Maandag 25/01/2021

Vier vragen aanValentino D’Onofrio

‘Wie griep heeft, zal hogere koorts hebben dan bij corona’

Doctoraatsonderzoeker Valention D'Onofrio (UHasselt / Jessa Ziekenhuis).Beeld Jessa Ziekenhuis

Onderzoekers van de UHasselt en het Jessa Ziekenhuis in Hasselt onderzochten wat de verschillen zijn tussen patiënten met griep en corona. ‘Dat laat ons toe om de juiste patiënten in de isolatie te zetten’, zegt doctoraatsonderzoeker Valentino D’Onofrio.

Wat zijn de verschillen tussen patiënten met corona en griep?

Valentino D’Onofrio: “Patiënten met de griep hebben hogere koorts en meer witte bloedcellen in hun lichaam. Het is ergens logisch dat die twee samenhangen. Witte bloedcellen in het bloed zijn een teken dat de immuniteit in gang schiet: het toont ons in feite dat het lichaam begint te strijden tegen het virus. Het gevolg daarvan is hogere koorts. En hoewel het verschil miniem lijkt – coronapatiënten hebben een koorts van 37,5 graden, grieppatiënten van 38 graden of hoger – is het wel consequent een andere temperatuur per ziektebeeld.

“Coronapatiënten hebben meer ontstekingsvocht in de longen zitten. Dat kunnen we zien op röntgenfoto’s.”

Waarom is het belangrijk om die verschillen te kennen? 

“Vergeet niet dat we nog maar weinig wisten over corona aan het begin van de pandemie. Dan heeft het altijd zin om zo’n studie te doen. Bovendien zaten we in Hasselt in het epicentrum van de eerste golf. En ten slotte liep het begin van corona samen met de uitloper van de jaarlijkse griepepidemie. Snel goed kunnen triëren, was dus belangrijk.

“We wilden op zoek gaan naar signalen die ons konden vertellen: deze patiënt zal corona hebben, deze de griep. Met een PCR-test (waarbij met een wattenstaafje een staal afgenomen wordt in de neus, PG) weet je het zeker, maar het duurt een tijdje vooraleer je het resultaat kent.”

Hoe snel kunnen jullie nu patiënten van elkaar onderscheiden?

“Als een patiënt binnenkomt op de spoed, zijn er een aantal parameters die redelijk standaard gemeten worden: de koorts, de bloeddruk en een aantal ontstekingswaarden in het bloed. Op basis van die gegevens kunnen we al een richting aanwijzen van welk virus de patiënt wellicht zal hebben. Uiteindelijk blijft een PCR-test nodig om een uiteindelijke diagnose te stellen.

“Maar als we sneller een richting kunnen aangeven, kunnen we ook sneller betere isolatiemaatregelen hanteren en sneller de juiste behandeling opstarten. Neem bijvoorbeeld de griep: net als voor corona bestaat er een heel protocol om die patiënten te isoleren. Dat is vooral belangrijk om te voorkomen dat andere patiënten besmet geraken. De meeste gezondheidsmedewerkers zijn immers zelf gevaccineerd tegen influenza. Voor corona is het dan weer belangrijk dat gezondheidswerkers zichzelf goed beschermen, aangezien er nog niemand gevaccineerd is.” 

Waarom zijn jullie zo geïnteresseerd in de verschillen tussen beide  virussen? 

“Eigenlijk hadden we op de spoedafdeling van het Jessa Ziekenhuis al een studie lopen naar risicofactoren voor mensen die met een zware infectie binnenkomen. We probeerden te achterhalen hoe we snel konden voorspellen welke patiënten er het ergste aan toe waren. In die studie zat ook een groep van patiënten met influenza, de griep.

“Toen Covid-19 ons land binnenkwam, hebben we dat onderzoek doorgetrokken. Aangezien zowel griep- als coronapatiënten binnenkomen op spoed met gelijkaardige symptomen van luchtwegeninfecties, kwamen we op het idee om de twee groepen te vergelijken.” 

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234