Zondag 18/04/2021

Wie is bang voor Rita de Pita?

De Kunstbende is een wedstrijd die dertien- tot negentienjarigen wil stimuleren om actief met kunst en cultuur om te gaan. Het initiatief bestaat in zes Europese landen. In Vlaanderen is de organisatie in handen van Villanella, bijgestaan door de Vlaamse provincies en het Brussels Gewest, de culturele centra - waar de negen voorrondes plaatsvonden - en de Vooruit, het kunstencentrum dat zijn podia leent voor de finale van morgen. Wie u daar zeker tegen het lijf zult lopen is Tanja Billiard, finaliste in maar liefst drie categorieën.

Brussel / Eigen berichtgeving

Nica Broucke

De tweede editie van De Kunstbende mag, ongeacht de afloop morgen, nu al een succes heten. 2064 jongeren, samen goed voor 784 inzendingen, namen deel aan de preselecties. Alleen de categorie nieuwe media moest het zonder voorrondes stellen, zodat de deelnemers rechtstreeks naar de finale mogen.

In de Vooruit beoordeelt zondag een jury van jongeren, enkele finalisten van de vorige editie en deskundigen (in de categorie muziek is dat bijvoorbeeld Aarich Jespers van Zita Swoon, bij foto-ontwerpen Michiel Hendryckx en Wim Delvoye, voor taal De Morgen-redacteur Jeroen de Preter, bij nieuwe media Sherpa-medewerkster Astrid Wittebolle en bij performance Adriaan Van den Hoof) het werk van de 223 deelnemers. De winnaars ontvangen 'symbolische prijzen'. Zo krijgen ze de mogelijkheid om contacten te leggen met kunstenaars, tot het tonen van hun creatie in Vlaanderen en zijn ze verzekerd van deelname aan Kunstbende Internationaal in Rotterdam, dit jaar ter gelegenheid van Rotterdam Culturele Hoofdstad. De Morgen luisterde naar een opvallend rustige Tanja Billiard, een van de finalisten die morgen deelneemt in maar liefst drie categorieën. Met haar veertien jaar is ze overigens ook een van de jongste kandidaten.

"Tijdens de voorrondes heb ik deelgenomen in zes categorieën - ontwerpen, taal, performance, fotografie, muziek en video, maar ik zit alleen in de de finale van de eerste drie. Ik doe mee als 'Frisco goes Rita de Pita', een naam die verwijst naar de absurditeit van mijn humor. Mijn zus en ik maken altijd van die stomme rijmpjes, genre 'Helga rookt Belga', en zo ben ik bij Rita de Pita gekomen. De frisco is nog een overblijfsel uit mijn vorige naam: 'Alle gekheid op een stokje', maar het verband was een beetje moeilijk te leggen, denk ik. Sommige mensen begrijpen niet veel van mijn humor, zie je.

"Kunst boeit me enorm, in al haar vormen. Zelf zit ik op de kunsthumaniora, maar ik weet absoluut nog niet of ik later iets in de kunst wil doen. Ik zou eventueel grafisch ontwerper kunnen worden, maar dat is nu net mijn slechtste vak. Een normaal beroep is ook wel goed, dan houd ik kunst als hobby. We zien wel.

"Ik heb een tekst gemaakt in 'vrij schrijven', voor de categorie taal. Ik heb zonder nadenken wat dingen op papier gezet. De tekst gaat dan ook over van alles, van Geert Hoste tot de Sacre du Printemps. Voor de categorie performance breng ik een monoloog over de paus. Ik vind dat er veel humor in zit, maar ik weet niet of die ook zal overkomen. De paus wil de grond kussen, maar kust per ongeluk een meisje, en verder roep ik de geest op van Louis de Funès. Voor de categorie ontwerpen heb ik een verkeersbord gemaakt dat de verdwijning van polderdorpen voor de industrie aanklaagt. Er staat onder andere een wereldbol in een condoom op, de achterliggende idee is: 'de wereld gaat naar de kloten'." De liedjes die Tanja Billiard maakte voor de voorronde van de categorie muziek dragen vrolijke titels als 'Kabouter Dutroux' en 'Modern katteneten'. Ook stuurde ze een video in, getiteld De luchtbal Witch, een parodie op zowel Blair Witch Project als op het ALF. Waar een meisje van veertien zoveel inspiratie haalt? "Die komt gewoon uit mezelf of van bij vrienden. Van overal, eigenlijk."

Tijdens de paasvakantie volgde ze de workshops die Villanella aan de finalisten aanbood. De workhops dienden, meer dan als voorbereiding op de finale, als kennismaking van de finalisten met andere deelnemers. "Ik heb tweeënhalve workshop gevolgd, in Antwerpen bij Christophe Vekeman en Vital Baeken (voor taal), in Cultuurcentrum België in Hasselt voor performance en in de Academie van Gent volgde ik de workshop ontwerpen. Taal was het beste, want dat was het meest gevarieerd. De andere workshops waren minder leuk, omdat we telkens omtrent een onderwerp werkten en omdat er nogal veel volk was. Het leukste was dat ik er veel mensen heb leren kennen."

Finale De Kunstbende, zondag 29 april om 14 uur (deuren: 13 uur, prijsuitreiking om 20 uur) in de Vooruit in Gent. Kaartjes: 100 frank. Info en reserveren: 09/267.28.28, www.kunstbende.com

Meer dan tweeduizend jongeren namen deel aan talentenjacht 'De Kunstbende'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234