Woensdag 23/06/2021

"Wie kent Olli Rehn?"

Magnette: 'Met onze regering onder leiding van een socialist zijn wij pioniers in Europa. De Belgen zijn verlichters.' Foto Jonas Lampens Beeld UNKNOWN
Magnette: 'Met onze regering onder leiding van een socialist zijn wij pioniers in Europa. De Belgen zijn verlichters.' Foto Jonas LampensBeeld UNKNOWN

"De Europese Commissie is een recessie van vijftien jaar aan het voorbereiden." Paul Magnette (PS) is niet mals, niet scherp, maar vlijmscherp. "Wie kent Olli Rehn? Wie heeft ooit het gezicht van Olli Rehn gezien? Niemand. Terwijl hij wel zegt hoe wij onze economische politiek moeten voeren." Vraag één was het startschot voor een opmerkelijk discours.

De begrotingsbijsturing is nu goedgekeurd door Europa, maar dat maakt de start van deze regering niet goed.
Paul Magnette: "Luister, dit is een moeilijke periode, zeker voor socialisten. We zitten in het defensief. We hopen dat de komende verkiezingen in Frankrijk en Duitsland voor een ommekeer zullen zorgen, maar in afwachting worden het moeilijke jaren.

"Enerzijds moeten wij saneren, zoals Europa dat wil. Maar ondertussen willen wij ook duidelijk maken dat we het niet eens zijn met de weg die Europa vandaag bewandelt. Goede leerling en criticaster tegelijk: niet makkelijk, maar het moet.

"We hebben maatregelen genomen na de afkeuring van de begroting, maar we blijven het oneens hun berekeningen. En we gaan blijven zeggen: 'Olli Rehn, u vergist zich, de strenge economische politiek die u voert, is niet de juiste.' Alle grote economisten zeggen het: de Europese Commissie is een recessie van vijftien jaar aan het voorbereiden. Ik ben het voor tachtig procent eens met de kritiek van Guy Verhofstadt op Europa: op de buitenlandpolitiek van Catherine Ashton, op de commissie van Barroso, over de eurobonds, enzovoort.

"Met onze regering onder leiding van een socialist zijn wij pioniers in Europa. We kunnen mensen op andere ideeën brengen met wat wij doen. De kleine Belgen zijn vandaag verlichters."

Dat klinkt wel heel idealistisch.
"We accepteren de begrotingsdiscipline. We moeten onder de 3 procent, we kunnen niet anders. Maar de marge om te bepalen hoe we dat doen, moet vrij blijven. Vandaag gaat de Europese Commissie te ver met het opleggen van maatregelen. Wie kent Olli Rehn? Wie heeft ooit het gezicht van Olli Rehn gezien? Wie weet waar hij vandaan komt en wat hij heeft gedaan? Niemand. Terwijl hij wel zegt hoe wij onze economische politiek moeten voeren. Europa heeft geen democratische legitimiteit om dat te doen."

Uw coalitiepartners, Open Vld en CD&V, vinden wel dat zijn aanbevelingen bindend zijn.
"Ik denk dat ik de Europese teksten beter ken dan mijn collega's. Ik volg Europa al lang van dichtbij. Er is duidelijk ook een verschil in perceptie tussen Vlamingen en Walen. Hetzelfde met de Raad van State. Voor ons is dat een adviesorgaan, om te helpen, meer niet. En dat is net zo met Europa. Het is niet omdat Europa iets zegt, dat het zo is."

Europa of niet, de begroting is gebaseerd op een groei van 0,8 procent en dat is overdreven.
"Indertijd zei de Nationale Bank ons dat 0,8 procent een goed objectief was. Klopt dat niet, dan zullen we de oefening maken. Dat is anders dan de berekeningen van Europa, en de discussie over de manier waarop moet worden bespaard. Waarom moeten er wel uitgaven worden geschrapt en mogen er geen nieuwe inkomsten komen?"

Dat belooft voor de nakende begrotingsbespreking: een nieuwe clash tussen liberalen en socialisten, dus.
"We zullen opnieuw een evenwicht zoeken, zoals we dat altijd hebben gedaan. Maar we gaan niet meer raken aan de zwaksten. Nu, ik denk dat we in een andere sfeer aan de slag kunnen. De regering is er nu. Toen was er veel drama in het spel."

Los van de afgekeurde begroting is er wel meer foutgelopen de laatste weken. De loonblunder, onder andere.

"De N-VA heeft ongefundeerde cijfers gelanceerd. Men heeft daar slim een zondagskrant gebruikt, waardoor we niet echt de mogelijkheid hadden om snel te reageren."

Schat de premier de Vlaamse media niet wat verkeerd in?
"Hij kiest voor soberheid, aan beide kanten van de taalgrens. We zijn misschien het enige land ter wereld waar een eerste minister verklaringen doet voor de camera. In andere landen stapt een premier in zijn auto en hij vertrekt, zonder journalisten in de buurt."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234