Maandag 29/11/2021

Erfenisvetes

Wie is het echte kind van de miljonair?

null Beeld Ronald Nijman met zijn zoon Rik. Hij is in een jarenlange juridische strijd verwikkeld met twee andere vermeende kinderen van de Oostenrijker Siegf...
Beeld Ronald Nijman met zijn zoon Rik. Hij is in een jarenlange juridische strijd verwikkeld met twee andere vermeende kinderen van de Oostenrijker Siegf...

In het Oostenrijkse Dornbirn wordt morgen het lichaam opgegraven van de in 2007 gestorven multimiljonair Siegfried Fink. De Nederlandse horecaondernemer Ronald Nijman (43) claimt zijn biologische zoon te zijn.

Dna-onderzoek moet nu uitwijzen of de door Nederlandse ouders geadopteerde Nijman gelijk heeft. In dat geval zou hij recht hebben op een miljoenen-erfenis. De opgraving vormt het slotstuk in een al jaren slepende juridische strijd tussen Nijman en de twee andere veronderstelde kinderen van Siegfried Fink.

Ronald Nijman werd in 1970 in Oostenrijk geboren. Zijn alleenstaande moeder kon niet voor hem zorgen en stond hem af. Als baby kwam hij bij een Nederlands koppel terecht waar hij naar eigen zeggen 'een geweldige jeugd' had.

Maar later wilde hij weten waar hij vandaan kwam. Hij vond de naam van zijn inmiddels overleden moeder, die nog drie jongens ter wereld had gebracht. Op Nijmans geboorteakte bleek hij echter een andere biologische vader te hebben dan zijn broers.

Het verhaal nam een wending toen de Oostenrijker die op papier zijn vader is, volgens Nijman vertelde dat hij in 1970 geld aannam om de geboorteakte te tekenen. Ene Siegfried Fink zou de man hebben betaald om in zijn plaats aangifte te doen van Ronalds geboorte.

Nijman zocht verder en ontdekte dat Fink in 2007 overleed. Maar in Dornbirn bleek Fink nog een zoon en een dochter te hebben. 'Ik werd hartelijk ontvangen door hen. We hebben vier dagen non-stop gepraat, er werden fotoalbums bij gehaald. Maar vlak voor mijn vertrek haalde Martin Fink ineens een document tevoorschijn. Of ik wilde tekenen dat ik afstand deed van de erfenis.'

Het gesprek was tot dan toe niet over geld gegaan. Later ontdekte Nijman echter dat zijn veronderstelde biologische vader - een slager die de laatste jaren van zijn leven handelde in vastgoed - een fortuin had nagelaten. Oostenrijkse media reppen van 10 miljoen euro.

'Toen viel bij mij het kwartje: die aardige ontvangst was bedoeld om mij erin te luizen', zegt Nijman. Hij tekende het document niet.

Zijn zoektocht naar de waarheid mondde uit in een lange procedure tegen zijn veronderstelde halfbroer en -zus om hen te dwingen mee te werken aan onderzoek. Vorig jaar beval de Oostenrijkse rechter hun wangslijm af te staan voor dna-vergelijking.

Ook Nijman stond materiaal af. Hij bleek geen broer van Martin noch van Christiane Fink. Einde zoektocht? Nee, want ook de dna-profielen van Martin en Christiane werden onderling vergeleken. 'En zij blijken geen volle broer en zus te zijn', zegt Nijman. De uitslag van een dna-vergelijking tussen broers en zussen wordt uitgedrukt in een waarschijnlijkheidspercentage. Christiane en Martin hadden volgens Nijman een score van slechts 68 procent, terwijl alleen een score boven de 90 zou gelden als bewijs dat zij behalve dezelfde moeder ook dezelfde vader hebben.

'Het komt erop neer dat slechts één van ons drieën het biologische kind van Siegfried Fink kan zijn', zegt Nijman. Op basis hiervan gaf de rechter onlangs toestemming het lichaam van de voormalig slager morgen op te graven voor onderzoek. Wat voor Nijman pleit: zijn gelaatstrekken lijken op foto's behoorlijk op die van Fink.

Christiane en Martin Fink zijn intussen not amused over Nijmans acties. 'Hij is een leugenaar die het alleen om het geld te doen is', zegt Martin Fink, die ook in de vleeshandel zit. 'Hij heeft de rechter een document laten zien dat niet klopt.' Hij verwijst naar advocaat Ekkehard Bechtold voor details, maar die was dit weekend niet bereikbaar.

Nijman zweert intussen dat het hem niet om de erfenis gaat. 'Ik wil de waarheid weten over mijn afkomst.'

undefined

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234