Rellen in Brussel
Wie is die socialemediafiguur Vargasss92?
De onlusten op het Brusselse Muntplein gisterenmiddag zijn naar alle waarschijnlijkheid het gevolg van de aanwezigheid van Vargasss92. Maar wie is die socialemedia-ster?
De 18-jarige Fransman is een bijzonder populaire zogenaamde influencer op Snapchat en heeft maar liefst 600.000 volgers op Instagram. Dinsdag had hij opgeroepen om gisterennamiddag om 16 uur aanwezig te zijn op het Muntplein, omdat hij naar eigen zeggen een namiddag wilde doorbrengen met zijn fans.
“Loop niet weg wanneer ik daar ben”, klonk het. “De politie zou me meteen evacueren en ik wil dat niet, ik wil zo lang mogelijk bij jullie blijven.”
De jongeman voegde er wel aan toe: “Ik wil geen opstootjes, ik wil dat niemand duwt, want anders gaat de politie me weghalen. Ik wil gewoon een namiddag zonder problemen met jullie spenderen en met jullie plezier maken.”
De komst van de socialemedia-ster trok heel wat jongeren, maar toen de politie tussenkwam omdat de volkstoeloop te groot was en de man zelf geen vergunning had, liep het helemaal uit de hand. Vargasss92 is zelf ook opgepakt.
Eerdere chaos
Het is niet de eerste keer dat de komst van de socialemediafiguur gepaard gaat met opstootjes: in verschillende Franse steden, waaronder Duinkerke, Rijsel, Bordeaux, Angers en Toulouse leidde zijn komst al tot chaotische taferelen met hysterische jongeren.
Vooral in Angers, waar volgens de Franse website Ouest-France, een bezoek aan de populaire Franse fastfoodketen O’tacos uit de hand liep. O’tacos zou Vargasss92 hebben uitgenodigd, als publiciteitsstunt, maar de politie moest de jongeman ontzetten wegens de massale toeloop.
Iets later deze voorbije zomer hetzelfde tafereel in Nantes, alweer bij een vestiging van O’tacos. Opnieuw hysterie, een metrostation dat afgesloten moest worden, en volgens de Franse media wat ophef. Ook in Toulouse maakte het socialemediafenomeen zijn opwachting, tot verbazing van de autoriteiten.
Opvallend is dat Vargasss92 in feite niets bijzonders doet. Met wat jongerenhumor vertelt hij zijn dagelijks leven, voornamelijk op Instagram en Snapchat. Daarop zie je hem wat rappen, een boom beklimmen, met de hond spelen. Niets bijzonders. Pedagoog Pedro De Bruyckere schetst het fenomeen als de dagelijkse soapseries. “Een gewoon alledaags leventje, waarin jongeren zich kunnen herkennen. Je hebt enorm veel vloggers, die uit zijn op ‘instafame’, zoals ze dat noemen.”