Maandag 08/03/2021

Portret

Wie is Beji Caid Essebsi, de 'oude' president van het nieuwe Tunesië?

null Beeld RV
Beeld RV

Tegenstanders noemen de 88-jarige Beji Caid Essebsi, de nieuwe Tunesische president, een krokodil uit het 'oude' Tunesië. Zijn aanhangers geloven in de seculiere rechtsstaat die hij belooft als alternatief voor het islamisme.

Het was een ander Tunesië waarin hij in 1926 werd geboren, het was een ander Tunesië waarin hij als politicus naam maakte en het is een ander Tunesië dat hij nu als president zal moeten besturen.

Beji Caid Essebsi groeide op in het noorden van Tunesië, toen het land nog een Frans protectoraat was. Zijn ouders waren welgesteld, waardoor hij rechten kon gaan studeren in Parijs.

Later stapte hij in de politiek. Hij maakte mee hoe Tunesië eerst een koninkrijk en even later een republiek werd en was adviseur van de eerste Tunesische president Habib Bourguiba. Hij was ook minister van Binnenlandse Zaken, Defensie en Buitenlandse Zaken.

Nadat de latere dictator Zine El Abidine Ben Ali in 1986 met een geweldloze staatsgreep een einde maakte aan het bewind van Bourguiba, werd Essebsi eerst even ambassadeur in Duitsland en later voorzitter van het parlement.

In 1994, toen zijn laatste parlementaire mandaat ten einde liep, zag het er naar uit dat hij zich zou gaan concentreren op zijn advocatenkantoor en zijn oude dag. Maar in 2011 zat hij weer in de politiek: dit keer in de transitieregering na de Jasmijnrevolutie van januari 2011.

Essebsi werd premier van die voorlopige regering en stichtte zelfs een nieuwe partij, Nidaa Tounes (Roep van Tunesië). Essebsi's wilde vooral een tegengewicht bieden aan de islamistische Ennahda-partij die na de revolutie plots een enorm succes kende.

De sterkte en tegelijk ook de zwakte van Nidaa Tounes is dat de partij een samenwerkingsverband is tussen seculiere linkse Tunesiërs, vakbondsleiders, zakenlui, aanhangers van wijlen Habib Bourguiba en sympathisanten van dictator Ben Ali.

Gevreesd werd dat de keuze voor Essebsi en de zijnen een terugkeer zou zijn naar het tijdperk waarin Tunesië een dictatuur was. Maar Essebsi speelde van in het begin de seculiere kaart.

Rechtsstaat

Aan degenen die vrezen voor een terugkeer naar het Ben Ali-tijdperk zei hij onlangs tijdens een persconferentie: "Ik zou graag de terugkeer van de staat willen, maar welke staat? Een rechtsstaat waar de burgers gelijk zijn voor de wet. Een rechtvaardige staat zonder favoritisme."

Een andere reden voor het succes van de partij is ook dat vele kiezers gefrustreerd waren over het wanbeleid onder de transitieregering van Moncef Marzouki, die een coalitie was aangegaan met Ennahda en die ook Essebsi's rechtstreekse rivaal was in de afgelopen presidentsverkiezingen.

Maar Beji Caid Essebsi krijgt ook kritiek. Dat hij echt nog wel een oude krokodil is uit het vroegere, dictatoriale Tunesië, klinkt het. En dat hij met zijn 88 jaar te oud is om de jonge geest van de Tunesische Revolutie te belichamen.

In de grondwet is vastgelegd dat hij maximum een termijn van twee keer vijf jaar mag doen, maar de kans dat Essebsi dat haalt, is klein.

Profiel

- Beroep: president van Tunesië

- Geboren: 29 november 1926 in Sidi Bou Said

- Studies: Rechten in Parijs

- Politieke carrière: verschillende portefeuilles tijdens het bewind van Habib Bourguiba, de eerste president in het onafhankelijke Tunesië. Essebsi was adviseur, minister van Binnenlandse en Buitenlandse Zaken en minister van Defensie.

- In het nieuwe Tunesië, na de revolutie, is hij even premier en richt hij de partij Nidaa Tounes op, als tegenbeweging voor de islamisten van Ennahda. Die wint in oktober de parlementsverkiezingen

- Belofte: een inclusieve rechtsstaat waar een gematigde islam de toon bepaalt

- Kritiek: te oud voor het 'nieuwe' Tunesië en dictatoriale trekjes.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234