Maandag 26/10/2020

Wie volgt?

Nu Dominiek De Clerck de fiscale claims van zich heeft afgeschud rest de vraag wat de rest van de familie gaat doen.

Het dossier tegen de groep Beaulieu wordt geopend in 1986, als Roger De Clerck (inmiddels 88 jaar) zich dient te verantwoorden op verdenking van fraude. Het begin van een rist gerechtelijke problemen die de groep tot vandaag achtervolgt. In 1990 begint onderzoeksrechter Bruno Bulthé, met zijn team Cel 427, een diepgravend onderzoek. Het dossier, intussen 400.000 pagina's dik, krijgt monsterallures.

Roger De Clerck verdeelde in datzelfde jaar zijn imperium over zijn kinderen. Op die manier wilde hij de verschillende bedrijven autonoom laten groeien, en een potentieel familieconflict uit de weg gaan. Meteen wordt de fraude-erfenis daardoor ook over de kinderen verdeeld.

De eerste die deze erfenis van zich afschudt is Jan De Clerck. Hij sluit een dading met de fiscus voor zijn groep Domo, een impliciete bekentenis die zwaar doorweegt in het hele dossier en de druk op de resterende familieleden fors opvoert. Het betekent ook de feitelijke scheiding tussen Jan De Clerck en de rest van zijn familie.

400 miljoen euro

In 2006 komt het zelfs tot een duel tussen Jan De Clerck en schoonbroer Stephan Colle, toen beiden hun oog hadden laten vallen op de textielgroep Associated Weavers. Colle won het pleit.

In de zomer van 2005 beslisten een aantal leden van de familie De Clerck om een nieuwe gezamenlijke bedrijvengroep, Beaulieu International Group, op te richten. Die partijen waren Stephan Colle (Beaulieu Kruishoutem), Dominiek De Clerck (Ter Lembeek International), Francis De Clerck (IDEAL Group), Luc De Clerck (Berry Floor Group) en vader Roger De Clerck (Beaulieu Kunststoffen). Vooral Francis De Clerck en schoonbroer Stephan Colle trekken daarbij het laken naar zich toe. Vader Roger De Clerck is intussen te ziek geworden om nog een betekenisvolle rol te spelen.

Dominiek De Clerck kan zich niet handhaven en neemt enkele jaren later moegetergd ontslag als bestuurder. Om verlost te worden van de fiscale claims op zijn erfenis sluit hij ook een dading met de fiscus, die deze week akkoord ging met een afkoopsom van 25 miljoen euro.

Nu is het uitkijken naar de rest, en vooral naar de spilfiguur Francis De Clerck. Naar verluidt stond de groep enkele jaren geleden dicht bij een minnelijke schikking, maar om niet nader genoemde redenen sprong die alsnog af. De Bijzondere Belastinginspectie eist 228,5 miljoen euro achterstallige belastingen van Beaulieu. Inclusief rente gaat het om zowat 400 miljoen euro.

Vriend en vijand zijn het er intussen over eens dat het dossier al lang de fase van een correcte rechtspraak overtroffen heeft. Maar de fiscus is beducht voor gezichtsverlies en ziet in Beaulieu een symbooldossier. Voor de groep zijn de opties intussen beperkt. Zolang er geen schikking komt kan het geen kant uit. Geen enkele serieuze partij kan het bedrijf kopen, al zou er interesse zijn. Intussen is de familie gedoemd om verder te doen. Of hun vrijheid duur afkopen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234