Dinsdag 20/10/2020

ColumnMark Coenen

Wie veel tijd wil om voor de kinderen te zorgen gaat beter in de politiek dan in het onderwijs

Mark Coenen is columnist bij De Morgen.

Er wordt in de plenaire vergaderingen van het Vlaamse Parlement zoveel wifi verbruikt dat Jan Peumans korting heeft moeten vragen aan Telenet anders was Vlaanderen failliet.

De voorzitter vindt dat zijn collega’s met hun digitale vlucht het democratische spel ondergraven.

De parlementaire democratie is een spel: uitgevonden in de negentiende eeuw, uitgeoefend door mensen van de twintigste eeuw die niet in staat lijken om de problemen van de eenentwintigste eeuw aan te pakken – laat staan op te lossen.

Wat is erger: parlementsleden die hun Facebook-pagina’s fatsoeneren tijdens een zoveelste saaie tussenkomst van de tegenstander of een burgemeester/partijvoorzitter/parlementariër die zit te kaarten in de bar van het federale parlement terwijl zijn collega’s bakkeleien over de grondwetsherziening?

Democratie is een gezelschapsspel.

Boomke wies.

Het liefst zou men abondance gaan, maar het hoogst haalbare is miserie op tafel met schuppen zot bloot.

Vechten tegen de bierkaai

Matthias Diependaele, partijgenoot van de Peu, sprak ontzet: “We moeten toch niet alles doen voor de perceptie? De meeste parlementsleden die op hun iPad of iPhone bezig zijn, zijn aan het werken. In onze fractie werkt iedereen heel hard, vaak ten koste van het gezinsleven.”

U hebt gelijk, heer Diependaele.

De perceptie over de politiek is bij de mensen al dermate negatief dat u daar zeker niets meer aan moet doen.

Het is toch vechten tegen de bierkaai.

En ik wil best geloven dat fractieleden hard werken, maar de vraag kan gesteld worden: waar dan? En wanneer? En vooral: voor wie?

Volgens de Peu zijn ook de vergaderingen van de commissies minder bevolkt dan de Sahara op het middaguur.

Ik wil ook graag enigszins populistisch er de jaarlijkse periodes van parlementair reces van de geplaagde verkozenen – ter compensatie van de kost van hun gezinsleven – bijnemen.

Ik citeer de website van het Vlaams Parlement: “1 week herfstreces, 2 weken kerstreces, 1 week krokusreces, 2 weken paasreces en 2 maanden zomerreces, van eind juli tot de vierde maandag van september, de opening van het parlementaire jaar.”

Wie veel tijd wil om voor de kinderen te zorgen gaat beter in de politiek dan in het onderwijs.

Acht weken extra

Zeker in een verkiezingsjaar, want dan stoppen de activiteiten 40 dagen voor de verkiezingen en wordt de eerste vergadering na de verkiezingen gepland op de vierde dinsdag ná verkiezingszondag.

Acht weken extra dus. Per verkiezingsjaar. Tel uit je winst.

De vraag is verder ook niet of die mensen al dan niet hard werken, de vraag is: wat doen ze dan in godsnaam?

Of vinden we het dagelijks lanceren van onhaalbare klimaat- en pensioenideetjes zonder berekening van hun budgettaire impact of het opstoken van incidentjes op de sociale media ook al werken?

Dan zijn er een paar die al hun hele leven overwerkt zijn.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234