Maandag 21/09/2020
Mark CoenenBeeld DM

ColumnMark Coenen

Wie graag koeterwaals leest, kan altijd terecht bij de teksten van de Vlaamse regering

Mark Coenen is columnist. 

Het is wat geweest, afgelopen week in de academische kringen, waar de jaloezie en aanhouderij in gewone tijden al soapgelijke afmetingen aannemen. Het heeft er gestoven: neem dan van mij aan. Gelukkig dat die mannen ook allemaal in een bubbel zitten waar ze niet uit mogen.

“En? Zijt ge erbij?” Elke moeder van elke prof van elke universiteit van Vlaanderen belde deze week met haar zoon of dochter. Op heur lippen steeds dezelfde vraag. “En? Zijt ge erbij? “Waarna, in 99,99 procent van de gevallen dezelfde hartenkreet te horen was. “Hoe, ge zijt er niet bij? Ge zijt toch expert? Zijt ge wel zeker? Dat durf ik niet tegen vader gaan vertellen hoor.”

De huiselijke drama’s na het bekendmaken van de lijsten topexperts op wier advies het Veerkrachtige Deel van dit land weer uit de virale modder zal rijzen, waren groot, dramatisch en talrijk. Jan Jambon maakte als Nieuw Vlaamse Bondscoach de selectie bekend van uitverkorenen die de economische relance mee vorm moeten geven.

“Om de Vlaamse overheid te ondersteunen in het maken van de juiste analyses en om voor de nodige maatregelen concrete aanbevelingen te doen, zal de Vlaamse regering daarom een Economisch Relancecomité oprichten van onafhankelijke experts, op basis waarvan ze beslissingen zal nemen.” Roberto Martinez woont in Brasschaat en spreekt in tongen. Wie graag koeterwaals leest kan hiervoor altijd terecht bij de teksten van de regering.

“De Vlaamse regering gaat op basis van een economisch relancecomité beslissingen nemen”: ik ga ervan uit dat men hiermee de adviezen van dat comité bedoelt. Die adviezen zullen gebaseerd zijn op “de juiste analyses”, zo blijkt. Heer, ontferm u over ons: dat klinkt vager dan het vaagste vaag.

Begin er maar aan, als expert. Zij die dachten dat men voor die groep wat bollebozen uit de studiediensten van andersdenkenden zou engageren, kwamen van een kale reis thuis.

Logisch: het blijft tenslotte een gewone Vlaamse regering, bestaande uit een rechtse, een liberale en een centrumpartij. Wie iets anders verwachtte is naïever dan ik dacht. Er was zelfs een vermogensbeheerder bij. Men spuwde het woord uit. Iemand die het vermogen heeft om iets te beheren: dat zou een pluspunt moeten zijn, zeker als die iemand een boek heeft geschreven dat pleit voor een nieuwe wereld die trager, kleiner en menselijker moet zijn.

Er werden voor dat comité op voorhand zoveel schoten voor de boeg gelost dat het bootje nog voor het vertrok lek sloeg in een kwalijke mediastorm.

Ook aan hen die gekozen zijn om in het tweede comité te zetelen – en het zijn niet van de minste –: mijn bewondering en medeleven tegelijk. Ik hoop voor hen dat de briefing duidelijk is, de timing strak en de onafhankelijkheid groot.

Anders kunnen ze het aan hun moeder gaan uitleggen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234