Woensdag 16/06/2021

Wie is Vladimir Vladimirovitsj Poetin?

Vladimir Poetin staat in het Westen vooral bekend om zijn stugge houding in de Tsjetsjeense kwestie en zijn vijandigheid jegens de Russische pers. Toch dragen de Russen hun president op handen. Voor hen is Poetin de sterke man aan het roer. Hij zal het land van de chaos verlossen en de economie weer gezond maken.

Brussel/Eigen berichtgeving

Kirsten Bertrand

Vladimir Vladimirovitsj Poetin nam op 1 januari 2000, weliswaar als president ad interim, de fakkel over van Boris Jeltsin. In maart van dat jaar won hij, zoals verwacht, de presidentsverkiezingen. Hij is na de opheffing van de Sovjet-unie in 1991 de tweede preisdent van Rusland. Toen Jeltsin hem tot zijn opvolger benoemde, reageerde hij verrast. Hij was niet van plan geweest voor de troonopvolging in aanmerking te komen, zei hij, maar nu de president dat wenste, zou hij gehoorzamen. Zijn credo: ik ben een militair en ik voer bevelen uit.

Poetin werd in 1952 geboren in Leningrad, het huidige Sint-Petersburg, als zoon van een slotenmaker. Na zijn studie in de rechten werkte hij van 1975 tot 1990 bij de KGB, op het directoraat buitenlandse inlichtingen, eerst in Moskou, later als spion in de Oost-Duitse steden Leipzig en Dresden. Volgens ex-premier Stepasjin, ook een vroegere KGB'er, heeft hij dankzij die post bij zijn collega's de bijnaam 'Stasi'. Hij was ook enige tijd in West-Duitsland actief. Daar zou hij zes jaar lang bedrijfsspionage gepleegd hebben.

In 1990 werd hij adviseur van de Gemeenteraadsvoorzitter van Leningrad en een jaar later voorzitter van de gemeentelijke commissie voor buitenlandse relaties. In 1996 haalde Moskou hem binnen als chef van de controleafdeling van de presidentiële staf. En van dan af gaat het snel. In 1999 wordt hij benoemd tot hoofd van de FSB, de opvolger van de KGB, en wordt hij secretaris van Jeltsins veiligheidsraad.

Tot dan toe was Poetin een onopvallende man die vooral achter de schermen opereerde en had het grote publiek geen weet van zijn bestaan. Maar zijn populariteit groeit als hij, na de aan de Tsetsjenen toegeschreven bomaanslagen in Moskou die ruim 300 burgers het leven kostten, de oorlog tegen Tsetsjenië begint. En populair is hij nog steeds. "De Russen blijven, ondanks het hoge aantal oorlogsslachtoffers, Poetins strijd tegen de opstandige republiek steunen. Hij werpt zichzelf ook voordurend op als de man die Tsetsjenië op de knieën zal dwingen", vertelt professor Oost-Europees Beleid Katleen Malfliet. Hij gaat door voor de sterke man die de orde herstelt, de voorstander van een sterke staat, iemand die de corruptie aanpakt en de wet weet te handhaven. "Voor de massa is Poetin de man die korte metten maakt met de chaos in het land. Het is veeleer een intellectuele elite die moeite heeft met zijn beleid."

Poetin is vader van twee tienerdochters en was veelvuldig op de televisie te zien als judoka-met-de-zwarte-band die zijn tegenstanders met gemak op de mat legt, jeugdig en stoer en daarom voor veel Russen een verademing na de oude en altijd zieke president Jeltsin. Inmiddels heeft Poetin, onder meer na de negatieve publiciteit over de gezonken onderzeeër Koersk, de persvrijheid aan banden gelegd. "In Rusland is geen sprake van persvrijheid. De media zijn volledig in handen van een kleine groep machthebbers, die ook de politiek en de economie domineren. Maar dat stoort het grootste gedeelte van de bevolking helemaal niet", aldus Katlijn Malfliet.

Politieke kopstukken: Vladimir Poetin Ned 3 21 uur

Zijn credo: 'Ik ben een militair en ik voer bevelen uit'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234