Donderdag 15/04/2021

Wie is nu eigenlijk het volk?

Met zo'n tweehonderd waren ze, de manifestanten van anti-islambeweging Pegida die gisteravond samenkwamen in het centrum van Gent. Zwaaiend met vlaggen en boos op wat ze de islamisering van Europa noemen. Even verderop kwam ook Hart boven Hard de straat op.

Gent was gisteren een verdeelde stad. In het centrum vond een manifestatie van anti-islambeweging Pegida plaats, enkele kilometers verderop vond in de volkswijk het Rabot een tegenmanifestatie van Hart boven Hard plaats. Geen van beide evenementen kon op een kille maandagavond op de verwachte opkomst rekenen.

"Ik zal blij zijn als we met driehonderd man zijn", had Rudy Van Nespen, woordvoerder van Pegida Vlaanderen vooraf gezegd. "Ik maak me geen illusies: de Vlaming is moeilijk uit zijn zetel te krijgen." De man kreeg gelijk. Rond acht uur troepten zo'n tweehonderd mensen samen aan de voet van het Belfort. Gewapend met Vlaamse Leeuwen en spandoeken tegen de islam. "We hebben er genoeg van. We moeten onze Europese waarden beschermen tegen de oprukkende islam", zo sprak Pegida-woordvoerder en Vlaams Belanger Rudy Van Nespen door een megafoon.

De manifestatie was even voordien begonnen met een discussie tussen een moslima - met hoofddoek - en Vlaams Belang-boegbeeld Filip De Winter. Waarom hij zo'n haat voelde tegenover moslims, die zich in Gent perfect thuisvoelen? En waarom hij de islam op dezelfde hoop gooit als terreur? "In Arabische landen zou ik als christen nooit de kans krijgen mijn mening te uiten zoals u nu doet", riposteerde De Winter. Een vruchteloos gesprek, maar de aanwezigheid van De Winter maakte één ding duidelijk: Pegida is niet de volksbeweging die ze pretendeert te zijn. Naast heel wat vijftig- en zestigplussers viel de aanwezigheid op van Voorpost en extreem rechtse studentenvereniging KVHV. Zonder hun aanwezigheid was er gisteravond in het centrum van Gent van een manifestatie wellicht amper sprake.

Achter één van de spandoeken - 'Nie pleuje veur den islam' - heeft Carine (56) uit Merelbeke plaatsgenomen. Ze is bang voor de islam en voor de terreur die die met zich meebrengt, zegt ze. "Ik voel me op sommige plekken helemaal niet meer op mijn gemak. Welke plekken? Gewoon, sommige plekken. Zij willen dat wij ons aanpassen aan hun godsdienst, meneer. Dat wij de ramadan en het suikerfeest van hen overnemen."

Van Nespen leest intussen een toespraak voor die een vrouw uit de volksbuurt de Muide volgens hem geschreven heeft. Ze is niet komen opdagen om hem zelf voor te lezen, zegt hij. De brief lijkt vooral uit de koker van het Vlaams Belang te komen, maar dat kan de pret niet drukken. Er weerklinkt luid applaus, gevolgd door een luid gescandeerd "Wij zijn het volk". Hier en daar roept iemand "Fuck De Wever". Het ligt sommigen nog altijd op de maag dat de Antwerpse burgemeester een eerdere bijeenkomst van Pegida in zijn stad verbood en manifestanten die toen toch kwamen opdagen een GAS-boete kregen aangesmeerd. Er gaan zelfs witte A4'tjes rond. De tekst leest eenvoudig: 'Termont-De Wever: 1-0'.

Aan de andere kant van de stad, aan het nieuwe Justitiepaleis, haalt burgemeester Termont zijn schouders op. Op de tegenmanifestatie van Hart boven Hard krijgt hij hier en daar felicitaties omdat hij Pegida Vlaanderen de toestemming heeft gegeven voor een bijeenkomst. "Maar het is duidelijk dat mijn hart hier, bij Hart boven Hard ligt", zegt hij. Ook hier is de opkomst een stuk minder dan gehoopt. Een vierhonderdtal mensen, in plaats van een kleine duizend, waar woordvoerster Geertje Franssen vooraf op speculeerde. "Het is minder dan gehoopt, maar het belangrijkste is dat we laten horen hebben dat veel meer Gentenaars voor verdraagzaamheid en diversiteit zijn."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234