Donderdag 05/08/2021
null

Voor u uitgelegdBezoekrecht

Wie nodig ik uit in mijn coronabubbel? Een handleiding

Beeld Getty Images/amana images RF

We mogen onze bubbel vanaf zondag 10 mei iets vergroten, tot maximaal vier personen. Wie de nieuwe regels van de Nationale Veiligheidsraad zo streng mogelijk interpreteert, kan zijn sociaal contact toch een serieuze boost geven. Maar dan vier je Moederdag best nog even via Skype.

We mogen vanaf zondag tot vier mensen op ons terras ontvangen. Waarom vier?

Er komen dezer dagen nog honderden nieuwe besmettingen per dag bij. Maar tot op vandaag is elk huishouden een min of meer geïsoleerde bubbel. Elke bubbel loopt een aantal risico’s op besmetting. Want mensen gaan winkelen en werken. Als iemand binnen de bubbel zo besmet raakt, kan het virus niet verder dan de leden van het huishouden. Dat is relatief makkelijk te beheren.

Om tegemoet te komen aan de roep om sociaal contact, laat de Nationale Veiligheidsraad toe om die geïsoleerde bubbels uit te breiden. Of beter: te fusioneren.

“Wij hadden als statistici liever een voorzichtigere versoepeling gezien”, zegt professor biostatistiek Geert Molenberghs (KU Leuven/UHasselt). “Elk huishouden van maximaal vier mensen kan een ander huishouden kiezen. Die twee huishoudens vormen samen een bubbel.” Als er iemand binnen die nieuwe bubbel besmet raakt, verdubbelt meteen het aantal mensen dat besmet kan raken, maar het traceren blijft hopelijk beheersbaar.

In de praktijk is het wel te rechtvaardigen dat twee gezinnen van elk vijf gezinsleden elkaar trouw beloven als fusiepartner. “Het risico is minder groot wanneer twee gezinnen van vijf elkaar trouw beloven en het binnen die bubbel houden, dan wanneer via een-op-eencontacten een ‘lopend vuurtje’ ontstaat dat het hele land doorgaat”, zegt Molenberghs.

Kies ik dan voor vrienden, buren of ouders?

Ministers tweeten vrolijk dat Moederdag zondag bij de mama gevierd kan worden. Maar als je even stilstaat bij de versoepelingen van de Nationale Veiligheidsraad, is het beter om Moederdag toch nog via Skype te vieren. “Een structurele bubbel lijkt me interessanter dan een bubbel die je maar occasioneel ziet”, bevestigt Molenberghs.

Stel: verderop in de straat woont een leuk huishouden (dat kan een klassiek gezin zijn, of een stel vrienden), dan is dat huishouden veel interessanter om mee te fusioneren. Met hen kun je de komende weken dagelijks contact houden. Ouders die in een andere provincie wonen, zijn minder interessant. Opnieuw: overleg goed met het gezin of huishouden met wie je een fusie aangaat. Je gaat beter geen meerdere fusies tegelijkertijd aan. Het aangepaste gezegde ‘Beter een goede coronabuur dan een verre coronavriend’ zou op elke dag van de scheurkalender terug te vinden mogen zijn.

En wat met singles die een huishouden op zich zijn?

Als je de regels van de Nationale Veiligheidsraad zo streng mogelijk interpreteert, lijken de nieuwe versoepelingen voor singles een doekje voor het bloeden. Als single kan je een bubbel vormen met een andere alleenstaande vriend, koppel of gezin. Wie het doordacht aanpakt, kan zijn sociale bubbel als single serieus boosten.

Molenberghs zou aanraden om de contacten niet te ver te zoeken. Een voorbeeld. “Neem nu twee alleenstaande vrienden die apart wonen en een koppel zonder kinderen. Ze wonen allemaal in de Brugse Poort. Als zij elkaar trouw zweren, beperk je het risico maximaal.” Heb je vrienden in andere steden of de mama die smeekt om je te zien? Die laat je best nog even wachten. “Bij elke persoon die je toevoegt in je bubbel, leg je een nieuw lijntje uit waarlangs het virus zich kan verspreiden.”

Het is belangrijk dat vriendengroepen niet te beroerd zijn om elkaar moeilijke vragen te stellen. Wie zit nu in je bubbel? Langs waar kan het virus bij jou binnenkomen? Hoe zit het bij mij? Is dat wel veilig genoeg?

En nieuw samengestelde gezinnen, wat daarmee?

Ook hier zou Molenberghs de regels zo strikt mogelijk interpreteren. “Als de kinderen over en weer gaan van gezin-papa naar gezin-mama, dan heb je eigenlijk de bubbel al vergroot.” Al beseft de biostatisticus dat nieuw samengestelde gezinnen complex zijn en de manier van samenstelling enorm varieert. Daarom roept Molenberghs iedereen op zijn gezond verstand te gebruiken. “Teken echt eens de bubbel waarin je je bevindt op papier. Verbind iedereen als een stroomnetwerk. En isoleer dat zo goed mogelijk.”

Wat als het slecht weer is? Mogen we dan nog afspreken?

Het is erg belangrijk dat mensen binnen hun bubbel de social distancing en hygiëneregels strikt volgen. Premier Sophie Wilmès (MR) verduidelijkte dat het aangeraden is om buiten af te spreken. Maar moet je een bezoek uitstellen als het regent? “Het klinkt haast onmenselijk, maar ik zou dat toch doen”, zeg Molenberghs. Allemaal samen in een woonkamer of keuken kruipen, is verre van een goed plan.

En een partytent, kan dat dan geen oplossing zijn? “Dat kan”, zegt Molenberghs, “maar zorg dan dat die goed verlucht is. Hang er de regenwering niet aan. Er is maar een iemand die echt feest viert bij een klamme, kille vochtigheid. En dat is het virus.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234