Donderdag 27/02/2020

Wie kan het wat schelen wie Jack the Ripper was?

Volgens de Amerikaanse misdaadauteur Patricia Cornwell (DM 24/8) was Jack the Ripper niemand minder dan de Victoriaanse schilder Walter Sickert. Dat beweert ze in haar boek Portrait of a killer. Jack the Ripper: Case Closed. Niet iedereen is daar echter van overtuigd, en daar is Cornwell niet van gediend. Ze besteedde al maar liefst 1,6 miljoen euro aan het onderzoek naar de ware identiteit van de negentiende-eeuwse seriemoordenaar die vijf vrouwen op een gruwelijke manier ombracht. Vorige week liet ze een paginagrote advertentie in de Britse krant The Independent plaatsen om tegenstanders te overtuigen van haar gelijk (DM 29/8).

Nochtans is Cornwell niet de eerste die met deze hypothese komt aandraven. In de jaren zeventig kondigde Stephen Knight in zijn boek Jack the Ripper: The Final Solution aan dat Walter Sickert een handlanger was van Jack the Ripper. In 1990 publiceerde Jean Overton Sickert and the Ripper Crimes, waarin ze beweerde dat Sickert geen handlanger van de moordenaar, maar the Ripper himself was. Toen Patricia Cornwell in 2002 die bewering bijtrad, stond het hele Ripper-wereldje op zijn kop. Omdat Cornwell een bekende misdaadauteur is, maar nog meer omdat iedereen die iets te maken heeft met the Ripper en/of Sickert elkaar graag in de haren vliegt. Zo was Sickerts biograaf Matthew Sturgis allerminst gediend van die hypothese.

Nu is Cornwell verder bewijsmateriaal aan het bijeen sprokkelen. Zo zouden Jack the Ripper en Walter Sickert hetzelfde briefpapier gebruikt hebben, en daarom een en dezelfde persoon zijn. Een wankel bewijs als je weet dat veel zogenaamde brieven van The Ripper vals waren.

De bochten waarin Cornwell zich de laatste tijd aan het wringen is, zullen haar tegenstanders misschien niet zozeer overtuigen van haar gelijk, dan wel van het obsessionele van haar zoektocht. Die begint meer en meer gelijkenissen te vertonen met de speurtocht die de personages van haar boeken voeren naar mogelijke moordenaars.

En al bij al, wat doet de ware identiteit van Jack the Ripper er eigenlijk toe? Cornwell wil gerechtigheid voor de slachtoffers, maar 117 jaar na de feiten komt die misschien wat laat. Bovendien zou de Jack the Ripper-markt volledig instorten als we eindelijk zeker zouden weten wie hij was. Het is verontrustend om vast te stellen welke mythe er rond de seriemoordenaar wordt gecreëerd. Onderzoekers komen steevast met bekende namen aandraven. Er wordt niet van uitgegaan dat Jack the Ripper wel eens een werkloze dokwerker had kunnen zijn, wat iets logischer is dan dat hij een bekende schilder of een of andere hertog was. Jack the Ripper is allang niet meer de echte persoon die hij ooit is geweest, maar een mengeling van fictie en realiteit.

De moorden die door hem gepleegd werden, zijn een van de vroegst bekende manifestaties van vrouwenhaat. Dat de zaak terug zo 'in' is, toont aan dat het publiek verhalen over vrouwenhaat wel lust. Het belangrijkste over Jack the Ripper is niet wie hij was, maar hoe de mythe rond deze heroïsche vrouwenhater eindelijk tot rust kan worden gebracht.

Joan Smith

The Independent

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234