Dinsdag 31/03/2020

Aanslagen Brussel

Wie is de Antwerpse aanslagopeiser Hicham Chaib?

Hicham Chaib in de video waarin hij de Brusselse aanslagen opeist en verheerlijkt.Beeld rv

In een nieuwe door IS vrijgegeven video is te zien hoe de Belg Hicham Chaib (34), de voormalige rechterhand van Sharia4Belgium kopstuk Fouad Belkacem, de aanslagen in Brussel verheerlijkt en dreigt met meer terreur. Op het einde van de video schiet Chaib een IS-gevangene door het hoofd. Het magazine Humo publiceert op haar website een profiel van de Antwerpse Syriëstrijder. Wie is hij?

Hicham Chaib is de zoon van een Marokkaans gezin met elf kinderen. Zijn schoolcarrière stelde niks voor en al vroeg hing hij doelloos rond in de staten van Borgerhout, op weg naar de criminaliteit. Even leek het alsof de met overgewicht kampende Chaib zich zou herpakken, toen hij zich tot bakker omschoolde.

Het mocht niet baten. "Chaib is een typische aanstoker, een ophitser. Hij is corpulent en klein. Hij zit vol frustratie, agressie en geweld. Politiecommissaris, ja, dat wel, maar hij heeft niet de fysieke capaciteiten om een strijder te zijn", zegt een anonieme Antwerpse magistraat aan het weekblad Humo.

Sharia4Belgium

Chaib stond bij de Antwerpse politiediensten jarenlang bekend als een van de jongelui uit de directe entourage van Fouad Belkacem van Sharia4Belgium. Hij verscheen als lijfwacht van Belkacem op debatten en betogingen, onder meer na de arrestatie van een vrouw met een boerka in Molenbeek in 2012. Sinds de arrestatie van Belkacem ging Chaib hem bijna wekelijks opzoeken in de gevangenis, schreef De Morgen vorig jaar. Hij verafgoodde Belkacem, nam bevelen in ontvangst en regelde betalingen van advocaten.

Chaib was zeker niet de slimste van Sharia4Belgium-bende, vertelt de magistraat aan Humo. "Het verschil met een figuur als Belkacem is groot. Chaib stond ideologisch niet sterk. Hij was een roeper, had een grote mond. In de hoogste regionen van Sharia4Belgium zaten toen gasten die veel meer in aanmerking kwamen om het voortouw te nemen, maar waren zo slim om niet in de wind te gaan staan. De man die naar voren sprong, was Hicham Chaib. Niet omdat hij zo moedig is, maar omdat hij niet nadenkt."

Religieuze politie

In september 2012 lag Chaib aan de basis van een gewelddadig treffen tussen de politie en aanhangers van Sharia4Belgium aan de Turnhoutsebaan in Borgerhout. Het was Chaib die jongelui opriep om vlaggen in brand te steken. Hij werd veroordeeld tot een jaar cel voor het aanzetten tot haat, maar in 2013 trekt Chaib al naar het kalifaat. Tegenwoordig heeft hij het er helemaal 'gemaakt', Chiab schopte het tot hoofd van de religieuze politie die erop toeziet dat iedereen de strikte shariawetten naleeft, en bovendien ongenadig moordt en foltert. Wie de regels niet volgt, wordt gegeseld, levend verbrand of onthoofd. Homoseksuelen worden onder hun toeziend oog van gebouwen gegooid.

Het is niet zo vreemd dat Chiab het zo ver schopt bij IS, zegt de magistraat. "De mensen van Sharia4Belgium, onder wie Chaib, waren bij de eerste Europese jihadisten die in Syrië arriveerden. Het terrein van IS lag er toen nog onontgonnen bij. Het is dan ook niet meer dan normaal dat vroege vogels met een nietsontziende ambitie, zoals Chaib, de belangrijke postjes naar zich toe hebben kunnen trekken."

Hicham Chaib in de opeisingsvideo.Beeld rv

Propaganda

De religieuze politie van IS bestaat bijna uitsluitend uit buitenlandse inwijkelingen, schrijft Humo. Die vreemdelingen, ook Belgen, worden gehaat door de plaatselijke bevolking omdat ze criminelen zijn - moordenaars, afpersers en dieven. Het vroegere voetbalstadion van Raqqa is hun foltercentrum en detentiekamp, een oude steenbakkerij is hun executieterrein.

Chaib dook voor de opeisingsvideo van gisteren al eerder op in propagandafilmpjes van IS. Hij liet onder andere spelende kinderen en kermisattracties zien in de straten van Raqqa. Dat filmpje was grotendeels Engelstalig, behalve daar waar Chaib kort het woord neemt, in het Antwerps: "Ik bevind me in de stad Ar-Raqqah en we passen de sharia hier toe zonder enig compromis. Ik heb me nog nooit zozeer moslim gevoeld."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234