antwoordt surveillance-expert Pete Fussey: ‘Onder zwaar voorbehoud.’

Freek Evers

“Wist je dat 38 procent van de jongeren onder de 24 niet naar een evenement zou gaan waar camera’s met gezichtsherkenning hangen?” De Welshe onderzoeker Peter Fussey put moed uit zulke resultaten. Toen hij in 1998 begon aan zijn onderzoek naar surveillance en bewakingscamera’s, was niemand geïnteresseerd. Law and order stonden in die tijd hoog op de agenda van de regering Blair. Niemand begreep waar de jonge onderzoeker zich zorgen over maakte.

Twintig jaar later zijn camera’s steeds vaker onderwerp van publiek debat. Overal ter wereld testen overheden en bedrijven met camera’s ‘op steroïden’, camera’s die gezichten kunnen herkennen. Zoals deze zomer op Brussels Airport, waar de federale politie experimenteerde met een nieuwe soort camera. Reizigers werden er geïdentificeerd aan de hand van software die hun ­gezicht analyseert. Het project werd op vraag van het Controleorgaan op de Politionele ­Informatie (COC) stopgezet.

Mensenrechten

Het COC vond dat er geen juridische basis was voor zo’n systeem. Bovendien waren er heel wat technische onduidelijkheden. De reactie van de federale politie was niet mis te verstaan: “De commissaris-generaal herhaalt dat hij blijft streven naar een adequaat gebruik van technologie voor gezichtsherkenning, met respect voor de mensenrechten en vrijheden.”

Volgens Pete Fussey een nobel streven, maar hij betwijfelt of zo’n evenwicht vandaag überhaupt mogelijk is. De professor aan de universiteit van Essex was vorige week in België voor de officiële opening van de leerstoel Surveillance aan de VUB.

De belofte van camera’s die gezichten kunnen herkennen, klinkt fantastisch. Met behulp van zulke camera’s is het veel gemakkelijker om zware criminelen of terroristen op te sporen. In plaats van een mens scant een computer alle gezichten op drukke plaatsen zoals treinstations, winkelcentra of luchthavens. De software gaat op zoek naar gezichten van mensen die geseind staan. Zodra een camera hen spot, krijgt de politie een melding en kan ze tot actie overgaan. Het probleem: in de realiteit veroorzaken zulke camera’s heel wat collateral damage.

Surveillance-expert Peter Fussey: Beeld Bob Van Mol
Surveillance-expert Peter Fussey:Beeld Bob Van Mol

Vrieskou

Ten eerste is er de zwakke schakel nummer één: de mens. Fussey kreeg de kans om de politiediensten van Wales en Londen te volgen tijdens hun experimenten met ‘facial recognition’-technologie. De Londense politie gebruikte de technologie om gezochte personen op te sporen op publieke plaatsen.

“Ik zat in het politiebusje waar een agent af en toe twee foto’s te zien kreeg. Eén van een persoon waar de politie naar op zoek was, en een beeld uit de massa”, vertelt Fussy. “Het was aan de agent in het busje om in te schatten of de match die de software had gemaakt, klopte.” Zij waren niet de enigen die de melding kregen. Ook de agenten ter plaatse kregen via hun smartphone de twee foto’s te zien. “Daar ontstaan situaties waarin de persoon in het busje de inschatting maakt dat het niet om dezelfde persoon gaat. Maar de agent op straat, die al uren in de vrieskou staat en zich verveelt, denkt: ‘Oh, een match, laten we die persoon tegenhouden.’”

Beslissingen uit het busje om iemand te arresteren werden haast nooit in vraag gesteld. Beslissingen om niet over te gaan tot actie werden bijna altijd genegeerd. “De agenten op straat voelden een bepaalde druk om de technologie te vertrouwen.” En dat leidt tot verschrikkelijke situaties. Zo zag Fussey hoe een jonge zwarte man door vijf politieagenten hardhandig werd gearresteerd. “Hij wist niet wat hem overkwam, zijn hele lichaam trilde.” Nadien bleek dat de software een fout had gemaakt.

Zimbabwe

Zo komen we bij zwakke schakel nummer twee: de technologie zelf. Die is niet waterdicht. Volgens het Amerikaanse NIST (National Institute for Science and Technology), dat gezien wordt als een wereldleider in het testen van facial recognition-technologie, valt dat wel mee. “Als er 200.000 mensen voorbij een camera lopen, is er volgens NIST één identificatie die fout loopt.” Uit zijn ervaringen van op het veld weet Fussey dat die percentages veel hoger liggen.

Tijdens Fusseys observatie bij de politie werden er 42 mensen door de gezichtsherkenningssoftware geïdentificeerd. De computer had het acht keer bij het rechte eind. “Die actie vond plaats op Leicester Square tijdens het weekend voor Kerstmis. Iedereen draagt dan een lange zwarte jas.” Fussy wil daarmee niet zeggen dat de technologie niet werkt, hij wil duidelijk maken dat ze fouten maakt. “Most of the time.”

En dan hebben we het nog niet gehad over de vooroordelen die in de technologie verweven zitten. En die zitten er op verschillende manieren in. Er is de bias in de technologie zelf. Fussey geeft het voorbeeld van baby- en kindergezichten. “Die lijken allemaal veel harder op elkaar dan bij volwassenen. Afhankelijk welke software je gebruikt, is die beter of minder goed in het herkennen van kinderen.”

Ook met etniciteit hebben algoritmes het moeilijk. “Een algoritme dat vooral geleerd heeft om gezichten te herkennen op basis van foto’s van witte mensen, zal veel moeilijker andere gezichten herkennen.” The Financial Times berichtte eerder dit jaar dat het Chinese bedrijf CloudWalk Technology samenwerkt met de regering van Zimbabwe. In ruil voor de allernieuwste technologie deelt Zimbabwe de gezichten van zijn inwoners om de Chinese algoritmes te leren om beter zwarte mensen te herkennen.

Chilling effect

Los van die onbetrouwbaarheid mogen we ook de vooroordelen binnen politiekorpsen niet vergeten. “Als je een lijst hebt met 3.000 mensen die de politie zoekt, dan zijn dat niet enkel mensen die een misdrijf hebben gepleegd. Dat zijn ook mensen waar de politie aandacht voor gehad heeft”, zegt Fussey. “En het is in het Verenigd Koninkrijk al meermaals bewezen dat politiediensten meer gefocust zijn op minderheden.”

Tot slot benadrukt Fussey hoezeer gezichtsherkenning de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens onder druk zet, zelfs zonder rekening te houden met bovenstaande argumenten. “Als ik vroeger een rechercheur was en ik wilde je doen en laten weten omdat ik je ergens van verdenk, dan moest ik daar een autorisatie voor krijgen van een onderzoeksrechter”, zegt Fussey. ANPR-camera’s die nummerplaten van wagens kunnen lezen en bewakingscamera’s die gezichten kunnen herkennen, nemen die vorm van controle weg.

Iedereen die bij zo’n camera passeert, is verdacht volgens Fussey. Hij vreest dat zo’n technologie zal leiden tot een chilling effect. “In hoeverre zorgt de aanwezigheid van zulke technologie dat we bepaalde plekken mijden of dat we niet meer durven opkomen voor onze rechten op straat?”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234