Donderdag 15/04/2021

Ghelamco Arena

Wie is Ignace Vandewalle, de man die een bom legt onder de Ghelamco Arena?

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Maanden voor de publicatie van zijn boek daagde Ghelamco Ignace Vandewalle voor de rechtbank. Nu bedreigen Gentse voetbalhooligans hem. Wie is de auteur: een gedegen onderzoeksjournalist, of een politieke speler?

Wanneer 7 uitgeverijen niet geïnteresseerd blijken in het boek van Vandewalle, is het Jean-Marie Dedecker die hem in contact brengt met de Vlaamsgezinde uitgeverij Doorbraak. Die uitgeverij wint in december een rechtzaak van Ghelamco over het gebruik van de bedrijfsnaam in de titel, maar gooit daarna de handdoek in de ring, uit vrees voor verdere procedures. Vandewalle geeft het boek woensdag uit in eigen beheer.

"Ik heb de eventuele advocatenkosten afgewogen tegenover het maatschappelijk belang van dit boek", zegt Vandewalle. "De kruistocht naar de waarheid is eenzaam en vol doornen, maar ik onderneem hem graag."

Bij Doorbraak vermoeden ze dat het opnieuw tot een rechtszaak zal komen als 'De illegale Ghelamco Arena' morgen in de rekken ligt. "Het is moedig hoe hij nu als een David optreedt tegenover een economische Goliath als Ghelamco, met al haar politieke connecties", zegt Karl Drabbe van uitgeverij Doorbraak. "Dat het boek een sp.a-politicus viseert, zegt misschien meer over hoe bepaalde sp.a-politici te werk gaan dan over de kleur of de bloedlijn van de auteur."

Ondernemerschap

Wie naar de loopbaan van Ignace Vandewalle (51) kijkt, kan niet naast zijn politieke engagementen kijken. Drie jaar werkte hij op kabinetten van de liberale ministers Van Quickenborne en Verwilghen en vervolgens maakte hij de overstap naar het LDD van Jean-Marie Dedecker. Tien jaar lang is hij Dedecker trouw gebleven.

"Sinds kort is hij volledig onafhankelijk", zegt Dedecker. "Al zal hij zeker nog opdrachten voor mij doen, maar als hij ook voor journalisten en andere politici wil werken, is het beter voor hem om onafhankelijk te zijn." Drie jaar geleden richtte Vandewalle het bedrijfje B.Felt op, dat een "ongebonden advies- en communicatiekantoor" voor politici is. Om B.Felt verder uit te bouwen is de overeenkomst bij Dedecker afgelopen zomer stopgezet, volgens beiden "in vriendschap".

Dat ondernemerschap is een terugkeer naar het begin van zijn carrière, want voor zijn politieke loopbaan baatte Vandewalle veertien jaar lang een taverne in Middelkerke uit. Maar in de jaren 90 begon hij zich geleidelijk aan politiek te engageren, naar eigen zeggen "begeesterd door de burgermanifesten van Guy Verhofstadt".

Vanaf 2000 liet hij de horeca voor wat hij is. Vijf jaar lang was Vandewalle nationaal afdelingscoördinator van het Liberaal verbond voor Zelfstandigen, daarna belandde hij op de liberale kabinetten. "Ik voelde me thuis bij Open Vld", zegt Vandewalle. "Ik ben economisch gezien rechts, maar heb ook een sociaal hart."

De keizer van Oostende

Op de kabinetten leerde Vandewalle wat hij nu ook nog het liefste doet: dossiers uitspitten tot op het bot. Op die manier had de dossiervreter ook een hand in De keizer van Oostende, het boek uit 2012 van VRT-journalisten Luc Pauwels en Wim Van den Eynde. Dat is een aanklacht tegen de machtsconcentratie van sp.a-er Johan Vande Lanotte in de Oostendse en nationale politiek.

"Ik had Ignace ontmoet bij het draaien van een Panorama-reportage over Dedecker en hem leren kennen als een betrouwbare researcher", zegt Van den Eynde. "Voor ons boek over Vande Lanotte klopte ik bij verschillende mensen aan, en ook bij Ignace. Hij had alle dossiers over Oostende in een grote wandkast. Alle stukken die ik nodig had, kon hij binnen de 10 seconden tevoorschijn toveren."

Ignace Vandewalle, auteur van het boek 'De Illegale Ghelamco Arena'. Beeld RV
Ignace Vandewalle, auteur van het boek 'De Illegale Ghelamco Arena'.Beeld RV

Vandewalle was op dat moment nog parlementair medewerker van Dedecker, maar toch had Van den Eynde vertrouwen in zijn informatie. "Omdat hij zo secuur te werk ging", zegt Van den Eynde. "Bij momenten nuanceerde hij bijvoorbeeld het discours van Dedecker, die als politicus graag scherp formuleert. Voor Ignace waren de cijfers belangrijker dan het politieke verhaal."

Net als bij het boek over Vande Lanotte staat met Termont een sp.a-politicus in het midden van de storm. Maar Vandewalle ontkent dat hij deze keer een politiek doel dient. "Ik heb bijvoorbeeld ook een onderzoek gedaan naar het casino van Middelkerke, waar het over CD&V'ers en Open Vld'ers gaat", zegt Vandewalle. "Daarover heb ik verslag gedaan op Apache.be, toch niet bekend als een rechts medium."

Net als bij het boek over Vande Lanotte worden ook nu de aantijgingen ontkend. Een week na publicatie somde Vande Lanotte de fouten en onwaarheden in het boek op. De burgemeester van Oostende wil er weinig over kwijt, behalve dit: "Vandewalle beweert zomaar iets, maar zijn boek wordt dan goed verkocht en ondertussen is het gerucht verspreid."

Ignace Vandewalle is door Johan Vande Lanotte strafrechtelijk beschuldigd van laster en eerroof, maar zowel in eerste aanleg als in beroep vrijgesproken. "Daarna heeft Ignace nog verschillende keren voor Panorama gewerkt als onafhankelijke researcher, omdat hij zo goed thuis is in administratief recht en overheidskunde", zegt Van den Eynde. "Hij heeft me bijvoorbeeld geholpen met een reportage over het Eurostadion in 2016. In die research liggen de kiemen voor dit boek over de Ghelamco Arena."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234