Vrijdag 07/05/2021

Portret

Wie is de omstreden CD&V-kandidaat? "Natuurlijk ontweek ik onderwerpen als homohuwelijk, abortus en condooms"

Aron Berger Beeld Joods Actueel
Aron BergerBeeld Joods Actueel

Wie is Aron Berger, de chassidische jood van CD&V in Antwerpen? "Een lieve man", vindt Michael Freilich, "die zijn geloof respecteert". Versta: vrouwen krijgen geen hand van hem. Maar ook: anticonceptie, abortus en het homohuwelijk zijn taboe. In 2008 moet hij stoppen als docent van inburgeringscursussen omdat hij zijn keppeltje weigerde af te zetten en seksuele onderwerpen bewust negeerde.

De website Joods Actueel pakte gisteren met het nieuws uit: CD&V Antwerpen zet straks, in oktober, voor het eerst een chassidische jood op zijn kieslijst. Zijn naam: Aron Berger, een 42-jarige man met een gevogeltezaak in de Diamantwijk. In een Facebook-filmpje dat gisteren als een vuurtje rondging in 't Stad verduidelijkt Berger dat hij in de politiek stapt om zijn gemeenschap beter te vertegenwoordigen.

In Antwerpen wonen ongeveer 20.000 joden, van wie zowat een kwart chassidische joden – herkenbaar aan hun hoge hoeden, zwarte jassen en pijpenkrullen. In het filmpje benadrukt Berger dat hij als politicus zal vasthouden aan zijn religieuze principes zoals het ritueel (en dus onverdoofd) slachten van dieren en het weigeren om een hand te geven aan vrouwen uit respect voor zijn echtgenote.

Volgt de regels

"Aron Berger is een echte Antwerpse jood. Zijn familie woont hier al vier generaties. Ik denk dat hij het heel goed kan doen bij de verkiezingen", aldus Michael Freilich, de hoofdredacteur van Joods Actueel vanochtend op Radio 1. Volgens hem is het geen probleem dat Berger weigert om een hand te geven aan vrouwen. "Dat is geen discriminatie. Hij volgt alleen strikt de regels die zijn geloof hem opleggen."

"Ik ken Aron Berger als een lieve man", vervolgt Freilich. "Hij is ook al jaren betrokken bij de inburgeringscursussen voor joden die naar Antwerpen verhuizen vanuit de Verenigde Staten of Israël. Hij past bij CD&V omdat dit de enige partij is die nog respect heeft voor geloof. En omdat Berger en CD&V dezelfde waarden delen. In de Verenigde Staten en het VK doen chassidische joden trouwens al lang aan politiek."

Binnen zijn nieuwe partij is niet iedereen overtuigd dat Berger er thuishoort. Els Van Hoof, parlementslid en hoofd van de vrouwenafdeling van CD&V, verzet zich tegen zijn komst. Net zoals haar collega Hendrik Bogaert. "Wie geen hand wil geven aan vrouwen, hoort niet op onze lijsten omdat dit in strijd is met de basiswaarden van CD&V."

Antwerps kopman Kris Peeters houdt de lippen voorlopig stijf op mekaar. Hij verstuurde vanochtend alleen een tweet om te melden dat iedereen op zijn lijst "de gelijkheid tussen man en vrouw respecteert". Achter de schermen wordt momenteel druk overlegd met de partijleiding.

Snotneuzen en seks

Berger zelf wil pas morgen met de pers spreken. Om zijn geschiedenis en standpunten te leren kennen, is het daarom teruggrijpen naar de paar keren dat hij opduikt in het krantenarchief. De eerste maal is dat in 2007 wanneer hij zich als 'veiligheidsmanager' van de joodse scholen in Antwerpen beklaagt over de staat van de wegen voor een van de scholen. "Het zijn modderpoelen", klinkt het.

In 2009 duikt zijn naam een tweede keer op in de krant omdat hij een jaar eerder moest stoppen als docent inburgeringscursussen bij het Antwerpse onthaalbureau. Berger weigerde zijn keppeltje af te nemen, terwijl de overheid neutraliteit eist. Iets later kreeg hij ook een verbod om die cursussen te tolken omdat hij seksuele onderwerpen zoals anticonceptie ontweek of verbloemd overbracht.

In een uitgebreid interview met De Standaard hierover reageerde hij: "Die nieuwkomers zijn snotneuzen die van niets weten. Ze zijn zelf nog maar net aan het ontdekken wat een seksuele relatie is. En dié jongens ga je verplicht een cursus doen volgen over homohuwelijken, en lesbiennes, en abortus, en condooms? Natuurlijk ontweek ik dat onderwerp, als docent én als tolk. Ik dacht aan mijn eigen veiligheid! Niet dat ze me zouden aanvallen natuurlijk, maar ze zouden heel boos geworden zijn. Voor ons kan dat echt niet. Het is niet alleen verboden, het is onbespreekbaar. Ze zullen er in hun eigen leven ook nooit mee worden geconfronteerd. Waarom moet je hen er dan mee provoceren?"

Naar eigen zeggen had Berger al veel toegevingen gedaan als docent. Zo was hij met zijn cursisten gaan wandelen op de Meir en de Groenplaats. "In het hartje van de zomer, als veel vrouwen licht gekleed waren. Dat was tegen onze zin, maar we hebben constructief meegewerkt." En nog: "We hebben ook les gekregen van een politievrouw. Er was afgesproken dat het een man zou zijn, maar toen het een vrouw bleek, hebben wij daar niet tegen geprotesteerd. Omdat het om één les ging."

Intussen diepte de Antwerpse regionale zender ATV ook een reportage uit 2013 op, waarin Berger kritiek uit op gemengde scholen. "Dat is discriminatie en kindermishandeling", vertelt hij voor de micro van de journalist. Vandaag de dag is Berger betrokken bij de inburgeringscursussen als organisator en bij de sociale hulporganisatie van de joodse gemeenschap.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234