Vrijdag 10/07/2020

Interview

Wie opent zijn restaurant en wie niet?

Luc Bellings en Marcelo Ballardin.Beeld © Stefaan Temmerman

Een voor- en tegenstander gaan in duel over een hot issue. Deze week: maandag mogen de restaurants heropenen, met strikte coronaregels. Wie opent de deuren en wie niet?   

Marcelo Ballardin: ‘Ik doe open. Mensen willen echt op restaurant’

Marcelo Ballardin, bekend van het VTM-programma ‘Mijn keuken, mijn restaurant’, kan niet wachten om in zijn Gentse zaak OAK opnieuw gasten te ontvangen.

“We waren bij OAK al een aantal weken aan het plannen. Becijferen hoeveel tafels er na de invoering van de anderhalve meter nog in het restaurant zouden passen en zoeken naar manieren om het terras waterdicht te maken. Van zodra de regering het licht op groen zette, wilden we klaar zijn. Ik snakte er echt naar om opnieuw in de keuken te staan. Ik ben niet goed in thuis zitten en niets doen. Ik niet alleen trouwens, ook ons personeel was woensdag door het dolle heen. Even was het wel nog spannend. Ik vreesde dat de Nationale Veiligheidsraad de heropening van de horeca naar 1 juli door zou schuiven. Gelukkig hebben ze dat niet gedaan.

“Dat de horeca weer open­gaat heeft ook een symbool­waarde. Het toont dat we er na een aantal moeilijke weken als maatschappij opnieuw staan. Misschien wel sterker dan ooit. Daar wou ik absoluut mijn steentje toe bijdragen. Maar het is puzzelen om alle regels te implementeren. Ons grote geluk is ons terras. Daar hebben we nu een soort serre geplaatst, zodat er ook bij slechter weer buiten gegeten kan worden. Dat zorgt ervoor dat we in het beste geval toch 36 couverts hebben. Dat is evenveel als voor de lockdown. Al moeten we daarvoor ook wat meeval hebben met de reservaties. Idealiter komen mensen in groepjes van vier. Dat maakt het makkelijker om de tafels te positioneren. Willen ze allemaal een tafeltje voor twee, dan komen we in de problemen.

“Die mondmaskers? Natuurlijk vind ik die niet fijn. In een restaurant draait het niet alleen om eten, ook de sfeer die er hangt is heel belangrijk. Je wil je gasten niet het gevoel geven dat ze in een operatie­zaal zijn beland. Maar als virologen en mensen die dat veel beter weten dan ikzelf zeggen dat het dragen van zo’n masker helpt om onze gasten en ons personeel gezond te houden, wie ben ik dan om daar moeilijk over te doen? We moeten ons wat dat betreft als volwassenen gedragen en niet het verwende kind uithangen.

“Natuurlijk houden we er rekening mee dat de eerste maand moeilijk zal zijn. Maar anderzijds voel ik bij veel mensen ook een grote behoefte om buiten te komen. Mensen willen sociaal contact en willen echt nog eens op restaurant. Ik lees en hoor verhalen van collega’s die overstappen op hamburgers of pizza’s in de hoop daar een breder en ruimer publiek mee te bereiken, maar wij hebben bewust niets aan het concept veranderd. Hamburgers en pizza’s vind je overal. Wat wij doen, is anders. Er zullen altijd mensen zijn die liever de tijd nemen om op restaurant te gaan. Die op hun gemak willen genieten van lekker eten, liefst met een goede fles wijn erbij. Daarvoor kunnen ze bij ons terecht.

“Wat de toekomst brengt? Hopelijk een snelle versoepeling van de maatregelen. Kijk naar wat er in Zwitserland is gebeurd. Toen na twee weken bleek dat de heropening van de horeca amper impact had op de besmettings­cijfers, hebben ze daar de regels heel snel aangepast. Maar ook als dat hier niet gebeurt, blijven we doorgaan. Ook al mogen er maar tien mensen meer het restaurant binnen. Dan sta ik wel in mijn eentje achter het fornuis.”

Beeld Photo News

Luc Bellings: ‘Eten serveren met een masker op? Nee bedankt’

Luc Bellings staat achter het fornuis in het Hasseltse sterren­restaurant De Vork. Hij houdt de deuren voorlopig nog even dicht.

“Liever dan nu heel snel te heropenen, kijk ik liever de kat nog wat uit de boom. Ik ben er gewoon niet van overtuigd dat de heropstart van de horeca meteen een door­slaand succes zal zijn. Ik ben de voorbije dagen bij een aantal collega’s in Nederland gaan kijken, waar de restaurants sinds deze week weer open zijn. En daar is het alles­behalve een stormloop. Hetzelfde hebben we trouwens ook bij de winkels gezien. Het is niet omdat die weer opengaan, dat het in de winkel­straten plots over de koppen lopen is.

“Hoe dat komt? Omdat veel mensen nog steeds bang zijn voor het virus. Vooral bij het wat oudere publiek, waar wij het toch voor een groot stuk van moeten hebben, is er nog veel ongerustheid. Een restaurantbezoek waarbij ze afstand moeten houden en bediend worden door een ober met een mondmasker, zal die vrees niet wegnemen, integendeel zelfs.

“Dat verplichte gebruik van die maskers vind ik echt een probleem. Dat ze in het ziekenhuis je eten serveren met een mondmasker op valt te begrijpen. Maar op restaurant haalt zo’n ding toch alle sfeer en beleving weg? Als ik 300 euro betaal om bij Peter Goossens te gaan eten, dan wil ik daar met een goed gevoel buiten stappen. Dat lukt gewoon niet met de huidige regelgeving.

“Die strenge veiligheidsmaatregelen maken het ook op financieel vlak heel moeilijk. De Vork is een klein restaurant. Als we tussen de tafels anderhalve meter afstand willen, kunnen hier amper twaalf mensen binnen. Het is gewoon niet rendabel om op die manier open te gaan. Ik heb er wel al aan gedacht om glazen schermen tussen de tafels te plaatsen. Maar voorlopig is het nog niet duidelijk of je de tafels op die manier dichter bij elkaar mag zetten. Mag dat niet, dan heeft het geen zin om in zo’n schermen te investeren.

“Dan blijf ik voorlopig liever afhaal­menu’s prepareren. Die heb ik de voorbije weken steeds populairder zien worden. We zitten qua omzet nu ongeveer op hetzelfde niveau als wanneer het restaurant open is. Nu de bubbels uitgebreid worden en mensen opnieuw etentjes bij hen thuis mogen organiseren, zal het afhalen nog populairder worden. We hebben nu al een stapel bestellingen binnen voor het vaderdag­weekend. Ik begrijp dat ook. Groot­ouders die al drie maanden hun kleinkinderen niet hebben gezien, zullen natuurlijk eerder liever thuis een etentje met familie organiseren dan op restaurant gaan.

“Maar het blijft natuurlijk wel de bedoeling om De Vork op termijn opnieuw te openen. Ik wil achter het fornuis staan in een restaurant. De inter­actie met je klanten en hun reacties op wat je hen serveert, dat is waar ik het als kok voor doe. Ik hoop op een snelle versoepeling van de regels, zodat we weer op een min of meer normale manier op restaurant kunnen. Het is toch onbegrijpelijk dat ondertussen allerhande sport­activiteiten al weer kunnen maar dat een etentje op restaurant nog zo moeilijk ligt? Mensen weten ondertussen wat ze moeten doen om de risico’s te beperken, daar hebben ze echt geen waslijst aan regeltjes voor nodig.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234