Woensdag 28/09/2022

Politiek

Wie tegen de schenen van Van Overtveldt schopt, doet ook De Wever pijn

Financiënminister Johan Van Overtveldt kreeg veel kritiek over zich heen. Beeld Bart Dewaele
Financiënminister Johan Van Overtveldt kreeg veel kritiek over zich heen.Beeld Bart Dewaele

De begrotingsgesprekken starten met getrokken messen. Na slechte cijfers en een georkestreerde aanval van CD&V, krijgt financiënminister Johan Van Overtveldt (N-VA) rake klappen. Voorzitter Wouter Beke weet dat hij op die manier de hele N-VA op stang jaagt.

ROEL WAUTERS

Hij leek wel onaantastbaar. De professor economie en oud-hoofdredacteur van Trends Johan Van Overtveldt genoot respect bij collega's en journalisten. Stond Griekenland in brand, dan werd hij opgevoerd als gezaghebbende stem binnen Europa. Kwam de taxshift eraan, dan mocht het 'cijferwonder' die uittekenen.

Dat beeld ligt nu aan diggelen, mee onder impuls van de christendemocraten. De begroting krijgt de minister van Financiën maar niet op de sporen. Voor 2015 klokken we volgens de Europese Unie af op een tekort van 2,9 procent, of "slechter dan in 2013 onder Di Rupo", weet CD&V-parlementslid Eric Van Rompuy. Zijn voorstel om de vennootschapsbelasting te hervormen, oogst een storm van kritiek van de eigen coalitiepartners. "Veel te duur en nu niet het moment", zegt fractieleider Servais Verherstraeten.

En waarom moeten we zo lang wachten op duidelijkheid van inkomsten van de taxshift? "Is dit nog geloofwaardig?", vroeg voorzitter Wouter Beke zich af. Het was niet zomaar een aanvalletje, CD&V opende een heel front. In het parlement, op tv, in verschillende kranten: overal werd de boodschap herhaald.

Zware taal

De N-VA moest even op haar plaats gezet worden, zo lijkt het wel. Dat heeft alles te maken met de begrotingscontrole. De exacte cijfers zijn er nog niet, maar dat het een loodzware oefening wordt staat buiten kijf. De Vlaams-nationalisten openden de debatten vorige maand al door te pleiten voor meer bezuinigingen in de sociale zekerheid. En dat was een absolute no-go voor Beke en zijn partij. Hun minister van Werk Kris Peeters heeft het afgelopen jaar al fors bespaard in de werkloosheidsuitkeringen. Bovendien moet de rol van 'links geweten' binnen de regering blijven spelen. Vandaar de boodschap aan N-VA: kijk eerst in eigen boezem.

Dat Beke daarbij Van Overtveldt viseert, is niet toevallig. De begroting is zijn verantwoordelijkheid, maar misschien nog belangrijker: hij staat erg dicht bij N-VA-voorzitter Bart De Wever. Dit is anders dan de kritiek die, ook binnen de meerderheid, wordt geuit aan het adres van MR-ministers Jacqueline Galant of Marie Christine Marghem. "Dat zijn persoonlijke tackles, daarmee wordt de partij nauwelijks echt geraakt", weet politoloog Carl Devos (UGent). "De aanval op Van Overtveldt is anders. Die is niet persoonlijk, wel politiek van aard. Een zo'n belangrijke minister ongeloofwaardig noemen, is echt wel zware taal." Anders gezegd: als je tegen de schenen schopt van Van Overtveldt, doet dit pijn tot op 't Schoon Verdiep.

Want de kritiek is ook pijnlijk voor N-VA. Een strakke begrotingskoers was voor Bart De Wever het alfa en het omega van deze regering. "Show me the money", daagde hij Di Rupo uit in volle kiescampagne van 2014. Nu zit zijn partij op hetzelfde niveau. De schuldgraad krijgt de N-VA niet naar beneden. En het zware overheidsbeslag? Minister van Ambtenarenzaken Steven Vandeput zit niet op schema met zijn hervorming van het overheidspersoneel, merkte Beke op. Wel integendeel: N-VA vraagt (en krijgt) alleen maar meer volk voor de veiligheidsdepartement. De partij van de verandering? Daar valt weinig van te merken.

Beke kreeg trouwens onverwachte steun van Open Vld. Vicepremier Alexander De Croo had het in Het Nieuwsblad over de "onnozele ideetjes die waanzinnig veel geld kosten" van Van Overtveldt. Ook zij weten dat de begrotingscontrole moeilijk wordt. En als er naar de sociale zekerheid wordt gekeken, dan ook naar het departement van hun minister Maggie De Block. Op Volksgezondheid is al fors bespaard.

De aanval is ook politiek van aard: CD&V raakt ook de N-VA en voorzitter Bart De Wever. Beeld Jesse Willems
De aanval is ook politiek van aard: CD&V raakt ook de N-VA en voorzitter Bart De Wever.Beeld Jesse Willems

Irriteren

De kritiek van de coalitiepartners irriteert de N-VA. "We zijn wat gewoon van CD&V, en dat gaat steeds maar crescendo", zucht partijwoordvoerder Joachim Pohlman. "We zijn geacht coalitiepartners te zijn, maar als we hier ook nog eens moeten op reageren, zitten we in een straatje zonder eind. We zullen wel werk maken van die begroting op orde."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234