Woensdag 07/12/2022

Wie komt er na Alan Greenspan?

De president kan ook besluiten in 2004 nog geen opvolger te benoemen voor de voorzitter van de Federal Reserve

Aangenomen wordt dat Alan Greenspan, de voorzitter van Federal Reserve, de Amerikaanse Centrale Bank, zeker zijn mandaat, dat tot 2004 loopt, zal uitdoen. Als de natuur daar tenminste niet anders over beschikt. De man heeft een gezond gestel, maar hij is wel al 76 jaar.

Nu George W. Bush Paul O'Neill, zijn minister van Financiën, en zijn economische topadviseur Lawrence Lindsey de laan uitgestuurd heeft, staat Greenspan nog eenzamer aanhet roer van de Amerikaanse economie. Het is maar normaal dat nu al volop over de naam van zijn opvolger gespeculeerd wordt. Al even normaal is dat wel zeer gereputeerde namen geciteerd worden. Alhoewel: wie was Alan Greenspan toen hij in 1987 Paul Volcker opvolgde? Een beursspecialist die eerst nog een minder opgemerkte carrière als trompettist gemaakt had. Tien jaar eerder was hij voorzitter van de Raad voor Economisch Advies van de president geweest. Maar die president was wel de onopvallende Gerald Ford.

De beroemdste naam die geregeld valt, is die van Robert Rubin.Nu werkt die op de financiële markten voor Citigroup. Maar Rubin was onder Bill Clinton een zeer opgemerkte minister van Financiën. Dat hij politiek in het Democratische kamp thuishoort, kan een nadeel zijn. Het is ook bekend dat hij niet te vinden was voor de belastingverlagingen van de Republikeinen. Nu zouden die nog meer een kernstuk van de economische politiek kunnen worden.

Een tweede grote naam die geregeld valt, is die van John Taylor. Politiek is Taylor slechts staatssecretaris voor Internationale Aangelegenheden, maar hij is ook economieprofessor in Stanford. In 1993 formuleerde hij de befaamde Taylorregel. Die bepaalt hoe de monetaire politiek gestuurd moet worden vanuit de relatie tussen de inflatie en het bruto binnenlands product. Er werd dikwijls gezegd dat Alan Greenspan zich zeer nauwgezet hield aan de regel van Taylor. De benoeming van de uitvinder van de regel zou voor continuïteit zorgen.

Maar er zijn nog genoeg kandidaten naast Rubin en Taylor. In het eigen Dallas zou George W. Bush de voorzitter van de plaatselijke Federal Reserve Bank kunnen bevorderen. Robert McTeer heeft veel steun in de directe vriendenkring van de president. De man zou alleen nog net iets obscuurder zijn dan Alan Greenspan in 1987. Harvard-professor Martin Feldstein is dan een zekerder keuze, als toch een echte Bush-vertrouweling benoemd moet worden. Feldstein is ook voorzitter van het National Bureau of Economic Research en hij was al professor in Oxford. Tegen Feldstein pleit dat hij zich in de tijd van Ronald Reagan durfde verzetten tegen deficit spending, het stimuleren van de economie door de overheid schulden te laten maken. Het zit er immers in dat Bush net aan iets in die zin denkt.

Als Bush daarentegen direct uit de Federal Reserve wil rekruteren, kan hij moeilijk naast William McDonough kijken. Die is sinds 1993 voorzitter van de Federal Reserve Bank van New York. Dat is de meest prestigieuze van de zusterbanken. Ze is belast met de controle over het Amerikaans banksysteem. Je kunt gerust stellen dat de Federal Reserve in 1998 de wereld voor een grote ramp behoed heeft door de grootbanken te dwingen mee te werken aaneen plan om het tekort bij het speculatiefonds Long Term Credit Management op te lossen. Toen kreeg vooral Alan Greenspan lof toegezwaaid. Maar de rol van McDonough moet minstens even groot geweest zijn. Ook met McDonough zou de financiële wereld te maken krijgen met een vertrouwde naam en lijkt de continuïteit verzekerd. Eén nadeel heeft McDonough wel: hij is Democraat.

Als we het toch over continuïteit hebben: waarom zou de ondervoorzitter van de Federal Reserve niet gewoon de voorzitter opvolgen? Omdat zoiets nog nooit eerder in de Amerikaanse geschiedenis gebeurd is bijvoorbeeld. Anders zou Roger Ferguson zeker zijn kans hebben. Het mandaat van Ferguson loopt pas in 2014 af en hij is "amper" 51 jaar. Misschien wordt hij wel de opvolger van de opvolger. Contra: Ferguson is Democraat. Pro: hij is econoom én jurist. Met alle boekhoudschandalen kan zo'n achtergrond nuttig zijn. Pro én contra: Ferguson is zwart. Om even uit de problemen te zijn, kan de president ook besluiten in 2004 nog geen opvolger voor Alan Greenspan te benoemen. Dan blijft Greenspan "voorlopig" in functie. Maar op de duur ligt het lot van de wereldeconomie dan wel in handen van een krasse tachtiger zonder opvolger. (RoM)

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234