Zaterdag 16/01/2021

WikiLeaks

Wie gelooft Julian Assange nog?

Beeld AFP

Zeven jaar geleden ging het hele Europees Parlement nog rechtop staan voor zijn lezing over de vrije meningsuiting. Nu komen Julian Assange en WikiLeaks enkel nog met rotzooi over Hillary Clinton en haar medewerkers. Is president Trump straks het ticket naar de vrijheid voor Assange?

De loopband waarmee Julian Assange (45) in de ambassade van Ecuador in Londen elke ochtend zijn conditie op peil houdt, is hem geschonken door de filmmaker Ken Loach. In het hoekgebouw in Knightsbridge, waar hij sinds juni 2012 geen stap buiten kan zetten, kreeg Assange ooit Yoko Ono op bezoek, Lady Gaga en Eric Cantona. De Australiër kon wat steun gebruiken, want zo ondubbelzinnig als zijn vrienden zich uitspraken, zo deden ook zijn vijanden dat.

Donald Trump was in 2010 van mening dat "voor een man als Assange de doodstraf of zoiets zou moeten bestaan". Sarah Palin riep de Amerikaanse regering op om achter Assange aan te gaan "zoals we achter Al Qaida aanzitten".

Man van het jaar

Zes jaar geleden lag WikiLeaks met zijn onthullingen over het vermogen van de Tunesische president Ben Ali aan de basis van de Arabische lente. De klokkenluiderssite confronteerde de wereld met een video waarin je kon zien hoe een Amerikaanse piloot tijdens het zingen van 'American Pie' in Bagdad twaalf onschuldige burgers neermaaide. Met de publicatie van geheime documenten over wie er nu werkelijk opgesloten zat in Guantánamo - onschuldige sukkels, in grote meerderheid - zette het de war on terror in zijn blootje.

Het leek alsof Assange het medium van morgen had ontwikkeld. Hij werd in 2009 en 2010 gelauwerd door The Economist en Amnesty International. Time riep hem uit tot man van het jaar. Toen hij op 21 juni 2010 zijn schuilplaats verliet om in Brussel het Europees Parlement toe te spreken over de vrije meningsuiting, leek er iets historisch te zijn gebeurd.

Velen konden niet anders dan een Amerikaans complot zien, toen Assange eind 2010 in Zweden plotseling werd beschuldigd van dubbele verkrachting. Assange belandde vier dagen lang in een gevangeniscel in Londen, kwam vrij op borgtocht en ging schuilen in de ambassade van Ecuador. En daar zit hij nog steeds.

Assange vreesde dat de Britse politie hem zou uitleveren aan Zweden, waarna Zweden hem zou uitleveren aan de VS. Daar loopt sinds eind 2010 een onderzoek tegen hem voor inbreuken op de spionagewet uit 1917. Eenzelfde aanklacht leverde WikiLeaks' geheime bron van het eerste uur, soldaat Bradley E. Manning, 35 jaar gevangenisstraf op.

Er zat voor Assange weinig anders op dan te wachten tot in 2020, als in Zweden de aanklachten voor verkrachting verjaren. Assange leek weg te kwijnen en WikiLeaks leek uit-gelekt. Er was nu Edward Snowden, er waren de Panama Papers.

Maar kijk, in de maanden voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen kwam WikiLeaks met 30.322 e-mails die aan Hillary Clintons private server waren onttrokken. Op 4 oktober kondigde Assange in een video aan dat hij met een "lawine aan onthullingen" zou komen die zou leiden tot "de arrestatie van Hillary Clinton".

#pizzagate

Er kwam helemaal niets, er waren enkel wat e-mails van John Podesta, de campagneleider van Clinton. Een van die mails maakte melding van de pizzeria Comet Ping Pong in Washington, waarna het internet in de weken voor de verkiezingen overspoeld werd door #pizzagate, een stroom van nepnieuws over een moorddadig kinderprostitutienetwerk onder leiding van Hillary Clinton.

We zullen nooit weten in welke mate de hoax de verkiezingen heeft beïnvloed. Een aantal polls onder Trump-kiezers laat op zijn minst een wrang gevoel na. In Florida was 84 procent van de Trump-kiezers van mening dat Hillary Clinton in de gevangenis moest worden opgesloten. 40 procent kan zich vinden in de stelling dat zij "werkelijk een monster" is.

Is Donald Trump, eens ingezworen, het ticket naar de vrijheid voor Assange? Trump kan met één krabbel de vervolging op basis van de wet van 1917 doen stoppen.

Indicatief is alvast het interview dat Assange vorige week gaf vanuit Londen. De zender was het conservatieve Fox News en de journalist Sean Hannity, een heel uitgesproken Trump-aanhanger. Diezelfde dag plaatste Sarah Palin, zelf ook ooit een slachtoffer van WikiLeaks, een heel lieve tekst op haar Facebook-pagina: "Ik verontschuldig me voor het veroordelen van Assange enkele jaren geleden. Julian, het spijt me."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234