Dinsdag 12/11/2019

sport

Wie is de snelste man ter wereld?

Usain Bolt wint goud op de Olympische Spelen in Beijing in 2008. Beeld AP

Usain Bolt (29) of Justin Gatlin (33)? De zuivere atleet of de dopingzondaar? Die titanenstrijd op de 100 meter sprint zal zondag op het WK in Peking de hele wereld in de ban houden. Memorial-baas Wilfried Meert denkt Gatlin, ex-spurter Patrick Stevens zet zijn geld op Bolt.

So what als Usain Bolt niet met de snelste tijd (9.87) naar Peking is gereisd? En wat dan nog als Justin Gatlin als enige en tot viermaal toe onder de 9.80 dook? Als het echt om de knikkers gaat, dan recht Bolt zijn rug.

In de zomer van 2009 dacht Tyson Gay dat hij in staat was om de Jamaicaan op het WK een poepje te laten ruiken. De Amerikaan kwam van een kale reis terug. Bolt verpletterde hem met een nieuw wereldrecord (9.58). Op de Spelen van Londen leek Yohan Blake ervan overtuigd dat hij Bolt kon onttronen. Bolt legde hem in het Olympic Stadium met de tweede snelste chrono ooit (9.63) het zwijgen op. Voor het WK van 2013 stond Gatlin als uitdager op. Bolt bleek niet onder de indruk en spurtte in Moskou naar goud.

"Elke keer als het wat minder gaat, vragen de media zich af of ik heb afgedaan", zei de Jamaicaan. "Ik probeer dat te negeren. Het zijn leuke headlines voor de pers, meer niet. I'm ready to go." Gatlin weet dat Bolt een kampioenschapsloper is: "Dat zegt hij zelf graag in de media. Hij is een showman, hij presteert altijd wanneer het moet."

Tyson Gay. Beeld REUTERS

Zelfvertrouwen

Wat Bolt drijft, is zijn verlangen om later in één adem te worden genoemd met iconen zoals Muhammad Ali of Michael Jordan. Bolt wil een legende zijn. Hij is slechts één medaille verwijderd van een record: Bolt won net als Carl Lewis acht keer WK-goud en in totaal tien WK-medailles. Goud op de 100 meter en dan moet hij die onderscheiding als allerbeste atleet ooit niet meer delen. Als hij daar nog goud op de 200 en 4x100 meter kan aan toevoegen, staat hij op eenzame hoogte.

Bolt laat zich niet makkelijk opjagen. Als Gatlin uitpakt met een chrono van 9.74 en vervolgens claimt dat hij nog sneller kan, dan maakt dat geen indruk op Bolt. "Of ik bang ben? Laat me niet lachen. Als het erop aankomt, heb ik altijd bewezen de beste te zijn. Gatlin heeft recent nogal veel praatjes verkocht. Hopelijk kan hij zijn woorden hardmaken, anders maakt hij zich belachelijk."

Dat Bolt blaakt van zelfvertrouwen heeft veel te maken met de onderlinge confrontaties. Bolt staat 6-1 in het voordeel. De enige keer dat Bolt van Gatlin verloor, was in het Olympisch stadion van Rome, op 6 juni 2013.

Het is geen geheim waarom Bolt zoveel sneller is dan de anderen: zijn gestalte. Met zijn 1,96 meter is de Jamaicaan, eens op snelheid, niet bij te houden. Zijn grote paslengte - hij heeft er slechts 41 nodig, de concurrentie drie meer - en hoge pasfrequentie maken Bolt zo snel. Bovendien blijkt uit studies dat hij zijn topsnelheid langer kan aanhouden dan de meeste spurters.

Gatlin is 1,82 meter en zijn kracht ligt in de eerste fase van de sprint. Voor Bolt ligt daar de uitdaging: hij mag zijn start niet missen. Bolt is niet de beste starter, maar als hij de schade op de eerste meters kan beperken, is de zege zo goed als binnen. Begrijpelijk dat zijn trainer Glen Mills daar veel aandacht aan besteedt. "Woensdag deden we nog een startsessie en ik zag de coach toch glimlachen en zijn duim opsteken", zei Bolt. "Dat is een goed teken. Ik ben fysiek op mijn best, nu komt het erop aan om mijn race technisch goed uit te voeren."

Usain Bolt. Beeld AP
Justin Gatlin. Beeld AP

Justin Gatlin: man tegen wereld

Of het Bolt nu raakt of niet, Gatlin is al twee jaar onklopbaar op de 100 meter, al twintig races lang. "Op papier steek ik in de vorm van mijn leven", zei de Amerikaan, die tot argwaan van de hele wereld op zijn 33ste sneller is dan ooit. Gatlin heeft de vier snelste chrono's van 2015 op zijn naam staan (9.74, twee keer 9.75 en 9.78). Hij is klaar om de strijd met Bolt aan te gaan, evenwel zonder hem te onderschatten.

"Ik zou wel gek zijn om te zeggen dat Bolt niet dé man is. Hij heeft zoveel records verbeterd van wie iedereen dacht dat ze niet te breken waren." Met zo'n zegereeks aan een WK beginnen, geeft Gatlin toch een mentaal voordeel. Bolt voelt de hete adem van zijn concurrenten in de nek. Op de 100 meter is duidelijk dat de voorsprong van Bolt met de jaren continu kleiner is geworden.

In 2008 zat er een kloof van 2 meter op Richard Thompson, die olympisch zilver won. Op het WK in Berlijn verkleinde Tyson Gay die kloof tot 134 cm, op de Spelen van Londen naderde Yohan Blake tot 123 cm en op het WK van Moskou volgde Gatlin op 81 centimeter. In tijd uitgedrukt: slechts acht honderdsten van een seconde verschil. En in 2013 had Gatlin ook nog niet de conditie die hij nu heeft.

Gatlin is van nature een sterke starter en ook technisch heeft hij verder aan zijn sprint geschaafd. Als hij op zijn huidige waarde loopt, dan is de kans bestaande dat de kleine voorsprong voor Bolt nu uitmondt in een kleine achterstand. "Ik weet wat ik moet doen om Bolt te verslaan. De druk ligt ook bij hem. Hij heeft een indrukwekkende zegereeks te verdedigen. Tegelijk heb ik ook wel een en ander te bewijzen."

Testosteron

Niemand, op zijn entourage en familie na misschien, wil Gatlin zondag zien winnen. Sebastian Coe, de nieuwe voorzitter van de Internationale Atletiekfederatie (IAAF) gaf al te verstaan dat hij zich onpasselijk zou voelen als Gatlin zou triomferen. Dat heeft alles te maken met Gatlins dopingverleden. Zijn eerste schorsing stelde niets voor, maar in 2006 vloog Gatlin vier jaar op de strafbank voor testosteron. Hij heeft altijd volgehouden dat hij niets heeft misdaan. Dat hij op zijn 33ste betere tijden klokt dan in zijn dopingjaren doet zijn geloofwaardigheid geen goed.

Alle critici en twijfelaars de mond kunnen snoeren: als prikkel kan dat tellen voor Gatlin. Maar of een zege de kritiek zal doen verstommen, valt te betwijfelen. Ex-spurter Darren Campbell: "In de sprookjesversie wint Bolt, maar ik hoop dat Gatlin wint omdat de sport dan een standpunt moet innemen over dopingzondaars. Dan zullen alle spotlights op de atletiek gericht zijn." Gatlin zelf beweert dat hij zich van de herrie niet veel aantrekt: "Als ik op de piste sta, moet ik als eerste over de meet zien te komen. Dat is mijn job."

Gatlin is vier jaar ouder dan Bolt, die vandaag 29 wordt, maar door zijn schorsing heeft de Amerikaan niet meer loopjaren op zijn teller staan dan Bolt. Bovendien blijft zijn slechte rug een aanhoudend probleem voor de Jamaicaan. Het zijn fysieke kwaaltjes waar Gatlin geen last van heeft.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234