Dinsdag 01/12/2020

Wie is/zijn Elvis Peeters?

Elvis Peeters? Is dat geen zanger? Wat komt die hier doen?

Rustig, rustig. Elvis Peeters werd in 1982 inderdaad bekend als Rock Rally-finalist met de postpunkgroep Aroma di Amore. Hij is altijd muziek blijven maken (Peeters en Angst, De Legende en Schmoll) Een paar jaar geleden kwam Aroma di Amore opnieuw samen. De band bracht vorige maand met Samizdat een nieuwe plaat uit. Hun reünieconcerten zijn een belevenis, ook voor niet-nostalgici.

En wat heeft dat dan met literatuur te maken?

Ten eerste: de teksten van Aroma di Amore zijn zowat de beste songteksten die je in het Nederlands kunt vinden, zeker in de punk. Maatschappijkritisch, strak. Ten tweede: Elvis Peeters schrijft ook al sinds 1990. Eerst voor theater, dan vanaf 1992 korte verhalen en sinds 1998 romans. Hij schrijft ook kinderboeken. Zijn recentste romans werden allemaal jubelend onthaald.

Waarom weet ik dat niet?

Er zijn soms schrijvers die door de mazen van het net glippen. Als je écht een geheimtip wilt: Elvis Peeters is er eentje. Zijn werk wordt door kenners al lang beschouwd als behorend tot het allerbeste dat in ons taalgebied geschreven wordt. Het is gewoon wachten op de grote doorbraak, maar daar heb je tegenwoordig véél meer voor nodig dan lovende recensies.

Vertel eerst eens meer over die Elvis Peeters.

Eigenlijk heet hij gewoon Jos Verlooy. Hij werd geboren in 1955 in Grimbergen. Als kind luisterde hij naar hoorspelen op de radio; een televisie had de familie niet. Zijn vader las hem ook de dagstrips uit de krant voor: Suske en Wiske, De rode ridder. Hij behield zijn pseudoniem uit zijn punkperiode. Achter die naam gaat trouwens ook iemand anders schuil.

Het wordt wel ingewikkeld...

Elvis Peeters is eigenlijk een duo: zijn vrouw Nicole Van Bael schrijft mee aan zijn teksten. Vroeger bleef ze helemaal op de achtergrond, maar nu tekent ze soms mee en staat er 'in samenwerking met Nicole Van Bael' onder de naam van Elvis Peeters.

Hoe doen ze dat, zo samen boeken schrijven?

Het gaat er, zo zegt hij in interviews, soms erg hard aan toe. Ze zijn elkaars grootse en meest meedogenloze critici. Ze schrijven elk apart een hoofdstuk en komen een keer per week samen in het tuinhuis om kritiek te spuien. Het tuinhuis is neutraal terrein, anders zou de huisraad door de woonkamer vliegen.

En wat zegt zij ervan?

Nicole Van Bael blijft op de achtergrond. Ze laat zich niet interviewen of fotograferen.

Spannend allemaal. Maar waar schrijven Jos en Nicole dan zoal over?

In feite schrijven ze telkens zeer maatschappijkritische boeken, maar dat zijn nooit pamfletten. Ze focussen zich op personages en hoe die zich gedragen in een bepaalde tijdsgeest. Zo gaat hun boek Wij over de gevolgen van de neoliberale doctrine. Hun recentste boek Dinsdag is eigenlijk een Congo-roman, maar dan vanuit het perspectief van een eenzame oude man. Erg beklijvend allemaal, maar minder direct dan de songteksten van Aroma di Amore.

Waren die dan zo...

...snoeihard? Reken maar. Wat dacht je van deze strofen uit 'Voor de dood'? "Waar is de vijand /

Waar ligt de grens / Alles voor NAVO / NAVO voor crisis // Misschien is het voor Auschwitz niet te laat / Misschien is het voor Auschwitz niet te laat".

Heavy.

Recentelijk nog publiceerde Elvis Peeters, samen met Erik Vlaminck en Peter Holvoet-Hanssen, een open brief waarin ze de Navo opriepen om de kernbommen uit Kleine Brogel weg te halen. Zijn column in Humo en de optredens van Aroma di Amore sloot hij vaak af met de zin: "Overigens ben ik van mening dat de Navo afgeschaft moet worden."

Elvis Peeters is een kind van de jaren zeventig en tachtig. De koude oorlog, de rakettenbetogingen, de punk. Dat blijkt ook uit het korte verhaal 'Züri brännt', dat we vandaag publiceren. De jongerenrellen in Zwitserland in 1980-'81 staan daar centraal.

Oké, je hebt me overtuigd. Ik begin te lezen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234