Vrijdag 27/01/2023

Wie tenger is, mag geen bloed geven

Vanaf 1 juli zal het Rode Kruis nog maar één type bloedzak gebruiken. Door die beslissing vallen 10.590 bloeddonoren uit de boot: zij zijn te klein en te tenger om 450 ml af te staan.

"U komt niet langer in aanmerking voor een bloeddonatie." Verscheidene Vlamingen vonden de afgelopen weken die boodschap in hun brievenbus. Afzender: het Rode Kruis. De organisatie, die de inzamelingen in Vlaanderen organiseert, lichtte hen via een schrijven in over een nieuwe manier van werken.

Vanaf volgende maand mogen medewerkers alleen nog bloedzakjes met een minimaal afnamevolume van 450 ml gebruiken. De zakjes van 400 ml worden geschrapt. Het verschil lijkt klein, maar dat is het niet voor 10.590 bestaande donoren. Zij mogen door de omschakeling helemaal geen bloed meer geven.

In de brief krijgen de donoren uitgelegd dat de omschakeling gepaard gaat met de zogenaamde formule van Nadler. Die berekent op basis van hun geslacht, lengte en gewicht of ze nog 450 ml mogen doneren. De mensen die uit de boot vallen, zijn klein, tenger en vaak vrouw. Om een idee te krijgen: een dame van 154 centimeter groot en 58 kilogram zwaar komt niet meer in aanmerking.

Efficiënter

"We vinden het heel jammer dat we deze mensen niet langer voor bloeddonatie kunnen gebruiken", klinkt het bij het Rode Kruis. Volgens woordvoerster An Luyten is er een goede reden voor de vereenvoudigingsingreep. "De zakjes van 450 ml laten een optimaal gebruik toe: er kunnen niet alleen rode bloedcellen, maar ook plaatjes en plasma uitgehaald worden."

Dat is niet het geval bij de kleinere zakjes: daaruit kunnen geen bloedplaatjesconcentraten bereid worden, waarmee bijvoorbeeld kankerpatiënten geholpen worden. Luyten: "Net de vraag naar deze plaatjes neemt toe, net als die naar plasma." Ziekenhuizen vragen volgens haar minder naar rode bloedcellen, onder meer omdat de chirurgische technieken verbeterd zijn.

Door voor de 'Bottom and top'-zakjes te kiezen, volgt het Rode Kruis een Europese trend: onder meer Engeland en Ierland volgen de aanbeveling van het European Blood Alliance (EBA), die bloedbanken verenigt. Ook Franstalig België hakte twee jaar geleden de knoop door. "Het is logisch dat we aansluiten. Zo wordt het makkelijker om bloed door te geven", klinkt het. Het is ook efficiënter. "We kunnen van twee verschillende productielijnen overschakelen op één gestandaardiseerde procedure."

Niet in de problemen

De timing van de omschakeling is wel niet ideaal, zo vlak voor de zomervakantie. Traditioneel is de bloedvoorraad in juli en augustus aan de lage kant omdat veel donoren met vakantie zijn. Volgens het Rode Kruis was er weinig keuze: de firma die de kleine zakjes produceert, stopt ermee.

"We gaan ervan uit dat we niet zwaar in de problemen komen", aldus Luyten. Zij stelt dat de 10.590 mensen die moeten afhaken maar een kleine groep vormen, vergeleken met de om en bij de 160.000 bloeddonoren die ze jaarlijks tellen. "Jaarlijks verliezen we sowieso 10 procent bloeddonoren door ziekte en ouderdom. Dat krijgen we ook opgevangen."

Personen die willen weten of ze nog in aanmerking komen voor bloeddonatie, kunnen vanaf 1 juli op de website van het Rode Kruis een speciale tool raadplegen. Wie uit de boot valt, kan nog steeds helpen door plasma te geven. Daarvoor blijft voorlopig enkel het minimumgewicht van 45 kilogram gelden. De formule om te weten of u in aanmerking komt, vindt u vandaag al op www.demorgen.be

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234