Zaterdag 31/10/2020

Plofkraken

Wie is Anick Berghmans, de schepen die mede verdacht wordt van plofkraken? "Hoe kan zo'n vrolijk meisje zulke feiten plegen?"

Anick Berghmans.Beeld Kristof Ghyselinck

Een niet zo bekende Vlaming en danslerares met een fout vriendje. Dat dacht Lommel tot dinsdagochtend over zijn schepen Anick Berghmans (sp.a). En toen werd ze opgepakt in het onderzoek naar de plofkraken. Bovendien blijkt dat minister Liesbeth Homans (N-VA) in februari al een klacht over de schepen doorspeelde naar het parket. 

"Anick is geen misdadig meisje. Het is een gewoon madammeke dat dansles geeft. Hoe is ze hierin verzeild geraakt?" Lommels burgemeester Peter Vanvelthoven (sp.a) kan nog steeds niet geloven dat de politie zijn poulain van haar bed lichtte en ondervroeg over de plaag aan plofkraken in het Limburgse. Nochtans kent hij haar zeer goed. Vanvelthoven haalde haar jaren geleden binnen bij sp.a. 

Met haar deelname aan
 Big Brother – ze werd derde in 2002 en streek 15.000 euro op – en haar carrière bij de Ketnetband leek ze een ideale aanwinst voor zijn ploeg. "Er zit veel pit en plezier in haar", zegt hij. "Ze valt op. Ze is jong en sympathiek. Een spring-in-’t-veld, een bezige bij. Echt het profiel dat we zochten." In 2014 kreeg Berghmans een beloning voor al haar voorkeursstemmen en werd ze schepen van Evenementen, Kinderwelzijn en Dierenzaken. 

Geen echte dossiervreter

"Elke Lommelaar zal bevestigen dat ze haar bevoegdheden goed deed", zegt Loes Mispoulier, de fractieleider van sp.a en plaatselijk voorzitter. "Ze is wel geen echte dossiervreter." Bovendien was ze vaak afwezig op het schepencollege omdat ze moest optreden op feesten en festivalletjes. Op de Facebook-pagina van 'Anick Berghmans Kinderdisco' staat: "Met Anick krijg je een nooit geziene wervelwind van energie op het podium!" De laatste jaren werkte ze daarnaast in verschillende fitnessclubs. 

Niet alleen haar partij, ook de rest van het schepencollege kan haar arrestatie niet rijmen met het beeld dat ze van haar hebben. "Ze kon haar vrouwtje wel staan als schepen", zegt tweede schepen Geert Jansen (Open Vld). "Ik had dit nooit van haar vermoed. Collega Walter Cremers (sp.a) pikt in: "Hoe kan zo'n vrolijk meisje zulke zware feiten plegen?"

In zeven haasten riep Vanvelthoven woensdagochtend vanuit het buitenland zijn schepencollege bijeen. Daar werd beslist dat de bevoegdheden van Berghmans naar de eerste schepen gaan. Zolang het onderzoek loopt, staat ze op non-actief. De kans is zeer klein dat ze in oktober opnieuw op de lijst staat, terwijl dat tot voor kort nog een evidentie was. Vanvelthoven: "Het vertrouwen bij een groot stuk van de bevolking is weg."

Drugs en de dansles

De geruchten dat ze zich inliet met drugs, kwamen haar partij eerder al ter ore. Verschillende keren confronteerden Vanvelthoven en andere socialisten haar met die roddels, maar zij ontkende altijd formeel dat ze drugs gebruikte of dealde. "Haar vriend is gekend voor banden met het drugsmilieu", geeft Vanvelthoven wel toe. "Hij is niet zuiver op de graat." Maar meer dan een fout vriendje zochten de socialisten daar niet achter. "Ze is een goed meisje, dat slechte keuzes maakt," is de meest gehoorde karakterschets.

Toch lijkt er meer aan de hand dan geruchten aan de cafétogen op het marktplein. Een Lommelse vrouw diende in februari een klacht in bij minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA). Het zou gaan om drugsgerelateerde feiten in Hasselt en Eindhoven. In Nederland zou Berghmans opgepakt zijn voor drugsbezit, maar dat wil niemand officieel bevestigen. De minister achtte de feiten ernstig genoeg om ze over te maken aan het parket. Die onderzoekt ze nog, Homans nam dus nog geen maatregelen. "Ik vind het bizar dat er een heel onderzoek naar die klacht moest komen," haalt de burgemeester de schouders op. 

N-VA-fractievoorzitter Karel Wieërs kaartte het drugsgebruik van Berghmans meermaals aan in de gemeenteraad. "Maar daar werd sp.a ziedend om", zegt hij. "Nu moeten ze niet afkomen dat ik hen niet gewaarschuwd heb." Sp.a zelf ontkent dat. 

De Vlaams-nationalist had zelf een tijdje geleden een gesprek van anderhalf uur met Berghmans over haar drugsgebruik. "Daarin vroeg ze mij om dit niet politiek te misbruiken", zegt hij. "De feiten zelf ontkende ze niet. Wat ik nog het ergste vind, is dat haar vriend dealt, en zij bij hen thuis dansles geeft aan kinderen. Die jongen zit echt zwaar aan de drugs. Hij heeft al meermaals proberen afkicken, maar hervalt steeds. Anick en hij kunnen niet met en niet zonder elkaar. Echt een typische aan-en-uitrelatie."

Vergroeid met de sjerp

Voor Vanvelthoven en sp.a komt dit onderzoek op het slechtst denkbare moment. In 2006 en 2012 haalden de socialisten in dit rode bastion nog 15 van de 31 zetels. Dit is een stad die de socialisten echt niet willen verliezen. Louis Vanvelthoven, de vader van deze burgemeester, had de sjerp drie legislaturen in zijn bezit. Zoon Peter is bezig aan zijn tweede legislatuur. In de partij leeft nu erg het gevoel dat N-VA het op de socialisten gemunt heeft en deze 'case' daarvoor gebruikt. Vanvelthoven: "N-VA speelt het echt hard. Als iemand op de grond ligt, moet je die niet nog eens extra stampen verkopen. Laat het gerecht gewoon zijn werk doen."

Mogen media volledige identiteit bekendmaken tijdens lopend onderzoek?

Het viel op, in de media woensdagochtend. Overal werd de opgepakte schepen Anick Berghmans (sp.a) met naam en toenaam genoemd. Hoewel ze nog niet officieel in verdenking gesteld was, en zelfs nog moest verhoord worden door de onderzoeksrechter. 

Pol Deltour, de nationaal secretaris van de Vlaamse Vereniging van Journalisten: "Ik stel mij hier serieuze vragen bij. In deze fase van het onderzoek moet je heel voorzichtig zijn met het openbaren van de identiteit," zegt hij. "Aan de andere kant is haar bekendheid wel een reden om sneller te publiceren. Als ze hier niks mee te maken heeft, is ze voortijdig en vroegtijdig publiekelijk aan de schandpaal genageld."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234