Zaterdag 01/04/2023

Fraude in Belgisch voetbal

Wie sleurt spijtoptant Veljkovic allemaal mee in z’n val?

Archiefbeeld van Dejan Veljkovic (r.) en Mateja Kezman (l.). Beeld BELGA
Archiefbeeld van Dejan Veljkovic (r.) en Mateja Kezman (l.).Beeld BELGA

Dejan Veljkovic wordt spijt­optant. De hakbijl dreigt voor veel club­leiders, spelers, trainers en collega-makelaars. De vraag is niet of hij iemand mee­sleurt in zijn val. Wel: hoeveel en wie?

Niels Vleminckx en Bjorn Maeckelbergh

De verklaring van Kris Luyckx, advocaat van Dejan Veljkovic, sloeg in als een bom. “Hij was werkzaam in een sector die door en door verrot is. Hij wil daar niet als enige voor opdraaien. Hij zal toelichting geven bij de betrokkenheid van personen die nog niet gekend zijn in het onderzoek, of wiens rol nog niet is uitgeklaard.”

Reken maar dat de halve voetbal­wereld gisterenmiddag ongemakkelijk over z’n stoel begon te schuiven. De nieuwe status van Veljkovic als spijt­optant kan een ongekend sneeuwbal­effect met zich meebrengen. Een splinter­bom waarbij er nog veel slachtoffers zullen vallen. De vraag is niet langer óf Veljkovic anderen aan de galg zal praten. Wel: hoeveel en wie.

De spelers en trainers die met Veljkovic werkten, mogen zich zorgen maken. En dat zijn niet de minsten. De Servische makelaar heeft in zijn carrière contracten en transfers onderhandeld voor tientallen spelers, onder anderen ex-Gouden Schoen Milan Jovanovic, die van de Engelse topclub Liverpool naar Anderlecht trok. Zijn allergrootste transfer was die van Sergej Milinkovic-Savic. Die ging in de zomer van 2015 van Racing Genk naar Lazio Roma voor 13 miljoen euro. Twee jaar later passeerden de vennootschappen van de clan-Veljkovic nog eens via de kassa toen Lazio de optie van 9 miljoen euro lichtte. Volgens Servische bronnen zijn de rekeningen van Milinkovic-Savic enkele weken geleden geblokkeerd door het gerecht. Dat geldt ook voor Ivan Obradovic, een linksachter onder contract bij Anderlecht. Die zou in de tussentijd geld moeten lenen bij ploegmaats.

Lees meer over operatie ‘Schone Handen’

Veljkovic wordt spijtoptant: “Hij zal betrokkenheid van andere personen toelichten.”

Waarom Anderlecht-speler Hanni máár geel kreeg voor een elleboog en andere lessen uit de telefoontaps. Hoe bezwarend zijn de afgeluisterde telefoons?

Veljkovic had ook verscheidene trainers in zijn portefeuille. Peter Maes en Ivan Leko zijn al in verdenking gesteld van witwaspraktijken en criminele corruptie. Het blijft nu afwachten of ook andere coaches hetzelfde lot staat te wachten. Voormalig bondscoach Georges Leekens, ex-Standard-coach Aleksandar Jankovic en gewezen Anderlecht-trainer Besnik Hasi zijn slechts enkele van de trainers die in het verleden een overeenkomst hadden met Veljkovic.

Maar wie het makelaarswereldje een beetje kent, weet dat het echt grote geld niet binnenstroomt via een percentage op lonen van spelers of trainers. Wél via transfer­commissies. Daarvoor moeten ze mee aan tafel zitten met de bestuurders en financieel directeurs van de clubs. Bij een ‘normale’ transfer incasseert een makelaar tussen de 7 en 10 procent van de transfersom. Maar er bestaan ook manieren waarop zowel de clubleider als de makelaar elkaar nog rijker kunnen maken. Bijvoorbeeld: een clubbestuurder zegt intern dat hij 2 miljoen euro betaalt aan een voetballer, die eigenlijk maar 1 miljoen kost. Het overgebleven miljoen verdelen de makelaar en de bestuurder onder elkaar, via een wirwar aan bankrekeningen in belastingparadijzen. Speurders zijn ervan overtuigd dat zulke constructies ook in België zijn opgezet. Als we advocaat Luyckx kunnen geloven, zal Veljkovic de clubleiders bij naam noemen die dat frauduleuze systeem in stand hebben gehouden. “Hij zal uit de doeken doen welke financiële af­spraken er zoal gemaakt worden, en hoe de geldstromen lopen via officiële en officieuze contracten – denk maar aan scouting en sponsor­contracten.”

En dus zal het angst­zweet veel managers en directeurs uitbreken. Zo goed als elke Belgische clubleider heeft zaken gedaan met Veljkovic. Herman Van Holsbeeck bij Anderlecht, Luc Devroe bij KV Oostende. Olivier Renard deed als technisch directeur van zowel KV Mechelen als Standard een pak zaken met de Serviër. Daarmee is niet gezegd dat zij zich bezondigd hebben aan witwaspraktijken of gegraai onder de tafel. Tot dusver is enkel Van Holsbeeck verhoord, en hij werd bovendien vrijgelaten zonder voorwaarden.

Wat op dit moment wél vast staat, is dat het gerecht bij KV Mechelen en SK Lokeren verregaande vermoedens over fiscale fraude heeft. Bij Mechelen telden we de voorbije drie seizoenen in totaal zo’n vijftien spelers uit zijn stal. Hoofd­aandeelhouder Dieter Penninckx reageerde gisteren kort: “We wachten als club het onderzoek af. Ik kan alleen zeggen dat de nieuwe beleidsploeg het aantal spelers per makelaar wilde af­bouwen. Veljkovic had acht spelers toen we begonnen. We wilden dat naar twee terugbrengen.”

Het is geen toeval dat hun financieel directeur Thierry Steemans nog steeds in de cel zit. Steemans was al sinds de vereffening in 2003 de baas over de financiën van KVM. Ook nadat een groep nieuwe investeerders de macht kreeg, bleef hij die positie bekleden. Verschillende bronnen bevestigen aan Het Laatste Nieuws dat Steemans buiten de club om financiële constructies uitdacht met Veljkovic.

Ook in Lokeren wemelt het van Veljkovic-contracten. Bijna allemaal dragen ze de handtekening van Roger Lambrecht, voorzitter en de man die de eindbeslissing neemt over transfers. Of hij zich zorgen maakt nu Veljkovic spijt­optant is geworden? Lambrecht: “Ik kan daar niet op antwoorden. Van mij mag Veljkovic alles zeggen wat hij te zeggen heeft. Maar ik maak mij op dit moment geen zorgen, neen.”

De makelaars die de afgelopen jaren tegen de schenen van Veljkovic hebben geschopt, mogen zich eveneens verwachten aan een vergelding. De Serviër is vastbesloten om niet de enige van zijn beroepsgroep te zijn die in het stof bijt. Zo komt onvermijdelijk Mogi Bayat in beeld, die andere sleutel­figuur in het dossier Pro­pere Handen. In januari van dit jaar had Bayat nog achter de rug van Veljkovic de transfer geregeld van Sofiane Hanni naar CSKA Moskou. Bayat schoof nog enkele kruimels van de commissie richting Veljkovic, maar die was woest.

Lees verder onder de foto.

Dejan Veljkovic mocht gisteren de gevangenis verlaten. Beeld
Dejan Veljkovic mocht gisteren de gevangenis verlaten.

Opstelling manipuleren

Nog dit: in Luyckx’ communicatie werd één beroepsgroep uit het voetbal niet genoemd. De scheidsrechters. Het ziet ernaar uit dat Veljko­vic refs Sebastien Delferière en Bart Vertenten niet zal viseren. Volgens zijn entourage zou de makelaar toegeven dat hij zelf geprobeerd heeft actief de degradatiestrijd te beïnvloeden. Hij zou daarbij ook aangeven zijn ‘vriend’ Vertenten benaderd te hebben, maar die zou daar volgens Veljkovic niet op ingegaan zijn. De makelaar zou wel, mogelijk in samenspraak met bestuurders en/of coaches, geprobeerd hebben mee de opstelling van een elftal – wellicht Waasland-Beveren – te bepalen. Luyckx: “Er zijn in een bepaalde wedstrijd afspraken gemaakt om niet de elf beste spelers op te stellen.”

Ondertussen blijven er wel vraagtekens bij de rol van ex-scheidsrechters­baas Paul Al­laerts. Die ging in 2015 op restaurant met de makelaar. “Dat was toevallig”, beweerde Allaerts vorige week. Blijft de vraag: zal de spijt­optant - met dezelfde boekhouder - die versie bevestigen? (NVK/BJM)

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234