Maandag 17/02/2020

Portret

Wie is Larry Kudlow, Trumps nieuwe economische topadviseur?

Lawrence "Larry" Kudlow.Beeld REUTERS

De stoelendans in het Witte Huis gaat verder: president Donald Trump stuurt zijn economisch adviseur Gary Cohn de laan uit. Enter: tv-commentator en conservatieve econoom Larry Kudlow (70). Wie is de man die de Nationale Economische Raad gaat bestieren?

Lawrence "Larry" Kudlow is een oude bekende voor Washington. Tijdens de eerste ambtstermijn van de Republikeinse president Ronald Raegan, van 1981 tot 1985, werkt hij op de begrotingsdienst van het Witte Huis. Hij is dan ook een fervent voorstander van 'Reaganomics' – de liberale aanbod-economische stroming.

Kudlow is al lang een gerespecteerde economische analist. In 2011 kreeg hij zijn eigen show op CNBC. Sindsdien heeft hij verschillende tv-programma's op de zender gepresenteerd, waarin hij Trumps economische agenda uitlegt, verdedigt, en soms afvalt. 

Democraat

Hoewel Kudlow nu een conservatieve Republikein is, dichtte hij zichzelf in 1970 nog het label 'Democraat' toe. Samen met onder meer Bill Clinton werkte hij mee aan de Democratische senaatscampagne van Joseph Duffy, een fervente 'oorlogstegenstander' tijdens het Vietnam-tijdperk.

Kudlow, officieel historicus van opleiding, begon zijn economische carrière echter elders. In 1971, studeerde hij politiek en economie aan de Princeton-universiteit, maar die verliet hij nog vóór hij zijn masterdiploma haalde. Daarop ging hij aan de slag bij de Federal Reserve Bank of New York. 

Wall Street

In 1987 waagde Kudlow zijn kans op Wall Street, toen hij aan de slag ging bij de inmiddels ter ziele gegane investeringsbank Bear Stearns. Belangrijker is evenwel dat hij ook economisch raadgever was bij A. B. Laffer & Associates, het bedrijf van Arthur Laffer. 

Wellicht doet die naam bij niet-economen niet meteen een belletje rinkelen, maar Laffer is een belangrijke Amerikaans econoom die vooral bekend is van de naar hem genoemde laffercurve. Die geeft het theoretische verband weer tussen de belastingtarieven en de belastingontvangsten. Laffer, die ook tot de aanbodseconomiestroming behoort, betoogt dat hoge belastingtarieven er in het algemeen toe leiden dat er minder gewerkt wordt.

Arthur Laffer.Beeld Wikimedia Commons

Om maar te zeggen: de visie van Kudlow profileert zich heel sterk tégen hoge belastingen – hij pleitte al meermaals voor forse belastingverlagingen – en vóór overheidsderegulering. Hoe valt dat te rijmen met zijn nieuwe baas?

Campagneadviseur

Kudlow is alvast geen nieuw gezicht voor Trump. In 2016 deed hij dienst als informele adviseur van diens campagne. Niet zo lang geleden prees hij de Amerikaanse president nog voor zijn belastingsverlagingen, de deregulering en zijn infrastructuurplannen. "Ik mag 'm zelfs op het vlak van immigratie." Geen krasse uitspraak, want Kudlow sprak eerder al zijn steun uit voor de plannen om aan de grens met Mexico een muur te bouwen. 

Voor de Democraten heeft hij – logischerwijs – dan weer geen goed woord over: "Achterhaalde leuzen over de klassenstrijd." 

Toch uitte Kudlow vorige week wel kritiek op de invoerheffingen voor staal en aluminium – ook Gary Cohn, de vorige economische adviseur, deed dat. Trump zei evenwel dat Kudlow het "erover eens is de importheffingen te zien als een nuttig hulpmiddel om handelsovereenkomsten te heronderhandelen".

"Het is een trumpiaanse manier van onderhandelen", zei Kudlow in een radio-interview over de invoerheffingen. "Je slaat hen in het gezicht om hun aandacht te krijgen. En dan werk je een soort overeenkomst uit."

Daarnaast vindt de econoom dat Trump te veel focust op de beurs, en dat hij dus meer moet kijken naar de brede economie. "Maar we hoeven het niet over alles eens te zijn", vindt Trump. "Ik wil verschillende meningen horen."

In december speelde Kudlow dan weer een cruciale rol in het overtuigen van het Congres van de belastinghervorming. Hij bracht uren door met senatoren om hen de voordelen van de drastische belastingverlaging aan te tonen. De uitkomst kennen we.

Protectionisme

"Kudlows job in het Witte Huis", zo schrijft de krant The Wall Street Journal, "zal erin bestaan het groeipotentieel van de Amerikaanse economie te beschermen. Dat houdt in: nieuwe investeringen, steun van de industrie en bovenal een nieuwe golf van protectionisme.

"Zijn voordeel is dat Trump snellere groei en stijgende lonen nodig heeft. En laat dat nu net het soort werk zijn waar Kudlow al heel z'n leven aan besteedt."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234