Donderdag 02/02/2023

ProfielJürgen Conings

Wie is Jürgen Conings, de meest gezochte man van het land?

Jürgen Conings zoals hij zichzelf portretteerde op zijn LinkedIn-profiel. Beeld LinkedIn
Jürgen Conings zoals hij zichzelf portretteerde op zijn LinkedIn-profiel.Beeld LinkedIn

Conings is een man met militaire ervaring in buitenlandse missies, onder andere als sluipschutter, maar het laatste jaar kwam hij vooral in aanraking met de veiligheidsdiensten vanwege zijn extreemrechtse contacten. Recentelijk kwam er ook een voorval in de privésfeer bovenop.

Bruno Struys

De 46-jarige militair Jürgen Conings uit Dilsen-Stokkem heeft een lange staat van dienst in het Belgische leger. Op zijn 18de rolt hij in. Het zijn de jaren ’90 en Conings gaat meermaals op missie naar ex-Joegoeslavië. Vanaf de jaren 2000 worden dat missies in Afghanistan, later ook Irak. Conings blijkt een uitstekend sluipschutter. Hij zal opklimmen tot de militaire politie in Peutie.

Maar vanaf 2019 krijgt de militaire inlichtingendienst ADIV hem in het vizier, omdat hij rondhangt in extreemrechtse kringen. In juni vorig jaar dient een vrouw met donkere huidskleur klacht in bij defensie voor racisme, na een publieke discussie met Conings op sociale media. Ze zag op zijn profiel dat hij militair was.

Defensie speelt de klacht door naar het parket. “Aangezien het misdrijf aanzetten tot discriminatie onvoldoende duidelijk uit deze klacht bleek, werd dit dossier zonder gevolg geklasseerd”, zegt het parket van Limburg. Het parket wees defensie wel op de mogelijkheid van een tuchtrechtelijke sanctie.

Defensie legde Conings vier dagen schorsing op. Daarop ontstond een hoogoplopende discussie met zijn leidinggevende. Hij wordt in juni overgeplaatst naar Leopoldsburg, in de veronderstelling dat Conings daar algemene logistieke ondersteuning doet voor de ‘pre-deployment training’. Intussen is duidelijk dat hij zo toegang had tot de opslag van wapens en munitie.

Het parket laat Conings later die zomer opnieuw kort oppakken, op het moment dat blijkt dat Van Ranst beveiliging moet krijgen, wegens doodsbedreigingen. Dat onderzoek loopt nog.

Potentieel gevaarlijke terrorist

In augustus komt Conings in de OCAD-databank terecht, in de categorie ‘potentieel gevaarlijke terrorist’. Dat gebeurt op aangeven van de Staatsveiligheid, omwille van de bedreigingen en de extreemrechtse contacten.

Conings spreekt sporadisch met Tomas Boutens, die samen met hem in 2003 op missie was in Afghanistan. Boutens heeft vijftien jaar geleden al defensie verlaten, omdat hij aanslagen beraamde met zijn groep Bloed, Bodem, Eer & Trouw. Boutens werpt zich op als een van de ideologen binnen extreemrechts in Vlaanderen.

Conings houdt zich ook op met mensen uit de groep Vlaams Legioen, een extreemrechtse groep in Midden-Limburg, rond de zestiger Emmanuel M., verdacht van de brand in het asielcentrum van Bilzen en nu naar Hongarije gevlucht. In die kring rond Vlaams Legioen heeft Conings contact met een zekere M.V., eveneens een oud-militair, die bij hem in de buurt woont. Zowel Boutens als M.V. plaatsen deze week een steunbetuiging aan Conings op Facebook.

Conings houdt van voetbalclub RSCA Anderlecht en van fitness. Hij werkte aan een eigen fitnessruimte, maar als de coronamaatregelen hem dwingen om die te sluiten, doet hij een aanvraag bij de gemeente voor ‘militaire fitnesstraining’ in de openlucht.

Omwille van het onderzoek naar de bedreigingen tegen Marc Van Ranst vernieuwde defensie in november Conings veiligheidsmachtiging niet. In februari van dit jaar concludeert de militaire inlichtingendienst ADIV dat Conings gekalmeerd lijkt en de dienst heeft “niet genoeg middelen om meerdere onderzoeken van nauwe opvolging tegelijk te doen”, aldus een bron. Nochtans wordt op 17 februari, na zes maanden vooronderzoek, zijn naam op de OCAD-lijst bevestigd, met dreigingsniveau 3.

Conings heeft twee kinderen uit een vorig huwelijk en woont samen met zijn nieuwe partner en haar dochter. De afgelopen weken kreeg hij te maken met een ernstig voorval in de familiale sfeer, dat hem compleet overrompelt. Deze week beslist hij om tot actie over te gaan. Hij rijdt naar het huis van Van Ranst, neemt zware wapens, waaronder vier raketlanceerders, mee van op de kazerne en laat twee afscheidsbrieven achter, waarin hij aangeeft zich niet levend te laten pakken en zich te richten op “politici en virologen”.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234