Zaterdag 19/10/2019

Wie Julie en Mélissa ontvoerde, is nog niet geweten

Twee jaar en vier maanden nadat de lijkjes van Julie en Mélissa werden opgegraven in Sars-la-Buissière, weet het parket in Neufchâteau nog altijd niet wie hen heeft ontvoerd en nog minder wat hen tijdens hun gevangenschap door Marc Dutroux overkomen is. Deze week werden hun ouders ondervraagd over wat hun dochtertjes graag aten.

BRUSSEL / NEUFCHÂTEAU.

EIGEN BERICHTGEVING

Het was gisteren opnieuw raadkamerdag in Neufchâteau. Michèle Martin, Marc Dutroux en Michel Lelièvre verschenen op het appèl en hoorden hun aanhoudingsmandaat verlengen met een maand. Tijdens de zitting werd de stand van zaken in enkele deeldossiers toegelicht. Het luik 'An en Eefje' is zo goed als afgerond. Speurders van de BOB van Bastenaken gingen onlangs in Hongarije opzoekingen doen rond het handeltje in gestolen wagens dat Dutroux en zijn vermoorde kompaan Bernard Weinstein daar bedreven. Het gros van die informatie is bestemd voor het dossier Autozwendel, dat naar het parket van Nijvel verhuisde. Het onderzoek rond de betrokkenheid van Michel Nihoul bij kinderontvoeringen is nog altijd niet afgerond, zo vernamen we gisteren.

Minder is er gebeurd in het het deeldossier dat de publieke opinie indertijd het meest beroerde: de ontvoering en de dood van Julie Lejeune en Mélissa Russo. Het parket, heette het gisteren, zal zich "opnieuw buigen" over de onderzoeksverrichtingen van weleer en wil nagaan waar Dutroux, Lelièvre en anderen op 25 juni 1995 uithingen. Het is nog steeds niet duidelijk wie Julie en Mélissa ontvoerd heeft. Tegen aantijgingen van zijn ex-vrouw Michèle Martin in, is Marc Dutroux altijd blijven ontkennen dat hij het was. In zijn eerste verklaringen beschuldigde hij Lelièvre en Weinstein. Hoewel Lelièvre in de eerste dagen na zijn arrestatie bijna spontaan - en als eerste - zijn deelname aan de ontvoeringen van An Marchal, Eefje Lambrecks, Sabine Dardenne en Laetitia Delhez bekende, heeft hij altijd volgehouden dat hij met het kidnappen van Julie en Mélissa niets te maken heeft. Tegen Dutroux zelf zijn er ernstige aanwijzingen, omdat hij twee weken voor de ontvoering een Citroën BX trachtte te stelen in Namen. Michèle Martin verklaarde vorig jaar dat Dutroux haar had verteld dat hij de meisjes schaakte met een gestolen Citroën. Daags voor de ontvoering werd, ook in Namen, een grijze Citroën gestolen. Die voldoet min of meer aan de beschrijving van een dame die zei dat ze Julie en Mélissa in een wagen zag stappen.

De hypothese berust op oude gegevens of op verklaringen van Dutroux, Martin en Lelièvre en dat zint de ouders van Julie en Mélissa steeds minder. Ze hebben toegang tot het hen aanbelangende deel van het gerechtelijke dossier en kunnen niet begrijpen dat het allemaal zo lang duurt. "Het is al ruim twee jaar geleden dat de lichamen werden opgegraven, en nu pas gaat men beginnen met het feitelijke onderzoek", reageerde Gino Russo gisteren. "Ik kan er met mijn verstand niet bij. Er worden volop conclusies getrokken over Dutroux - hij zou dus een geïsoleerde pervert zijn - maar het onderzoek naar wat hij met Julie en Mélissa deed, moet nog beginnen."

Deze week werden de ouders langdurig verhoord over de voedingsgewoonten van hun dochtertjes. "Ze wilden van ons weten wat Mélissa graag at en zijn blijkbaar van plan om die gegevens te vergelijken met wat Dutroux hen heeft verteld", zegt Gino Russo. "Er is nu officieel een voedingsexpert aangeduid, zeiden ze ons nog." Marc Dutroux praatte tijdens zijn verhoren honderduit over Julie en Mélissa, maar volgens de Russo's ondernamen de speurders tot nu toe weinig om daarvan het waarheidsgehalte te verifiëren. Volgens hen vertelt Dutroux om het even wat om zijn eigen rol te minimaliseren.

Dat was de hoofdreden waarom ze een proces inspanden tegen de Nederlandse auteur Hans Knoop, die in zijn boek De Zaak Dutroux hele passages uit verhoren van Dutroux afdrukte en daarbij liet verstaan dat het hier de enige realiteit betrof. Een Antwerpse rechter liet het boek vorige maand uit de rekken halen. Gisteren werden voor het Antwerpse hof van beroep de laatste pleidooien gehouden in het verzet dat Knoop en uitgeverij BZZTôH aantekenden. Een uitspraak is voorzien op 5 januari 1999. (DDC)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234