Zaterdag 28/05/2022

Onderwijs

Wie mag naar school? En wat bij een uitbraak? De Vlaamse overheid beantwoordt uw vragen

null Beeld Photo News
Beeld Photo News

Nog één week tot 1 september. Dan kunnen alle leerlingen in het lager en middelbaar onderwijs terug naar school, onder ‘code geel’ weliswaar. Het departement Onderwijs van de Vlaamse overheid heeft een aantal veelgestelde vragen over het nieuwe schooljaar beantwoord. Een overzicht.

HLA

Wie mag naar school?

Het schooljaar start onder ‘code geel’, wat betekent dat er wordt uitgegaan van een laag risico op besmetting. Alle leerlingen kunnen daarbij voltijds naar school.

Opgelet, ook voor kinderen geldt de quarantaineverplichting na terugkeer uit een rode zone. Scholen die weten dat een kind in een rode zone is geweest, kunnen de leerling weigeren en terugsturen naar huis. De teruggekeerde leerling moet zich laten testen en 14 dagen lang in quarantaine gaan. Een huisarts kan een quarantaine-attest uitschrijven, waardoor het kind niet ongewettigd afwezig is. Ook wie in een oranje zone is geweest, laat zich best testen. Scholen kunnen deze leerlingen echter niet weigeren.

Alle andere leerlingen worden op school verwacht, je mag je kind dus niet thuishouden. Behoort je kind tot een risicogroep? Dan mag je kind in bepaalde gevallen wel thuisblijven.

Wordt er opvang georganiseerd?

De voor- en naschoolse opvang gaat door zoals gewoonlijk. Alle veiligheidsvoorschriften die gelden in de klas, gelden ook tijdens de opvang. Leerlingen die tijdens de middagpauze op school blijven, eten per klasbubbel in de refter. Scholen kunnen warme maaltijden blijven aanbieden.

Ook internaten blijven open. Alle internaten kregen van de overheid een plan met veiligheidsmaatregelen per pandemiefase.

Moeten leerlingen een mondmasker dragen?

Leerlingen in het lager onderwijs moeten nooit een mondmasker dragen. Leerkrachten en ondersteunende personeelsleden moeten een mondmasker dragen als er onvoldoende afstand kan bewaard worden.

In het middelbaar moeten alle leerlingen én personeelsleden altijd een mondmasker dragen. Enkels tijdens de speeltijd in open lucht of tijdens sportactiviteiten mag het mondmasker even af.

Ook alle ouders die hun kinderen brengen of afhalen, zowel in het middelbaar als het lager onderwijs, moeten een mondmasker dragen als ze zich op het schooldomein bevinden.

Wat bij een uitbraak op school?

Het is niet omdat er een uitbraak is in de school van je kind, dat daarom de volledige school moet sluiten. Enkel de klas waarin de besmetting optreedt, moet meteen in quarantaine. Daarna is het de beurt aan de contactopspoorders, in samenwerking met het Centrum voor Leerlingbegeleiding (CLB). Zij gaan na wie in nauw contact is geweest met personen met een hoog risico. Alle andere leerlingen kunnen naar school blijven gaan.

Wordt een kind ziek op school? Dan wordt het kind meteen uit de klas gehaald en in een apart lokaal opgevangen tot een ouder het kind kan komen halen. Alle lokalen en materialen waarmee het zieke kind in contact kwam, worden ontsmet. Als het kind positief test, wordt iedereen met wie het contact had gecontacteerd.

Kunnen leerlingen nog op schooluitstap?

In het basisonderwijs mogen één of meerdaagse uitstappen gewoon doorgaan. De school moet er uiteraard altijd voor zorgen dat alle veiligheidsmaatregelen steeds gerespecteerd worden.

In het middelbaar onderwijs gelden strengere regels. Daar worden alle schooluitstappen geannuleerd, behalve zwemlessen en praktijklessen.

Mogen grootouders hun kleinkinderen ophalen?

Dat mag. Wel wordt aangeraden dat het steeds dezelfde grootouder is die de kinderen van school ophaalt. Net zoals dat geldt voor ouders die hun kinderen zelf ophalen, moeten ook grootouders een mondmasker dragen op school.

Mogen jarige kinderen hun klasgenootjes trakteren?

Als dat mag van de school, mogen leerlingen een traktatie meebrengen voor hun klasgenootjes. Maak die traktatie bij voorkeur niet zelf, maar zoek een coronaproof alternatief, zoals een voorverpakt stuk fruit of koek.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234