Dinsdag 31/01/2023

Brussel

Wie verlost Brussel van zijn eeuwige ‘putteke’: al zeker 13 jaar hekken rond miniwerf aan Brussel-Centraal

null Beeld Baert Marc
Beeld Baert Marc

Duizenden pendelaars en toeristen lopen er al járen voorbij zonder te weten wat het precies is, het ‘putteke’ aan Brussel-Centraal. Op het Europakruispunt aan het station staan al zeker 13 jaar hekken rond een zwart verhoog van enkele vierkante meters. Ooit moest er een lichtkoepel komen, maar lijkt niemand nog te weten wie er werk van zal maken.

Celien Moors

“Dat zwart ding daar, met die hekken rond? Geen idee. Volgens collega's staat het hier al sinds 1992.” De receptionisten van het Hilton Hotel aan het Brusselse Europakruispunt zitten niet verlegen om een grapje, maar hun uitspraak maakt wel duidelijk hoelang ze al moeten kijken op het onding voor hun deur.

Russische investeerders

De Brusselse nieuwssite Bruzz beschreef hoe ook sommige passanten zich afvragen wat dat platform en omringende nadarhekken daar “al een jaar of tien” staan te doen. En iedereen die er verantwoordelijk voor kan zijn - de stad, een projectontwikkelaar of de NMBS - wees naar elkaar.

En avant dan maar! Eén ding staat vast: tijdens de renovatie van de Horta-galerij, die in 2009 opnieuw geopend werd en het station onder het plein verbindt met de Grasmarkt, werd een glasplafond voorzien om passanten een blik in het ondergrondse complex te gunnen. De eigenaar van de galerij had daar een vergunning voor, maar hij leverde het werk nooit op.

2006 Het hotel op de achtergrond en alles errond onderging al een hele metamorfose, maar de afgedekte put? Die bleef waar hij was. Beeld RV
2006 Het hotel op de achtergrond en alles errond onderging al een hele metamorfose, maar de afgedekte put? Die bleef waar hij was.Beeld RV

De stad Brussel kon ons gisteren niet duidelijk maken wie die eigenaar was of wanneer er met de werken begonnen is, maar een foto uit 2006 maakt duidelijk dat de hekken er toen al stonden. De eigenaar was toen alleszins niet de NMBS, die de galerij wel bezit, maar naar eigen zeggen niet het deel waar de koepel zou komen. Volgens de stad heeft ook het aanpalende hotel er niets mee te maken - al vingen we signalen op dat de eerste doorboring wél gebeurde door de groep boven Le Méridien, dat tot 2014 aan het Europakruispunt lag.

Tot aan hun faillissement bezat The Swiss Hotel Leasing Company niet alleen de muren, maar ook de kelders van het hotel. En dus ook het bewuste deel van de Horta-galerij. Hun aandelen verkochten ze aan een groep Russische investeerders, maar wat zij sindsdien met de galerij gedaan hebben, is niet bekend.

“Oorspronkelijk was er een vergunning voor de werken, maar die verliep en de galerij veranderde van eigenaar”, verduidelijkt huidig schepen van Stedenbouw Ans Persoons (Change.Brussels). “Een paar jaar geleden probeerden we contact op te nemen met de nieuwe eigenaar, met de vraag om de koepel te realiseren volgens de vergunning, en we gaan dat nu opnieuw doen. Het is zijn eigendom. Misschien is hij er zich zelfs niet van bewust dat hij de werken moet uitvoeren.”

Sorry, lang geleden

Met het oorspronkelijke ontwerp van de glaspartij was trouwens sowieso al een probleem. Passanten konden er wel over lopen, maar voor verkeer zoals ambulances en brandweerwagens bleek het te broos. Dus zou voorzien worden in een verhoogde koepel waarover niemand zou kunnen lopen of rijden, vertelde voormalig schepen van Stedenbouw Geoffroy Coomans de Brachène (MR) twee jaar geleden aan Bruzz. Hij beet zich tijdens zijn ambtstermijn vast in het uitermate complexe dossier van ‘het putteke’.

Oorspronkelijk achtte hij Beliris, dat door bouw- en renovatieprojecten de uitstraling van Brussel moet verbeteren, verantwoordelijk. Zij begonnen in 2009 met de herinrichting van de Keizerinlaan, een belangrijke verkeersweg tussen Brussel-Centraal en de hotels aan het Europakruispunt, met de bedoeling het plein verkeersvrij te maken. Maar dat bleek niet zo te zijn. “Ons project werd opgeleverd in 2012 en daar maakte de koepel géén deel van uit”, vertelt persverantwoordelijke Elien De Swaef. Werkten zij dan gewoon rond het gat heen? “Sorry, dat is al lang geleden.”

De patstelling doet intussen ook Brussels schepen Persoons zuchten. “Niet dat het gevaarlijk is, maar dagelijks passeren er veel pendelaars, toeristen en Brusselaars. Die hekken staan er al een eeuwigheid. Esthetisch is het gewoon niet mooi. En het maakt het beeld dat Brussel één grote werf is alleen maar sterker.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234