Zondag 02/04/2023

NieuwsDuitse verkiezingen

Wie volgt Angela Merkel op? Stembussen geopend voor razend spannende verkiezingen in Duitsland

Angela Merkel samen met haar beoogde opvolger Armin Laschet, gisterenavond bij de slotbijeenkomst van de CDU. Beeld AFP
Angela Merkel samen met haar beoogde opvolger Armin Laschet, gisterenavond bij de slotbijeenkomst van de CDU.Beeld AFP

In Duitsland zijn de stembussen om 8 uur vanmorgen geopend. De Duitsers kiezen een nieuwe Bondsdag, de uitslag bepaalt welke partijen een nieuwe regering mogen vormen. Die zal voor het eerst in zestien jaar niet geleid worden door Angela Merkel als bondskanselier. Het belooft een nek-aan-nek-race te worden tussen Merkels CDU/CSU en haar sociaaldemocratische uitdager SPD.

Redactie

Zestien jaar lang zwaaide ze de plak over de grootste economie van Europa. Merkel bestuurde Duitsland met rustige vastheid, maar de parlementsverkiezingen van vandaag luiden het einde in van een tijdperk: niet alleen neemt Merkel afscheid als bondskanselier, de toekomst van haar CDU/CSU oogt onzeker. De kans dat de christendemocratische partij met kopman Armin Laschet op de oppositiebanken belandt, is niet onbestaande.

De sociaaldemocratische SPD en haar kandidaat Olaf Scholz, Merkels huidige coalitiepartner, kunnen in het gat springen. Met volgens sommige media nog tot 40 procent onbesliste kiezers wordt het sowieso een 'close call' tussen CDU/CSU en SPD. De laatste peilingen wijzen na een dip opnieuw op een lichte remonte voor de christendemocraten, die nu rond de 22 procent uitkomen. De SPD zou rond de 25 procent eindigen, al bevindt het verschil zich in de meeste peilingen nu binnen de foutenmarge.

Derde partij wordt zo goed als zeker Bündnis 90/Die Grünen. De groene partij lag zelfs een tijd op kop in de peilingen, maar kopvrouw Annalena Baerbock voerde geen onbesproken campagne, wat de populariteit van de partij niet ten goede kwam. De partij kan net als de liberale FDP wel de rol van kingmaker toebedeeld krijgen om een coalitie te kunnen vormen. Mogelijk zullen er daarvoor voor het eerst sinds de moderne Duitse geschiedenis drie partijen voor nodig zijn.

SPD'er Scholz heeft al laten blijken een coalitie met de milieupartij wel te zien zitten. Of hij er in dat geval dan ook de extreemlinkse Die Linke meeneemt voor een rot-rot-grüne coalitie dan wel een Ampelkoalition (Verkeerslichtcoalitie) met de liberalen vormt, is nog koffiedik kijken. Ook een verderzetting van de huidige Große Koalition blijft in theorie een optie.

47 partijen

De opkomst bij verkiezingen in Duitsland, waarbij 60,4 miljoen kiezers mogen gaan stemmen, is traditioneel hoog in vergelijking met andere landen. Bij de parlementsverkiezingen in 2017 ging meer dan 76 procent van de kiezers stemmen. Dit jaar wordt vanwege de coronapandemie gerekend op een recordaantal poststemmen. Aan de verkiezingen doen 47 partijen mee, een aantal dat volgens Duitse media niet meer is gezien sinds de hereniging van Duitsland.

Daarnaast is 33 procent van de kandidaten een vrouw en dat is eveneens een record. Duitsland telt ook meer vrouwelijke dan mannelijke stemgerechtigden: 31,2 miljoen tegenover 29,2 miljoen. Duitsers kunnen tot 18 uur stemmen. Meteen daarna worden de eerste exitpolls, de zogenaamde Hochrechnungen, verwacht.

SPD-kandidaat Olaf Scholz bracht zijn stem al uit. Beeld Getty Images
SPD-kandidaat Olaf Scholz bracht zijn stem al uit.Beeld Getty Images

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234