Zondag 13/06/2021

Wie is Wim Coessens?

Voormalig algemeen directeur 'De Morgen' Wim Coessens wordt netmanager Radio 1

Wim Coessens is veertig jaar en woont in Gent. Hij is licentiaat tolk Nederlands-Engels-Spaans en studeerde bedrijfsbeheer aan de Vlerick Management School. Coessens begon zijn carrière als assistent aan de Provinciale Hogeschool voor Vertalers en Tolken te Gent en aan de universiteit Gent. In 1994 begon hij als vertaler en tolk bij De Morgen, waar hij onder andere voor de wetenschapsbijlage Leonardo, voor de buitenlandredactie en voor de weekendbijlagen heeft gewerkt. In 2001 werd hij redactiemanager en een jaar later werd hij benoemd tot algemeen directeur. Die functie werd in september vorig jaar binnen moederbedrijf De Persgroep overbodig gemaakt. In januari volgde hij Koen Van Bockstal, nu afgevaardigd beheerder bij Oxfam-Wereldwinkels, op als algemeen coördinator van het Internationaal Filmfestival van Vlaanderen - Gent.

(BDC)

Isabelle Baele: 'Juiste man op juiste plaats voor ons'

Als netmanager van Radio 1 zal Wim Coessens onder de supervisie staan van Isabelle Baele, de vroegere netmanager van Studio Brussel, die zichzelf nu verantwoordelijke van de verdiepende netten (Radio 1, Klara, Studio Brussel en Canvas) mag noemen. "Met zijn media- en managementervaring is Wim Coessens the right man in the right place om Radio 1 voort te stuwen in de vaart der volkeren", aldus Baele. "Radio 1 staat aan de vooravond van de grootste verandering uit zijn bestaan: vanaf 3 september zal het nog beter inspelen op de noden en verzuchtingen van zijn publiek. Wim heeft de taak om het nieuwe Radio 1 mee vorm, inhoud en richting te geven."

"Ik betreur uiteraard de beslissing van Wim Coessens", vertelt Jacques Dubrulle, sinds 1979 directeur van het beroemde filmfestival in zijn thuisstad. "maar ik heb er alle begrip voor. Hij vertrekt naar een festivalpartner waar wij al jaren goed mee samenwerken. Ik wens hem daar zeer veel succes toe."

(BDC)

'De mediamicrobe liet me nooit los'

Ze moeten bij de VRT een diepe zucht van opluchting geslaakt hebben. Eindelijk heeft de openbare omroep een nieuwe netmanager voor Radio 1 gestrikt, na maanden zoeken. Wim Coessens, nu nog coördinator van het Internationaal Filmfestival van Vlaanderen-Gent, krijgt het grootste bureau bij de informatiezender.

Door Brecht Decaestecker

Wim Coessens volgt Jan Hautekiet op, die algemeen verantwoordelijke voor cultuur en Vlaamse identiteit is geworden. Pas in november, twee maanden na de langverwachte herlancering van Radio 1, verhuist de voormalige algemeen directeur van De Morgen naar de Reyerslaan.

Die timing lijkt ons verre van ideaal. U blijft nog bij het Filmfestival voor de volgende editie, die start op 9 oktober, terwijl het vernieuwde Radio 1 over twee weken al uit de startblokken moet schieten.

Coessens: "Vanaf de eerste gesprekken met de VRT heb ik duidelijk gemaakt dat ik niet eerder zou of wilde veranderen. Was dat voor de VRT een breekpunt geweest, dan was dat maar zo. Ik wil het Gentse Filmfestival koste wat het kost op een mooie manier afsluiten. Werkte ik bij een ander bedrijf, dan had ik ook een normale opzegtermijn gehad. Die had wellicht even lang geduurd."

U was pas sinds begin dit jaar coördinator van het Internationaal Filmfestival van Vlaanderen-Gent. U zult amper één editie georganiseerd hebben. Vindt u dat niet een beetje weinig?

Coessens: "Ja. Ik verlaat het filmfestival na een veel te korte doortocht en met veel spijt in het hart. Het is een fantastisch project en ik heb er met leuke mensen mogen samenwerken, met Jacques Dubrulle (directeur van het filmfestival, BDC) op kop. Alleen, het aanbod van de VRT heeft me doen beseffen dat de mediamicrobe me nooit losgelaten heeft. Dit kon ik niet weigeren. Bovendien kan ik me moeiteloos met een zender als Radio 1 identificeren. Daar wil ik me dus voor 100 procent voor inzetten."

Hoe zijn ze bij u terechtgekomen?

"Het is niet aan mij om dat bekend te maken."

Blijkbaar kent u Wim Vanseveren, algemeen directeur media bij de VRT, goed.

"Neen. Nu ken ik hem, maar voor de gesprekken niet. Ik geef wel toe dat hij een rol gespeeld heeft bij mijn overstap."

De VRT zocht een manager, eerder dan een radiomaker.

"De VRT was voor Radio 1 op zoek naar iemand met zowel media-ervaring als managementervaring. Die heb ik. Er zijn nog mensen met dat profiel, maar daarom waren ze nog niet allemaal vrij."

Hoe moet het nieuwe Radio 1 eruit zien?

"Ik heb daar mijn mening over, maar sta me toe dat ik daar nog niets over vertel. Ik wil me eerst 100 procent op het filmfestival concentreren. Daarna moet ik me nog bij Radio 1 inwerken. Pas daarna kan ik daar in het gepaste forum over uitweiden."

Bij 4FM willen ze 's morgens Radio 1 als nieuwszender beconcurreren. Hebt u daar geen schrik voor?

"Ik heb die verhalen gelezen, maar ik moet eerst nog zien wat dat in de praktijk zal opleveren. Pas dan zal blijken of die zender echt als concurrent voor Radio 1 moet worden beschouwd."

Kriebelt het nog niet om naar de geschreven pers terug te keren?

"Neen, al heb ik dat met ontzettend veel plezier gedaan. Ik heb geen audiovisuele achtergrond en ik ben me ervan bewust dat ik me stevig zal moeten inwerken in die wereld, maar bij de VRT zitten erg veel bekwame en getalenteerde mensen van wie ik veel zal kunnen leren. Deze kans beschouw ik dan ook als een eer."

Ik heb geen audiovisuele achtergrond en besef dat ik me stevig zal moeten inwerken

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234