Woensdag 16/10/2019

Wie huis verlaat, mag sociale woning vergeten

Als vluchteling heb je maar beter geen eigendom in je thuisland. In dat geval zie je immers het recht op een sociale woning in Vlaanderen door je neus geboord. Bevoegd minister Liesbeth Homans (N-VA) past de wet volgens de regels toe. 'Dit is hallucinant', bijt Monica De Coninck (sp.a) van zich af.

Waar blijft de Vlaamse regering in de vluchtelingencrisis? De opvang van de duizenden asielzoekers lijkt een eenmanszaak. Op de alomtegenwoordige staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) na blijft het bijzonder stil. Nochtans is Vlaanderen bevoegd voor onder meer inburgering en onderwijs. De ministerraad vandaag moet oplossingen bieden.

De Waalse regering kondigde intussen een taskforce aan om het probleem aan te pakken, maar dat is in Vlaanderen niet nodig, meent Liesbeth Homans, de Vlaamse minister van Inburgering (N-VA). "Onze structuren werken", klinkt het fijntjes. Homans zegt al weken aan oplossingen te werken, en voortdurend met haar partijgenoot Francken te overleggen. De prioriteit is nu om van alle nieuwkomers een grondige profielschets te maken, onder meer wat hun opleiding betreft. Dat moet tot een vlottere doorstroming leiden.

Zo'n 22.000 vluchtelingen zouden in Vlaanderen neerstrijken. Heel wat van hen zullen hier ook blijven. Moet Homans dan geen middelen vrijmaken voor extra sociale woningen? "Het gaat om een beperkt aantal", zegt ze. "Enkel mensen zonder bestaansinkomen en zonder een woning in hun vaderland komen daarvoor in aanmerking. Dat is bepaald in de regelgeving. En geldt voor iedereen. Niet enkel voor een vluchteling. Maar dat valt moeilijk te controleren en bijkomende vraag is ook of het nog bewoonbaar is."

Kamerlid Monica De Coninck (sp.a) en in een vorig leven Antwerps OCMW-voorzitster, reageert verbolgen. "Dit is hallucinant. Het grote probleem is dat zij een wereldbeeld hanteert van profiteurs die hier onze sociale zekerheid komen pluimen. Men zoekt allerlei redenen om niks te doen. Die mensen zijn wel op de vlucht voor een oorlog, wat is in vredesnaam de waarde van het hebben van een eigen woning in oorlogsgebied? Denkt Homans nu echt dat ze die gaan verhuren of houden als vakantieverblijf? Dit is een verrottingsstrategie."

Vera Van der Borght, voorzitter van de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen, bevestigt dat zij niet anders kunnen dan de wet uitvoeren. "Van zodra je een eigen woning bezit in het binnen- of het buitenland, kom je niet in aanmerking voor een sociale woning. Het is natuurlijk maar de vraag hoe je een eigen woning definieert. Het is een zeer complexe situatie die ons nu overkomt. Het is een beleidskeuze, en zolang dat beleid niet wordt aangepast kunnen wij niet anders dan de huidige wetgeving uitvoeren", zegt Van der Borght.

Deze week begon ook het nieuwe schooljaar. Ook minderjarige vluchtelingen hebben recht op onderwijs. Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) vroeg bij Theo Francken na om hoeveel kinderen en jongeren het gaat. De meeste minderjarige asielzoekers zouden de komende weken in het OKAN-onderwijs (onderwijskansen voor anderstalige nieuwkomers) terecht kunnen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234