Maandag 20/01/2020

Proximus League

Wie volgt nog? WS Brussels opnieuw leider af in tweede

Beeld Photo News

De titelklucht in de Proximus League gaat onverminderd voort. White Star Brussel kreeg dinsdag twee punten extra van de Geschillencommissie van de Voetbalbond en leek in poleposition te liggen voor de titel, maar Seraing en Eupen trekken nu naar het Belgische Arbitragehof voor de Sport (BAS) om het vonnis aan te vechten. Volgens de reglementen van de KBVB werkt een beroepsprocedure bij het BAS opschortend, waardoor WS Brussel zijn twee punten opnieuw verliest in afwachting van het verdict. Alles blijft dus bij het 'oude': zaterdag vechten Antwerp en Eupen het in een rechtstreeks duel op de Bosuil uit met de titel als inzet.

Even een reconstructie van wat er zich dinsdag heeft afgespeeld. De Geschillencommissie van de voetbalbond (KBVB) sprak zich toen uit over een klacht van tweedeklassers Geel, Lommel United, Patro Eisden Maasmechelen en White Star Brussel over Seraing, dat op 31 oktober 2015 met Jeffrey Rentmeister een niet-speelgerechtigde speler opgesteld zou hebben in de 1-1 tegen White Star. Rentmeister was in oktober aangetrokken door Seraing, dat toen een transferverbod had lopen van de wereldvoetbalbond FIFA wegens een inbreuk op 'Third Party Ownership' - een inmiddels verboden praktijk waarbij een derde partij investeert in de economische rechten van een speler met het oog op een meerwaarde bij een latere transfer. De voetbalbond had Rentmeister eerst wel speelgerechtigd verklaard, maar trok die goedkeuring op last van de FIFA weer in. Gevolg: het bondsorgaan zette de draw van oktober nu om in een forfaitzege voor White Star, waardoor de Brusselaars als leider de laatste speeldag zouden ingaan. Ook de andere uitslagen (Patro Eisden-Seraing (1-1) en Geel-Seraing (0-2)) werden aangepast.

Coup de théâtre
Toch staat WS Brussel niet op kop in tweede klasse, omdat titelkandidaat Eupen en het veroordeelde Seraing als laatste strohalm verhaal gaan halen bij het BAS. Volgens de reglementen van de voetbalbond werkt die beroepsprocedure opschortend. Artikel 1723.1 van het bondsreglement stipuleert dat "het indienen van zulk verzoek de uitwerking van de getroffen beslissing van de Buitengewone Kamer opschort". Daarbij mag elke belanghebbende partij, zoals Eupen, de procedure voor het BAS in gang zetten. Eupen en Seraing tekenden beroep aan, waardoor het gevolg van de uitspraak van de Geschillencommisse geannuleerd wordt en White Star zijn twee punten (voorlopig) opnieuw verliest. Eupen en Antwerp delen de leidersplaats en werken zaterdag op de slotspeeldag in tweede klasse dan toch een 'titelmatch' af in een uitverkocht Bosuilstadion.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234