Zondag 25/10/2020

Wie in de Wetstraat 16 zit, moet slikken

De spanningen tussen PS en Open Vld laaiden de voorbije week opnieuw hoog op. Terwijl de Franstalige socialisten jarenlang de achtereenvolgende premiers onder druk konden zetten, moeten ze nu de plooien glad strijken. En rol die waar ze duidelijk nog aan moeten wennen.

Over het systeem om de lonen te indexeren, liggen de twee coalitiepartners al langer dwars. Maar de vijandelijkheden over dat thema worden doorspekt met het nodige ideologische spierballengerol voor de eigen achterban. Net zoals de over meeste onderwerpen staat ook over de index een passage in het lijvige regeerakkoord van Di Rupo I. Rond de benoemingen is er echter geen houvast om naar terug te grijpen. En daar knelt het schoentje dus.

Di Rupo mag dan wel de ploeggeest voorop stellen en de gemoederen proberen te bedaren, andere Franstalige socialisten spreken minder verzoenende taal. De rest van zijn partij is niet gewend de plooien glad te strijken, laat staan als bemiddelaars op te treden. De Franstalige socialisten zitten al sinds 1988 onafgebroken in de federale regering. Al die jaren speelden ze het spel - met succes overigens - hard.

Of de christendemocraten dan wel de liberalen de eerste minister leverden, het stramien was steevast hetzelfde. Als de premier niet wilde plooien, werd de druk gewoonweg verhoogd. "Wie in de Wetstraat 16 zit, moet slikken", klinkt het in regeringskringen. Guy Verhofstadt (Open Vld) kreeg er meer dan hem lief was mee te maken.

Vandaag zijn de rollen omgekeerd. De PS zit in de 16 en de Vlaamse liberalen vinden dat die partij daar op tijd en stond een prijs voor mag betalen. Of toch minstens de problemen oplossen. De boodschap is duidelijk: als het moet, kunnen wij ook het been stijf houden. Officieel wordt er geen olie op het vuur gegooid. Maar achter de schermen gaat het steekspel tussen PS en Open Vld rustig verder.

Centraal staat de (niet-)benoeming van Jean-Marc Delporte als topman van de overheidsdienst Pensioenen. Delporte, de vroegere nummer twee bij de fiscus, heeft een uitgesproken PS-etiket. Hij werd samen naast een andere kandidaat door Selor, het selectiebureau van de overheid, als beste voor die post uitverkoren. De voorganger van Van Quickenborne, PS-minister Michel Daerden, droeg Delporte dan ook voor.

Officieel wacht de liberaal op een gesprek met de PS-kandidaat. Maar het is duidelijk dat de vicepremier niet staat te springen om de man te benoemen. Niet dat hij een partijgenoot naar voor wil schuiven. De job is voor een Franstalige. Al zit er wel nog een angel in het hele verhaal. Delporte staat immers ook in de top 2 voor een topjob bij de overheidsdienst Economie. De tegenkandidaat daar is Niko Demeester, een gewezen consultant en de voormalige kabinetschef van Van Quickenborne. Alleen is van die benoeming ook nog geen werk gemaakt. Waarom kapittelt niemand minster van Economie Johan Vande Lanotte (sp.a) daarover, klinkt het in liberale kringen.

Verschuilen

Hoe hard het wordt gespeeld, werd vrijdag duidelijk. PS-minister Paul Magnette ondertekende een Koninklijk Besluit om de benoeming van Luc Windmolders, de huidige kabinetschef van Van Quickenborne, als regeringscommissaris bij bpost ongedaan te maken. Het KB werd doorgestuurd naar de Kanselarij van de premier, maar zolang het niet in het Staatsblad is gepubliceerd is het niet officieel. Dat is dan ook het formele standpunt waar de eerste minister zich achter kan verschuilen. Nog even toch.

Ondertussen blijft het wachten op de grote benoemingsronde die de regering wil doorvoeren. Naast topambtenaren gaat het om bestuursfuncties in overheidsbedrijven als Belgacom en Brussels Airport. De keuze voor Karel De Boeck als nieuwe bestuurder bij Dexia zou maandag wel goedgekeurd worden door de kern. "Als de PS een akkoord wil over de andere benoemingen moet Di Rupo de zaak maar op de kern brengen, dan zullen we wel zien waar we raken", merkt een liberaal op.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234