Zaterdag 21/09/2019

Wie gelooft die tv-sterren nog?

Op 3 juni worden voor de tiende keer de Vlaamse Televisie Sterren uitgereikt. Alleen, niet veel tv-makers wisten dat die prijzen nog bestonden, laat staan dat ze meestemden. En bijna niemand hecht er nog belang aan. 'Dit is gecultiveerde onzin.'

Negentien nominaties voor de VRT, elf voor VIER en zes voor VTM. Naar jaarlijkse traditie werd er gisteren opnieuw druk geteld welke zender het best scoort bij de Televisie Sterren. Zeker nu VIER dankzij Callboys VTM had geklopt, zat er wel wat stof tot discussie in.

Alleen: kun je wel grote conclusies trekken uit deze nominaties? Want hoe komen die eigenlijk tot stand? "Er zijn ongeveer duizend leden van de Vlaamse Televisie Academie die konden stemmen", zegt gedelegeerd bestuurder Chris Cockmartin. "Hoeveel er gestemd hebben mag ik niet zeggen, maar bij de vorige edities bracht ongeveer de helft zijn stem uit. Nu lag dat percentage iets hoger omdat men per categorie nog maar één programma moest aanduiden in plaats van vier zoals vroeger."

Ruim vijfhonderd leden zouden dus een stem uitgebracht hebben om hun favoriete programma's te nomineren. Een - weliswaar niet-representatieve steekproef - bij een 25-tal tv-makers van verschillende omroepen en productiehuizen gaf echter een vreemd resultaat. Vier mensen gaven aan een mail te hebben ontvangen om te stemmen. Slechts één zei ook effectief gestemd te hebben. Twintig mensen vielen compleet uit de lucht toen ze op nieuwssites over de nominaties lazen. Zij wisten van geen stemming. Opmerkelijk, want bij die twintig zaten flink wat mensen die al jarenlang meedraaien in de tv-wereld en vele goede programma's op hun cv staan hebben. Zelfs ex-winnaars van zo'n Ster konden nu niet meer meestemmen.

Bij veel tv-makers is er dan ook veel ongenoegen over de prijzen. Off the record laten ze geen spaander heel. "Het is een farçe", "De procedure is ondoorzichtig", "Alle geloofwaardigheid kwijt", "Het interesseert me niet", "Een event dat op zijn laatste benen loopt."

Eric Goens, de man achter bekroonde programma's als Het Huis en Kroost, spreekt wel on the record. "De Vlaamse televisiesector bulkt van het talent en de creativiteit en verdient veel beter dan de gecultiveerde onzin van de Televisie Sterren. De zogenaamde academie is allesbehalve een spreekbuis van de sector, maar een vehikel van een aantal has beens om zichzelf in stand te houden."

Ook de samenstelling van de jury, die de winnaar kiest uit de genomineerde programma's, oogst verbazing. Die jury bestaat nu uit Hans Otten, Jan Van Rompaey, Zaki, Jaak Van Assche, Lucas Van den Eynde, Carl Huybrechts, Tom Coninx, Guy Mortier, Tine Embrechts, Eline De Munck en presentator Xander De Rycke. "Apart", omschrijft de baas van een productiehuis de samenstelling. "Een klucht", is een directeur minder diplomatisch.

Dat de Televisie Sterren nauwelijks nog geloofwaardig zijn, wordt wel betreurd. Nederland en het Verenigd Koninkrijk tonen hoe je wel mooie tv-prijzen kunt uitreiken waarbij de hele sector in de schijnwerpers komt te staan.

Geheime stemming

De kritiek komt er nadat begin vorige maand Bruno Wyndaele, Luk Alloo, Tim Van Aelst, Nathalie Basteyns en Paul Jambers opstapten uit de raad van bestuur van de Vlaamse Televisie Academie. Zij zagen "geen heil" meer in een nieuwe editie van de Televisie Sterren. Toch blijft Chris Cockmartin achter de prijzen staan. "De stemprocedure is geheim, net zoals bij het Eurovisiesongfestival. Dat is nu eenmaal het gegeven en dat moet je geloven."

De kritiek dat de Sterren niet geloofwaardig zijn, klopt volgens hem niet. "We zijn niet gelieerd aan een zender of productiehuis. We hebben geen voorkeur en dat ondersteunt onze geloofwaardigheid. Maar het is wel moeilijk om het voor iedereen in evenwicht te houden. Al hebben we op dat vlak de laatste jaren weinig kritiek gekregen."

De Televisie Sterren worden op 3 juni uitgereikt in Kursaal Oostende. Een ticket kost 60 euro. Of u voor die prijs veel tv-sterren zult zien, is twijfelachtig.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234